Президентът на Украйна си търси външен враг

Западът може да засили санкциите, пише руската преса
29 авг 2014 09:24,
157
Президентът на Украйна си търси външен враг
Снимка: Reuters

Печатът в Русия коментира вчерашното изявление на украинския президент Петро Порошенко, обвинил Русия във военно нахлуване в страната му.

Порошенко спешно свика Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, който реши да поиска за страната от САЩ статут на "специален съюзник извън НАТО", напомня в тази връзка Би Би Си.

Експерти на "Комерсант" обясняват изявленията на украинския лидер със серията неуспехи на армията в последните битки в размирните източни региони. Според тях, ако президентът не бе посочил като причина "форсмажорен фактор" - нахлуване отвън, обществото би могло да потърси вината у държавното ръководство.

Киевски източници свързват действията на Порошенко със засилен натиск от страна на политическите му опоненти, главно на Юлия Тимошенко. По-рано тя заяви, че Русия "е започнала война срещу Украйна", съответно настоя за въвеждане на военно положение в сепаратистките Донецка и Луганска област.

Според киевския политолог Дмитрий Джангиров Порошенко е бил провокиран да заяви за руска инвазия и така да се включи в състезание под наслов "кой е главният патриот в Украйна". "Сега в Минск заседава контактна група, търсеща път към мира. Затова изявлението на Порошенко изглежда ненавременно", казва експертът.

"Президентът на Украйна търси външен враг", пише "Известия". Порошенко може и да спечели от огласената "заплаха да бъдат вкарани руски войски в Украйна", твърди вестникът, като припомня "започващия в Киев трети Майдан и исканията за импийчмънт на държавния глава".

Украинският президент иска да привлече вниманието на Запада и главно на САЩ към факта, че Киев няма достатъчно собствени сили, за да се справи със сепаратистите, смята Модест Колеров, бивш високопоставен служител от апарата на руския държавен глава.

"Ведомости" отбелязва, че предстои НАТО да обсъди на среща на върха ситуацията в Украйна и възможни мерки да се подпомогне страната. Отделя място и за спешно свиканото заседание на Съвета за сигурност на ООН по украинския въпрос.

Според аналитика Фьодор Лукянов обаче то изобщо няма да повлияе на руската позиция, защото Москва има право на вето. Най-вероятно САЩ ще засилят антируските си санкции, ще се опитат да включат в тях и Европа, смята той.

"Проблемът на Запада е, че не схваща, че санкционният натиск върху страна от калибъра на Русия не променя поведението й, а го прави по-жестоко", казва Лукянов.

"РБК дейли" коментира твърдение на Александър Захарченко, премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, според когото на страната на сепаратистите се сражават 3000-4000 руски доброволци, включително доста военни в отпуск.

"Ако руски военнослужещи в отпуск отиват да се бият извън пределите на Русия, става дума за едно от двете: или го правят без знанието и съгласието на командирите си - тогава това не е армия, или пък заминават с тяхно съгласие, значи Русия се намесва в конфликта, а това е крайно рискована политика", смята московският наблюдател Борис Макаренко.

Стремежът на Русия е да не допусне пряк военен разгром на сепаратистите, ликвидиране на въоръжените им сили и превземане на териториите им от войските на Киев. Москва може да проточи бойните действия, докато Украйна се изправи пред икономически и вътрешнополитически трудности и бъде принудена да спре борбата, коментира експертът Василий Кашин.

В момента сепаратистите вероятно целят да превземат цяла Южна Украйна, да я обявят за "Нова Русия" заедно с Крим и да се отделят от украинската държава. Междувременно руската икономика вече страда от санкции, освен това предстои бази на НАТО да бъдат разположени в балтийските страни и Полша, а неутралните Швеция и Финландия се сближават с алианса - "донейде прекрачихме вече отвъд студената война", констатира политологът Алексей Арбатов.

В руския президентски Съвет по правата на човека (СПЧ) пристигат все нови жалби от родители на войници, изпратени на маневри в граничната Ростовска област - авторите се страхуват, че командването всъщност прехвърля младежите в Украйна, разказва "Независимая газета".

