Украинската армия се изтегли от най-голямото летище в Луганск

За пръв път от дълго време Донецк се събуди без взривове и стрелби
1 сеп 2014 17:36, Елка Василева
97
Украинската армия се изтегли от най-голямото летище в Луганск
Снимка: Reuters

Украинските въоръжени сили се изтеглиха от най-голямото летище в град Луганск, след като получиха такова нареждане, съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от Ройтерс.

"Украинските военни получиха заповед и се изтеглиха от летището в Луганск и от село Георгиевка", намиращо се до летището и на 18 километра южно от Луганск, каза Лисенко. Той допълни, че за последните 24 часа са убити седем украински военни и 25 са ранени.

Лисенко отказа да обсъжда ситуацията в района на Иловайск, където няколко украински батальона попаднаха под обсада.

"Ситуацията около Иловайск е изключително сложна. Докато не бъде завършена операцията по извеждането на войските от обсадата, подробности няма да се разкриват", каза той.

В град Мариупол в Донецка област са блокирани "пет-шест офицери на НАТО", съобщи "опълчението" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), предаде ИТАР-ТАСС.

Части от "армията на Новорусия" са свалили украински самолет Су-25 и два вертолета Ми-8 в покрайнините на Мариупол. Около 100 украински военни по данни на ДНР са ранени или убити, допълва руската агенция.

В хода на бойните действия сепаратистите успели да превземат два танка, около шест реактивни системи за залпов огън, два бронетранспортьора, до 14 оръдия и миномети, до 24 единици автомобилна техника, два склада с боеприпаси, информира "армията на Новорусия".

Днес за пръв път от дълго време Донецк се събуди без взривове и стрелби, съобщават местни жители. Артилерийският обстрел в различни части на града продължи почти две нощи. В неделя и през изминалата нощ проруски бунтовници водиха боеве за сградата на летището, където избухна пожар. Привечер щабът на сепаратистите съобщи, че летището е напълно блокирано.Украинските военни, които държат сградата, са започнали да се предават и до сутринта са се предали около 270 войници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: УкрайнаДонецклуганск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
26
 
! Отговори
циника преди 9 години
бандеровче, виж си дезертьорите, виж си пленниците, виж си и предалите богу дуг украински войници /за съжаление/ и разните там национални гвардейци /хич не за съжаление/ и ще разбереш как силите постепенно са се изравнили. Никой не им е виновен на украинците, че имат некадърно ръководство, а най-нахъсаните воюващи от украинска страна са от националната гвардия и батальотните на коломойски,които стават за улични биячи,но са далеч от военното дело
24
6
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До бандеровче: За разлика от полските , хамериканските и друга наемна ***, доброволците в ДНР и ЛНР от РФ , Испания, Франция ,Германия и сие, се бият за идеята, на тях не им плащат за това. Чеченци, осетинци като част от РФ са там доброволно, за разлика от американските "съветници" Грейстоун компани, ABC компани и так дале *** ..
23
5
 
19
 
! Отговори
циника преди 9 години
А бе, бандеровче, ти как ги напарви тези "най-скромни изчисления", за да достигнеш до цифрата 15 000 чужди войници. И изобщо как са преброени, от кого и по какъв начин? 15 000 души е огромна маса, която не може да мине незабелязано и да не бъде прихваната от сателитното заснемане.
22
3
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А да, и бандеровче, виж как пленниците от Амбросиевския котел под Иловайск, ги карат да скачат :)) Може да се поучиш от тях, като те гледам си на техния акъл, и малко урок ще ти е от полза . Дори великия грузински наемник Доберман ( известен от клиповете си), чиито батальон Донбас беше разбит и пленен там,и който щеше да бръсне и коли чеченците, се покри и избяга . Обаче чеченците ще го намерят, където и да се е покрил тоя " смелчага" :))А великия им комаднир Семенчов избага чак в Киев след боя
21
3
 
28
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До бандеровче Знаем ги вашите сметки 4000 руски доброволеца ги пишете 15 000 100 свои убити ги пишете 5 Вашата математика я знаем Инак от такива математици като тебе ,затуй държава ви ще го духа
20
5
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До бандеровче: продължавай да мечтаеш както се казва в една реклама. Събуди се докато е време, и виж реално какво става. И изобщо не са фалшиви видеата, какво ще кажеш че се преобличат опълченци, само и само да правят пропагандни клипчета, хахаха, ***.. Това да не са ти тъпите страхливи националистически укри :)) Които само бият отдалече с артилерия и бягат. А сега когато опълченците им станаха горе долу равни по сила, опищяха света видите ли дивизии руски войски ги нападат :) ***...
19
3
 
24
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До бандеровче Ххахахахахахахахаххах,какво виждаме чудовищна западна намеса във вашите въоръжени сили Ама и тя не ви спаси от собствената ви малоумщина Щом ЦРУ не може да ви помогне да спечелите,то не виждам кой ще го направи ***
18
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
И последно, съмнява ме да останат много за пленници от двете летища, първо защото са им набрали ужасно много, заради терора който хохлите налагаха на Донецк и Луганск, и второ, защото там бяха основно наемнически части, и чужденци ( основно полски наемници от частна компанийка ABC ). По всички виде се коментираше че ги чака жестока разплата тия картели там, въпроса беше как да се избегнат жертвите в близкото населено място, което граничеше с донецкото летище, и картелите имаха там отбрана ..
17
0
 
