Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море

Руска танкова колона била навлязла в югоизточната част на Украйна
25 авг 2014 18:35, Елка Василева
117
Киев: Русия се опитва да отвори нов фронт – на Азовско море
Снимка: архив, Reuters

Руски сили, маскирани като проруски сепаратисти, са прекосили границата и са навлезли в Югоизточна Украйна, далеч от района, в който се водят интензивни боеве, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха говорителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко.

Лисенко поясни, че става дума за колона, състояща се от 10 танка, два бронетранспортьора и два камиона, които минали границата близо до Шчербак, близо до Новоазовск, който през нощта беше обстрелван от руска територия.

Според Лисенко навлизането на колоната в тази част на Украйна може да се тълкува като опит за отваряне на нов фронт и обособяване на нова зона на конфронтация в Украйна, посочва Ройтерс.

Тези информации говорят за опит за настъпление към Мариупол, голям украински пристанищен град на Азовско море.

Градът се намира на главния път между Русия и полуостров Крим, анексиран от Москва през март. Ако Мариупол падне в ръцете на проруските сепаратисти, това може да е първата стъпка към обособяване на ивица, която да свързва Русия с Крим, посочва  Асошиейтед прес.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че няма информация за колоната, за която съобщи Лисенко.

По-рано днес световните агенции излязоха с противоречиви данни за колоната, влязла от Русия в Украйна. Ройтерс цитира Семьон Семьонченко, командир на проправителствената доброволческа милиция на Азов, който написа във Фейсбук, че около 50 бронирани военни превозни средства са прекосили границата на Русия с Украйна, като 40 от тях са опитали да се придвижат към град Мариупол, а останалите са тръгнали към град Амросиивка, предаде Ройтерс.

Франс прес цитира говорителя на украинските въоръжени сили Леонид Матюхин, който пък споменава за десетки танкове и бронетранспортьори, преминали границата на юг, близо до Азовско море, предаде Франс прес. И двете агенции съобщават за сражения между хората от колоната и украински военни и граничари.

Същевременно жители на Мариупол казват, че Националната гвардия се изтегля бързо от града, предаде ИТАР-ТАСС.

Мариупол се намира в украинската сепаратистка Донецка област, но повечето от сраженията между сепаратистите и украинските сили се водят в северната част на областта, около град Донецк, бастиона на сепаратистите. Офанзива на юг би въвлякла украинските сили в бойни действия далеч от боевете за  Донецк. Според Лисенко Мариупол има достатъчно защитници, които да отблъснат каквато и да е атака на неканени гости, предаде АП.

Същевременно премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че проруските сепаратисти са започнали голяма контраофанзива южно от бастиона си Донецк, обграден от месец от украинските сили, предаде Франс прес.

Днес в Донецк отново се чува стрелба с тежки оръжия, предаде ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
30
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Асошиейтед прес и Ройтерс вече на са мерило обективна и безпристрастна журналистика щом се доверяват на този, който беше взел клип от видео игра и го показваше като доказателство за обстрел на Украйна с ракети от руска територия.
44
2
 
4
 
! Отговори
normalen преди 9 години
gladni UKRAINCI ,NEGRAMOTNI INAI VECE NISKOKULTURNI VIGDAME GI KATO VOENNO PROSTI I OGRANICENI VAV VSIAKO OTNOSHENIE ISKAT DA MI STAVAT EVROPEICI SAGALIAVAM NO ZA TIAH NIAMA MIASTO.
43
6
 
28
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Айде стига с тия простотии а Просто някои хора се мъчат да си оправдаят некадърността с руска инвазия Ако наистина влязат руски воиски ,то сега щяха да се водят мирни преговори в Лвов,където Порошенко щеше да пада на колене пред Путин,да не бъде "поздравен" от чеченците Просто ми писна медиите да пишат подобни простотии ,които са толкова жалки и смешни ,че няма накъде
42
4
 
19
 
! Отговори
х-м преди 9 години
Е ежат се на Русия, искат война пък се жалват на батковците, че ядат пердах. Накрая и батковците ще ги набият оберат и зарежат и остава срамът и гладът. Жалко за невинните украинци...
41
1
 
