Президентът на Украйна си търси външен враг

Западът може да засили санкциите, пише руската преса
29 авг 2014 09:24,
157
Президентът на Украйна си търси външен враг
Снимка: Reuters

Печатът в Русия коментира вчерашното изявление на украинския президент Петро Порошенко, обвинил Русия във военно нахлуване в страната му.

Порошенко спешно свика Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, който реши да поиска за страната от САЩ статут на "специален съюзник извън НАТО", напомня в тази връзка Би Би Си.

Експерти на "Комерсант" обясняват изявленията на украинския лидер със серията неуспехи на армията в последните битки в размирните източни региони. Според тях, ако президентът не бе посочил като причина "форсмажорен фактор" - нахлуване отвън, обществото би могло да потърси вината у държавното ръководство.

Киевски източници свързват действията на Порошенко със засилен натиск от страна на политическите му опоненти, главно на Юлия Тимошенко. По-рано тя заяви, че Русия "е започнала война срещу Украйна", съответно настоя за въвеждане на военно положение в сепаратистките Донецка и Луганска област.

Според киевския политолог Дмитрий Джангиров Порошенко е бил провокиран да заяви за руска инвазия и така да се включи в състезание под наслов "кой е главният патриот в Украйна". "Сега в Минск заседава контактна група, търсеща път към мира. Затова изявлението на Порошенко изглежда ненавременно", казва експертът.

"Президентът на Украйна търси външен враг", пише "Известия". Порошенко може и да спечели от огласената "заплаха да бъдат вкарани руски войски в Украйна", твърди вестникът, като припомня "започващия в Киев трети Майдан и исканията за импийчмънт на държавния глава".

Украинският президент иска да привлече вниманието на Запада и главно на САЩ към факта, че Киев няма достатъчно собствени сили, за да се справи със сепаратистите, смята Модест Колеров, бивш високопоставен служител от апарата на руския държавен глава.

"Ведомости" отбелязва, че предстои НАТО да обсъди на среща на върха ситуацията в Украйна и възможни мерки да се подпомогне страната. Отделя място и за спешно свиканото заседание на Съвета за сигурност на ООН по украинския въпрос.

Според аналитика Фьодор Лукянов обаче то изобщо няма да повлияе на руската позиция, защото Москва има право на вето. Най-вероятно САЩ ще засилят антируските си санкции, ще се опитат да включат в тях и Европа, смята той.

"Проблемът на Запада е, че не схваща, че санкционният натиск върху страна от калибъра на Русия не променя поведението й, а го прави по-жестоко", казва Лукянов.

"РБК дейли" коментира твърдение на Александър Захарченко, премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, според когото на страната на сепаратистите се сражават 3000-4000 руски доброволци, включително доста военни в отпуск.

"Ако руски военнослужещи в отпуск отиват да се бият извън пределите на Русия, става дума за едно от двете: или го правят без знанието и съгласието на командирите си - тогава това не е армия, или пък заминават с тяхно съгласие, значи Русия се намесва в конфликта, а това е крайно рискована политика", смята московският наблюдател Борис Макаренко.

Стремежът на Русия е да не допусне пряк военен разгром на сепаратистите, ликвидиране на въоръжените им сили и превземане на териториите им от войските на Киев. Москва може да проточи бойните действия, докато Украйна се изправи пред икономически и вътрешнополитически трудности и бъде принудена да спре борбата, коментира експертът Василий Кашин.

В момента сепаратистите вероятно целят да превземат цяла Южна Украйна, да я обявят за "Нова Русия" заедно с Крим и да се отделят от украинската държава. Междувременно руската икономика вече страда от санкции, освен това предстои бази на НАТО да бъдат разположени в балтийските страни и Полша, а неутралните Швеция и Финландия се сближават с алианса - "донейде прекрачихме вече отвъд студената война", констатира политологът Алексей Арбатов.