23
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 26 Пак че не са ги пратили на онинклузив копане в мина ,24 часов маратон бз спане храна и вода
16
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Някои говорят за видеа с метящи улици пленени хохли. Да , така е, но видеата се отнасяха за пленени от Амброзовския котел, и такива предали се пленници от Старобешево ( Еленосвския котел ) От летищата все ощи кадри няма, понеже се води зачистка, тук таме още има барикадирали се групички. Все пак там имаха 3 месеца да си направят яка фортификация, отделно че самите летища са строени с подземни нива, за скривалища и складове още от време съветско :)) И там се крият хохлите като плъхове
15
2
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Стара информация, с доста неточности. 1-во, не се оттегля, нея я разбиха, и остатъците се доунищожават, понеже беше в обкръжение, дълбоко в контролорана от опълченците територия, южно от Луганск:2-ро, Донецкото летище също е завладяно, води се зачистка на укрепилите се в подземните нива и бункери укронацисти( там са полски наемници също така ). И там няма никакво оттегляне, бяха ударени жестоко с градове . И двете събития се случиха още вчера рано сутринта , за да се отпразнува деня на Донецк :
14
4
 
33
 
! Отговори
циника преди 9 години
26, за поляците да метат улиците не е нещо непривично. В Зап. Европа полските хохли - метачи са отдавна хит, а във Великобритания до такава степен са иззели тази функция, че метенето се е превърнало в идентифициращ за поляците фактор. Така че опълченците са им предоставили възможността да се занимават с националното си хоби.
13
2
 
24
 
! Отговори
куче на войната преди 9 години
До Аз Напълно съм съгласен като крастосаш стара калпава тактика на ссср с ОЩЕ по калпава тактика на АМЕРИКА получаваш *** като армията на Украйна
12
29
 
8
 
! Отговори
КНК преди 9 години
До до 12 : А КОГА УКРАЙНЦИТЕ УБИВАХА МОСКАЛИ ??? КОГАТО ИЗЛЯЗОХА ДА ПРОТЕСТИРАТ С АВТОМАТИ И ГРАНАТОМЕТИ ??? ИЛИ КАТО БЯХА ОБЛЕЧЕНИ КАТО "ЗЕЛЕНИ ЧОВЕЧЕТА " ??? ПРОСТАКО, 18 000 000 УКРАИНЦИ СА ЗАГИНАЛИ ЗА ЗАЩИТА НА РУСИЯ ОТ 1920 ДО 1945 Г.!!! В ТЕХНИТЕ ГРАДОВЕ И СЕЛА СТАЛИН ЗАСЕЛИ РУСКИТЕ "***" !!! СЕГА УКРАЙНА ПОЛУЧАВА "БРАТСКА" ПОМОЩ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО СИ !!! кАКТО БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВА ВЕЧЕ 135 ГОДИНИ "БРАТСКА" ПОМОЩ С ОТНЕТИ ТЕРИТОРИИ И ГЕНОЦИД НАД НАРОДА НИ !!!
11
2
 
33
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До стотици бройки Тук съм съгласен. Сепаратистите от самото начало се сражаваха много правилно, с оглед възможностите си. Постепенно бе унищожена киевската авиация, огромен брой украински бронемашини или бяха разрушени, или пленени. Полека Киев изгуби численият си превес в пъти, но основната разлика дойде от двете командвания-на АТО и на новоросийци. Видя се кой е бил по-мъдър и кой воюва по-добре. Като се прибави и мотивацията, то логичното накрая се случи.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Amerika likuva izbivat se dva bratsji naroda i se otslabva Rusia rublata ve4e e padnala do 37 rubli za dolar
9
1
 
28
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Как се тълкува следният текст "пет-шест офицери на НАТО" тия какви се явяват в зоната на бойни действия? и за тях важаи ли виенската конвенция за военнопленници, ако важи от това следва ли, че НАТО е във войната? а ако не важи те не са ли престъпници заловени в зоната на бойни действия или казано по просто шпиони.
8
0
 
19
 
! Отговори
учуден преди 9 години
Абе вие луди ли сте...Путин не може да е в Украйна и това да се случва. Тука ме увериха преди две седмици, че до сега Киев трябва да е взел Луханск и Донецк!
7
1
 
36
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
*** ,лъжеш душо,не са се изтеглили а са били или пленени или убити или ранени Просто си бяха в котел и няма накъде да ходят Инак укр. армията яде голям пердах и в Киев още малко ще измислят,че Русия ще ги напрадне с ядрено оръжие О да извинявам се,вече са си го измислили Явно отчаянието яко ги е налегнало,не бяха руски колони,не бяха дивизии а сега и ядрено оръжие измислиха Ясно е че искат НАТО да влезе,ама дали НАТО иска да влезе е друг въпрос
6
0
 
36
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Много се повтаря за руски военни в Донецк а нищо не се казва за воиници от запада в украинската армия, какво правят американски офицери в армията на Украйна? Или може би това не трябва да се коментира докато има заблуден народ и медии тип Промивка нещата ще се влошават.