3
 
! Отговори
detelin xristov преди 9 години
До 34 da I v ykraina ima specnaz I v mnogo drugi darjavi ama ryskiq e prosto nai dobriqонимен
40
1
 
9
 
! Отговори
смачкай трола преди 9 години
До Анонимен 49... ами за богатира Семьонченко това са руснаци, преминали през КПП-то... Вчера е в обкръжение и набира доброволци, днес вече брои танкове на границата...
39
3
 
11
 
! Отговори
Не бе, преди 9 години
Путин изобщо няма да влезе в Украйна, тука ми го казаха спецове преди седмици, така че не се притеснявайте.
38
5
 
10
 
! Отговори
normalen преди 9 години
azovsko more si e rusko na rusia i zatova rusnacite mogat da si praviat kakvoto si iskat
37
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в общи линии вчера ДНР проведе операция по обкръжаване и блокиране на 3 бригади и 3 батальона нацгвардия около град Амвросиевка, за изненада на ДНР се оказало че участъка надолу до морето бил незащитен и механизирана група се придвижва до Новоазовск и пристъпва към блокиране, в следствие масово бягство на нацгвардията от Мариуопол
36
2
 
24
 
! Отговори
смачкай трола преди 9 години
До Анонимен 45... ами потвърждават се съмненията ми, че тоз богатир се е скрил на топло някъде и от там събира партизани и брои танкове на границата, като е постоянно у фейса. Също като лидера на татарите в Крим, който обяснява как и той и други са тормозени в Крим... от апартамента си в Киев, където е от две години.
35
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИСТИНАТА БОЛИ А? ЗАТОВА ЛИ МЕ ИЗТРИХТЕ?
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смачкай тролакакво да командва Донбас остана в обкръжение при Амбросиевка
33
3
 
5
 
! Отговори
ета не правда преди 9 години
Маленкий зелений чоловек болтает по мозгам царя Росийсий
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак ли тези глупости? Нека да позная, утре славната украинска армия ще ги е изпепелила всичките и дори няма да има и най-малката следа от тях. Какво стана с първата "инвазия"? Къде са доказателствата? Снимки? Да не стане пак като със самолета и надуваемите Бук-ове на про-руските сили, които никой не е виждал, ама за които има "твърди доказателства" в ютюб, юпорн и гепиме.ру, примерно
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега е момент срещу тия 19 танка да се появи белия тигър - ще има неприятни спомени.
30
3
 
38
 
! Отговори
смачкай трола преди 9 години
... ей хора, не се увличайте от написаното. Това си е ТРОЛЕНЕ от украинска страна, подхванато и тиражирано от "демократичните медии" и в частност от ***. В съседна статия, Семьонченко НЕ Е командир на милициите на Азов, а е цитиран като командир на батальона "Донбас". Вчера той ПАК е бил у фейса и е обяснявал надълго и нашироко как ще създават партизански отряди. Днес вече брои руски танкове и оглежда маршрута им, като с другара ръка пише у фейса. Егаси, той е постоянно у фейса, кога командва?
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Даже не знаят, че и в България има."34, как да не знаем, бе, дядо. Нашият спецназ го видяхме в Лясковец. Един старец на твоята възраст така и не се разбра колко точно спецназовци опука.
28
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асошиейтед прес и Ройтерс???По-нататък няма нужда да се чете )))))))))достоверноста на информацията е Псакизъм"6 флот на ВМС на САЩ до бреговете на Беларус" )))))))))
27
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учениците, които четат вестник "Строго секретно" и списание "Оръжие" и са чули думичката "спецназ" и си мислят, че това са свръхчовеци, надарени с паранормални нинджа способности... ама си мислят, че само Русия има "спеееецццнаааззз", даже не знаят какво означава. Даже не знаят, че и в България има. Не знаят, че и в Украйна има.*** пъпчиви тийнейджърчета пишат тук, мислейки си, че ше ми накривят дедовия.
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма ли разум да спрат тая касапница и от двете страни? Като в някоя африканска държава е? пп то и по спин Украйна си прилича на африканска държава...