В руския президентски Съвет по правата на човека (СПЧ) пристигат все нови жалби от родители на войници, изпратени на маневри в граничната Ростовска област - авторите се страхуват, че командването всъщност прехвърля младежите в Украйна, разказва "Независимая газета".

Според Ела Полякова от СПЧ тези писма са станали масово явление. "Ситуацията е катастрофална, но властите остават глухи за нея", изтъква тя.

Съветът сезира различни инстанции, но още не е разбрал какво се случва с младите хора. Засега СПЧ знае за 10 загинали военнослужещи, казва колегата й Иля Шаблински. Дори ако писмата рязко се умножат, а правозащитниците удвоят усилия, руската общественост няма да приеме нещата много емоционално.

Повечето хора в Русия днес подкрепят властта по въпроса за Украйна, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. Кремъл действа много фино: примерно санкциите върху вноса от Запад ни се представят не като сигнал за предстоящо поскъпване и липса на някои стоки, а като перспектива за модернизация на селското стопанство. Затова повечето жители ще повярват, щом им бъде съобщено, че убитите военни са само пропаганда, сиреч провокация на Запада, добавя експертът.

На среща с роднини на 10-те руски десантчици от поделение в Кострома (Северна европейска Русия), пленени в Украйна, командването на дивизията им обеща Сергей Кривенко от СПЧ да замине идната седмица за Киев и да провери в какви условия държат пленниците, информират изданията.

Предния ден майките на десантчиците отправиха към президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу молба да съдействат за освобождаване на синовете им, посочва "Новая газета".

На семействата бе съобщено, че преговорите за освобождаване на войниците продължават. Показано им бе копие от писмо на Михаил Федотов, председателя на СПЧ, до пълномощничката по човешките права към украинския парламент Валерия Лутковская, съобщава "Руская планета".

Статутът на руските военни, държани в киевския следствен изолатор, още не е съвсем ясен. В сряда Службата за сигурност на Украйна (ССУ) информира, че срещу тях са образувани наказателни дела за участие в терористична организация и незаконни действия с оръжие.

Ведомството заяви, че няма да ги смята за военнопленници, тъй като Русия и Украйна официално не воюват помежду си, посочва изданието.

В сряда ССУ публикува снимки на пленници и видеозаписи от разпити, а в четвъртък около 20 жени на артилеристи от друго поделение в Кострома се събраха на митинг, тъй като вече от седмица не могат да се свържат със съпрузите си. Според някои от тях хора от полка им съобщили, че войниците са изпратени на общо учение с поделението, в което са служили пленените в Украйна десантчици, допълва "Руская планета".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
20
 
6
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Според международното право тези военни елементи -терористи като се върнат в Русия трябва лично със заповед на *** да бъдат арестувани и пратени в съда в Хага за престъпления към човечеството.Ако не го направи значи той ги е пратил.
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икакъв Сащ като раздлефването севоди оъ холадци-------------хахахаКак какъв САЩ? САЩ - шефовете на ЕС!То и ние имахме позиция за ЮП, ама като дойдоха 3-*** сенатори и позицията ни се смени на 180смешна работа и тъжна! За България и за паметта на загиналите с мисълта за свободна България!
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кукувицата точно така и децата знаят че е свален от сепаратистоте дамо чугунените червени токви у над ме са разбралу---------------Само децата знаят, че е свален от ракета, защото един чичко така каза по ТВ!Ама то другите ТВ едни чичковци казват едни други неща и има снимки, на ламарините надупчени!!!След като видях снимката, разбрах тея от Киев какви са, те са за незабавен разстрел!
34
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25--------------тъпал изхлежда твоята епикриза р готова мбого оъдавна.*** там загинаха 80 деца те сана сметлата на гнпма от Кремъл-------------Точно така, там загинаха 80 деца! Загинаха 300 невинни човека, заради яростта на фашистите от Киев, които изпратиха СУ-25 да свали боинга! Доказателствата са неопровержими!Но естествено САЩ никога няма да ги признае!Киевските фашисти убийци на жени и деца до сега са убили стотици жени и деца в собствената си страна!
33
1
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 9 години
А, щом е тръгнал да го търси - ще го намери! Ама и той ще го намери...
32
5
 
