Джак Ма стана най-богатият човек в Китай

Конкуренцията между милиардерите там става все по-ожесточена
Обновена: 28 авг 2014 22:27 | 28 авг 2014 22:13, Елена Кирилова
20
Джак Ма стана най-богатият човек в Китай
Джак Ма. Снимка: архив Ройтерс

Джак Ма е най-богатият човек в Китай. 49-годишният основател и председател на Alibaba Group притежава нетно богатство от 21,9 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Сред активите му е дял в най-голямата китайска компания за онлайн търговия, която се подготвя за листване на борсата. Смята се, че то ще е едно от най-големите в историята на САЩ.

Ма притежава и почти половината от компанията майка на Alipay, онлайн платежна услуга, която преди не е включвана изчисляването на състоянието му.

Ма може да се похвали, че има 5,5 млрд. долара повече от Ма Хуатенг, основателят на Tencent Holdings - най-голямата китайска интернет компания по пазарна стойност.

Робин Ли, основателят на търсачката Baidu, пък се нарежда трети във втората по големина икономика в света.

“Трупането на богатство в Китай се случва доста бързо, особено сред предприемачите като Джак Ма, които са създали фирми, възползващи се от процъфтяващата средна класа в Китай”, твърди Тони Хсу, портфолио мениджър в Dalton Investments.

Първичното публично предлагане на Alibaba, планирано да се случи през следващия месец на бората в Ню Йорк, може да достигне стойност от 154 млрд. долара, сочи средната прогноза на петима анализатори, анкетирани от Bloomberg през юли.

Ма притежава 8,8% от компанията. Без делът от 1,5%, който е контролиран от SymAsia Foundation (неговата благотворителна организация), ползата на Ма от компанията е оценявана на 11,3 млрд. долара.

Освен това Ma държи 48,5% от Zhejiang Ant Small & Micro Financial. Компанията е оценявана на 25 млрд. долара, сочат средните оценки на седем анализатори, запитани от Bloomberg.

“Alibaba е голямо име, дори и в САЩ”, твърди Ли. “Някои от инвеститорите, опериращи в сферата на търговията на дребно, както и малките фондове, може да не разполагат с необходимите ресурси, за да купят акции от IPO-то, така че много от тях ще изчакат да влязат в търговията след първичното публично предлагане”.

Конкуренцията между най-богатите китайци може да стане още по-ожесточена, тъй като Tencent и Baidu планират да инвестират съвместно с контролирана от четвъртия най-богат човек в Китай Уанг Янлин Dalian Wanda Group в създаването на компания за електронна търговия, разкрива Wall Street Journal, позовавайки се на анонимни източници.

"Това кой ще бъде най-богатият човек в Китай зависи от това дали харесвате Tencent или Alibaba", посочва анализатор на IResearch. Според него Baidu също е сред големите конкуренти, така че Робин Ли има същия потенциал да оглави списъка с най-богатите китайци.

В сряда Alibaba разкри, че печалбата ѝ за първото фискално тримесечие се е утроила до 1,99 млрд. долара, а приходите ѝ са нараснали с 46 на сто в местната валута до 2,54 млрд. долара. Тези данни са вероятно последните, които инвеститорите ще могат да видят преди да решат дали да купят акции в навечерието на IPO-то. 

Още новини за най-богатите хора в света можете да прочете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: милиардериAlibabaджак ма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Do 6 преди 9 години
Nemoje da ima ravenstvo mejdu horata -edin pat zavinagi go zapomnete!Prosto horata ne sa ravni-edni rabotqt poveche , drugi ne,edni davat poveche na obshtestvoto drugi samo vzemat nagorovo-nqma ot kade da doide tova ravenstvo...nestava ...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименabe ti nauci parvo koi e izmislil shaha shaha e izmeslen ot indiicite kakto i budizama
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6 - 11111111111111111Пак ще има бедност, не всеки може да управлява пари - "един се е родил да сее, друг да пее" но проблема е на съвсем друго място. Уж равният старт и възможности, които "гарантира" демокрацията реално са мит, хората с висок начален капитал са с по-големи възможности да развиват бизнес и да трупат печалби. При тях рискът е по-малък и имат право на грешки (най-малкото). Има много млади хора с чудесни идеи, но липсата на финансиране и достъп до голям пазар са пречка (в бг).
8
2
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Едни рискуват , други като тебе искат само да преразпределят "всичко по равно" . Заради такива ,като тебе комунисти мързеланковци, много хора при навлизането на комунизма изгубиха бизнеса си, имотите си , професиите си , защото такива с мислене ,като твоето , ги преразпределиха.
7
2
 
7
 
! Отговори
Muncho преди 9 години
Kitai e velika darzava.Edva li ima drug narod po sveta kato nashija,na koito samochuvstvieto da se krepi na nishtoto.Lesno e da otidesh i da zeveesh v uredeni darzavi,no koga shte uredim nashata kochina.Materiala,materiala e kofti.Tova e istinata.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
китайците са древен народизмислили са шахмата,барута,хартиятаговорят и за древни открития,които никой и не е сънувалимат и др.медицинаакупунктуратане ги мислете изобщо
5
4
 
12
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Ами правилно е май не си запознат с живота в дивата природа, един път за винаги запомни - най - адаптивното оцелява, не най - умното или най - силното. Дори и да раздаваш пари всяка седмица, тези които сами не са сиги искарали пак ще са си на същото ниво, по простата причина че толкова им е потенциала. И колкото и да не ти се иска това е естественото развитие, жалко че има такива като теб дето спират естественият отбор, като се правят на социялисти и така замърсяват социума с некачествено семе.
4
15
 
20
 
! Отговори
11111111111111111 преди 9 години
Кажете ми сега честно ли е 1 човек да има 21,9 млрд долара а милиони други да нямат нищо и да се чудят как да свържат двата края. Ние хората си мислим че сме много умни но всъщност сме страшно глупави и лакоми същества. Представете си че се вземат парите на всички милярдери и милионери и се разпределят по равно между всеки един човек дали ще има бедност и клушари по улиците. Просто не е честно един да има всичко а друг нищо. Земята ни дава всичко но не за да си го присвояват отделни единици хора
3
1
 
19
 
! Отговори
Bobi преди 9 години
До Анонимен 4...възползващи се от процъфтяващата средна класа в Китай...Къде е тя в БГ и процъфтява ли?
2
15
 
9
 
! Отговори
SS преди 9 години
баси супер богат пък даже на човек не прилича.
1
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остава и да запеят "доларите в юани" и отвъд голямата вода са изпукали отглади.