Според Ела Полякова от СПЧ тези писма са станали масово явление. "Ситуацията е катастрофална, но властите остават глухи за нея", изтъква тя.

Съветът сезира различни инстанции, но още не е разбрал какво се случва с младите хора. Засега СПЧ знае за 10 загинали военнослужещи, казва колегата й Иля Шаблински. Дори ако писмата рязко се умножат, а правозащитниците удвоят усилия, руската общественост няма да приеме нещата много емоционално.

Повечето хора в Русия днес подкрепят властта по въпроса за Украйна, коментира наблюдателят Алексей Макаркин. Кремъл действа много фино: примерно санкциите върху вноса от Запад ни се представят не като сигнал за предстоящо поскъпване и липса на някои стоки, а като перспектива за модернизация на селското стопанство. Затова повечето жители ще повярват, щом им бъде съобщено, че убитите военни са само пропаганда, сиреч провокация на Запада, добавя експертът.

На среща с роднини на 10-те руски десантчици от поделение в Кострома (Северна европейска Русия), пленени в Украйна, командването на дивизията им обеща Сергей Кривенко от СПЧ да замине идната седмица за Киев и да провери в какви условия държат пленниците, информират изданията.

Предния ден майките на десантчиците отправиха към президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу молба да съдействат за освобождаване на синовете им, посочва "Новая газета".

На семействата бе съобщено, че преговорите за освобождаване на войниците продължават. Показано им бе копие от писмо на Михаил Федотов, председателя на СПЧ, до пълномощничката по човешките права към украинския парламент Валерия Лутковская, съобщава "Руская планета".

Статутът на руските военни, държани в киевския следствен изолатор, още не е съвсем ясен. В сряда Службата за сигурност на Украйна (ССУ) информира, че срещу тях са образувани наказателни дела за участие в терористична организация и незаконни действия с оръжие.

Ведомството заяви, че няма да ги смята за военнопленници, тъй като Русия и Украйна официално не воюват помежду си, посочва изданието.

В сряда ССУ публикува снимки на пленници и видеозаписи от разпити, а в четвъртък около 20 жени на артилеристи от друго поделение в Кострома се събраха на митинг, тъй като вече от седмица не могат да се свържат със съпрузите си. Според някои от тях хора от полка им съобщили, че войниците са изпратени на общо учение с поделението, в което са служили пленените в Украйна десантчици, допълва "Руская планета".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
133 подкрепям те напълно в тъжния ти, безпомощен вой в полза на САЩ -Нека вием заедно тъжно и безпомощно /обърнати в посоката на Русия/ !
96
4
 
11
 
! Отговори
старшина преди 9 години
Гледат да вкарат Путин в капан в Украйна, но той не ще и не ще, търсят под вола теле но то го няма там и това е....
95
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Божов момента 1934г. ли сме?
94
11
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До софиянецПАМЕТНИК на ЗАГИНАЛИТЕ в бой с РУСКИТЕ окупатори БЪЛГАРСКИ ВОЙНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Бъдете българи !!!
93
1
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Божопаметник на българският войн. това не променя същността нали така?
92
3
 
3
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До софиянецПовтарям въпроса - знаете ли какъв паметник е имало на мястото на "двореца на Людмила Живкова" ???
91
3
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До Божоайде да не се замерваме с паметници, напоследък и един на територията на хамериканското посолство откриха? не знам как да обясни на всички русофоби, че не Русия ви е проблема а нещото между ушите, научете вече светът е различен, това не е света отпреди 25г. който кънти в ушите на измислени империи в упадък, вече не са само експлоатоторите ни от САЩ+ЕС, има Русия, има Китай, Япония загуби позиции, има цял БРИКС и т.н. Полюса вече не е един и това дава шанс на БГ!
90
0
 
0
 
! Отговори
Peho68 преди 9 години
Е, какво, това което е казал не е ли вярно ?
89
11
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
БобиАбсолютно съм съгласен, че Русия има право да си върне Украйна, Полша, България и Манджурия, пардон Маджария !!! Тези "БЕРСЕКЕРИ" /не се пише така/, българите, манджурците, пардон маджарите и всичката останала ***, трябва да са радостни, че другарят *** ще ги освободи !!! А сега сериозно - този диктатор изобщо не се интересува от населението на Източна Украйна, интересува го ВЛАСТТА !!! Ако спре войната , *** ще загуби ВЛАСТТА, а може би и още нещо !!!! Бъдете българи !!!
88
0
 