18
 
! Отговори
иди преди 9 години
До Анонимен 41Неграмотник,Украинските военни свалиха самолета.
31
2
 
11
 
! Отговори
Marxist преди 9 години
До Демократ"Старшина, може ли да взема един Т90 за отпуската, трябва да изора малко на село?""Взимай ама да го измиеш после преди да го върнеш...":D :D :D :D
30
6
 
19
 
! Отговори
мм преди 9 години
До ***>>Руски тероризъм в действие.а когато американците нападнаха ирак и либия това какво беше?>> Колкото по-далеч от тези политмутри, толкова по-добре.струва ми се, че повето българи вече не мислят така. Не е ефективна промивката на мозъците вече, много се изнервиха западняците. Само плевнята още се пъне, ама става все по-смешен
29
1
 
5
 
! Отговори
ххххххх преди 9 години
До на екскурзияИ в Крим,там е прекрасно и чисто...
28
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до емоПич,Най-големите фашисти в момента са кремълските агресори!Помни ми думата - ще има Хага и за тях!29-08-2014
27
1
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Руската армия -разхайтена команда!Нейните бойци по време на отпуск си взимат танка,самолета, АК100 и отиват на почивка с пълно бойно снаряжение. А бе де да знаеш на някое войниче да му трябва танка да си оре нивата....ха..ха.Не тия са пълни ***.Уверих се!"Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин не отрече присъствието на руски войници в Украйна, посочва Асошиейтед прес."Има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това"
26
6
 
18
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Гном, гном, ама им разказва играта не всички "великани". Те тия порошенковци още невидяли руските войски и се нас...ха, па какво става ако действително влязат. Абе, вие представяте ли си, една шепа опълченци разказаха играта на "доблестната украинса армия". Разбирам ги натовците, бая страшничко си е. Тия "вежливи човечета" май няма да бъдат толкова вежливи и с тях.
25
6
 
18
 
! Отговори
Marxist преди 9 години
В България най-вредната човешка маса откъм политически възгледи (нележащи върху никакви истински аргументи понеже си нямате грам представа какво представляват различните политически системи) сте онази немалка група хора на възраст между 30 и 40 години, които вярвят, че през 1989-та са извършили някакъв героичен подвиг (тоест да служите като инструмент за нагласения "преход") и сега с огромно желание лижете западните *** с надеждата за западна заплата :D Жалки сте :D
24
0
 
17
 
! Отговори
на екскурзия преди 9 години
То за това има по-малко руски туристи в България, защото повечето от тях предпочитат да отидат на екскурзия до Донецката република!
23
3
 
15
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименЯвно не си много образован,но те САЩ разчитат на глупаците....
22
15
 
8
 
! Отговори
Pomop преди 9 години
Руски тероризъм в действие. Мафиотска държава с бос, който си прави каквото си иска, защото има милиарди. Цивилизованост = 0, новобогаташки синдром в най-ужасния му имперски вид - "ще си купим и медии, и плодове, и компютри - ние сме над международните закони". Колкото по-далеч от тези политмутри, толкова по-добре.
21
3
 
17
 
! Отговори
няма руски войски преди 9 години
Международните наблюдатели от ОССЕ, както и от ООН, не са регистрирали навлизане на редовни руски войски в Украина.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ СЛАВА! СЛАВА!!!
19
10
 
8
 
! Отговори
Marxist преди 9 години
Крайно време е вече украинският народ да си припомни вкуса на подметката на съветския ботуш!!! Да влизат Т90-ките и да изринат жалкото подобие на украинска армия. :))
18
1
 
16
 
! Отговори
да преди 9 години
До АнонименТези резултати вече са компрометирани и ще бъдат субективни защото са под натиск от САЩ,мислещите и знаещите няма да повярват.