8
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
Борбата се води между налетите долари на олигарсите около 5 млрд. и руската рубла. Това са частни армии. Затова Украинските майки протестираха срещу мобилизацията. Коя майка ще си прати сина да го трепят, а в същото време други да трупат богатства за сметка на нечия смърт. Хората вече не са глупави. Светът отдавна е вече друг. Това не са времената от Втората световна война!
87
8
 
3
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До софиянецВие сте "софиянец", а знаете ли какъв паметник е имало на мястото на "двореца на Людмила Живкова" ??? Бъдете БЪЛГАРИ, а не путлерофили !!!
86
2
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Poro6enko, kolkoto po-skoro ukraincite te sekvestirat, tolkova po-dobre za celiq svqt!Dano go napravqt burzo... :-/
85
5
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
До българингледай са драги, ти не си българин ти си укр, няма майтап, докато не вденете, че CNN, BBC, WT, WP, Time, Economist, вече дори Independent i Guardian се превърнаха в жалко подобие на Комсомольская правда и след като продължаваш да гласуваш с телевизора си а не с главата, ако не с нея поне с джоба си - ще си останеш укр... поне прочети и нещо различно от малоумната пропаганда на големият брат зад локвата, айде малко мислете с тия празни тикви на раменете, задайте си любимият ? #КОЙ?
84
8
 
5
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До БобиКато български офицер за ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ е трябвало да четеш далеч преди да се създаде Викито. Аз питам за друго - срещу кого е воювал и защо ??? Престанете да поддържате едностранчиво московския диктатор !!! Киевските управници може да са мафиоти, обаче не нападат Русия с твърдението, че са един народ !!! Как ще живеят заедно хората , след като , дай Боже , тази касапница спре ??? Ако е толкова загрижен , путин да дръпне шалтера на руските войски в "отпуск" !!! Стига СМЪРТ!!!!
83
7
 
3
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До БобиТи нямаш интерес и към България, и към Русия, и към "Окрайна", ти имаш интерес от московската военна хунта, която ти дава смисъла на живота !!!
82
5
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До БобиТрети път питам - знаете ли кой е ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ и какво мислите за него ?????????????????????????????????? Нали имате военно образование , вероятно е от московска военна институция ?????????????????????? В интерес на България, на Украйна , на Русия е тази кланица да се прекрати ВЕДНАГА !!!!! Интерес от войната има предимно кремълската енергийна и оръжейна мафия !!!
81
3
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До БобиВтори път питам - знаете ли кой е ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ и какво мислите за него ??????????????????????????????????
80
3
 
12
 
! Отговори
Негърчо преди 9 години
Да а спомняте ли си как Хамериканците нападнаха Ирак щото ... и накрая се каза щото Хюсейн убил 5000 кюрди в едно село. То и това е лъжа може би, но 5 000 а сега над 20 000 и какво Хамериканците и НАТО забраняват да се тъгува с този или онзи и к'во. Май живеем в измислен свят. Империалистите им е кеф, че се избиват в Украйна и не и харесва да им вземат нефта.
79
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Боби:Фуражкаджия, нямам военно образование, но имам техническо. А ти си НЕВЕРОЯТНО ***. Това "старо" въоръжение откъде идва? (Оставям настрана данните на американци и британци, че сепаратистите ползват танкове Т-72, както и това, че азиатският самолет беше свален от руснаци със съвременен модел ракетомет.) От Русия. По признание на самите сепаратисти, сред тях има НЯКОЛКО ХИЛЯДИ РУСНАЦИ, ВОЕННИ от Русия. Е, за какви клипове в Ю-тюб дращиш? Вярно е явно, че под фуражка акъл не вирее.
78
5
 
3
 
! Отговори
Божо преди 9 години
До БобиДо всички путлерофили - имам един въпрос - знаете ли кой е ГЕНЕРАЛ КОЛЕВ и какво мислите за него ??????????????????????????????????