Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Евролидерите обаче се опасяват от еднакво тежки контрасанкции
2 сеп 2014 21:33,
168
Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз (ЕС) е напът да наложи нови санкции на Русия на фона на обвиненията от страна на Украйна за пряка руска военна намеса в югоизточните региони на страната, пише Businessweek.

Европейските лидери се събраха на 30 и 31 август в Брюксел да обсъдят последващите си действия спрямо Русия и обявиха, че до седмица ще вземат решение за евентуални нови санкции. Междувременно представители на властта в Киев се срещнаха с проруски сепаратисти за предварителни мирни преговори в понеделник.

Засега западните санкции срещу Русия нямат кой знае какъв ефект върху равняващата се на 2 трлн. долара руска икономика. Това кара някои наблюдатели да настояват за налагането на може би най-суровата санкция в арсенала на ЕС, която беше използвана успешно и срещу Иран през 2012 г., а именно – ограничаването на достъпа на Русия до системата за междубанкови разплащания Swift.

Базираното в Белгия Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Swift) е система за комуникация, използвана от над 10,5 хил. банки по света за извършването на международни парични преводи. Без достъп до нея руските банки и техните клиенти не биха могли да изпращат и получават пари в и от чужбина, което би всяло хаос в търговията, инвестициите и милионите ежедневни финансови трансакции. Swift от своя страна е длъжна да се съобразява с решенията на ЕС, тъй като организацията е учредена съгласно белгийските закони.

Когато Иран беше санкционирана през 2012 г. и достъпът ѝ до Swift беше прекратен, икономическите последици бяха много дълбоки, коментира Марк Дубовиц от американския мозъчен тръст „Фондация за защита“, който навремето лобира пред американското правителство за твърда позиция спрямо Иран. „Знаем, че последиците са били тежки“, посочва той, защото в последвалите разговори със западните страни иранските преговарящи са настоявали тази санкция да е една от първите, които да бъдат отменени.

ЕС обаче не показва склонност за налагането на мярката срещу Русия. Въпреки че Великобритания настоява за този ход, германският канцлер Ангела Меркел заяви на 31 август, че спиране на достъпа до Swift не е било обсъждано на срещата на европейските лидери. Тя посочи, че някои европейски представители са обсъждали мерки срещу руските енергиен и финансов сектор.

Дори и да бъде изолирана от Swift, Русия може да намери начини за придвижването на пари отвъд своите граници. Руските банки биха могли да изработят споразумения за преки трансфери с чуждите финансови институции. Страната дори може да опита да изгради своя собствена система като алтернатива на Swift. Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви на 27 август, че правителството вече е изработило закон за въвеждането на новата система за банкови разплащания.

Големите банки извън Русия обаче не биха благоприятствали заобикалянето на Swift, посочва Дубовиц. Те могат да бъдат санкционирани от ЕС и САЩ или дори да бъдат изключени от Swift, тъй като уставът на организацията забранява на членовете ѝ да участват в дейности, които биха могли да ѝ навредят.

Основната причина за колебанието на ЕС най-вероятно е страхът от ответни мерки от Кремъл, смята Крис Уифър от базираната в Москва консултантска компания Macro Advisory. „Блокирането на достъпа на Русия до Swift би представлявало сериозна ескалация на санкциите и най-вероятно ще доведе до еднакво тежки контрасанкции“, отбелязва той.


Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: РусияЕСбанкиSWIFT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
1
 
! Отговори
! преди 9 години
До сирилреална икономика, затова ли нямат злато за да върнат на държавите които си го поискаха? уж при тях е депозирано до поискване. затова ли затвориха преди година статуята на свободата защото Ню Йорк нямат пари за заплати, затова ли последните 3 години печатат по няколко милиарда на хартия но нямат покритие. затова ли ако сега им поискат външния дълг да продадат америка с частните компании парите пак няма да са на 1/2 от дължимото. Събуди се!
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много подръжници за различни държави тука..но истината е една...НИКОЙ НЕ ГО *** ЗА БЪЛГАРИЯ..нито русия нито европа нито америка а най-малко арабите които искат да умрат достойно с бомба в ръце..където и да е..зашото просто друго незнаят какво да правят !
127
7
 
7
 
! Отговори
сирил преди 9 години
До икономист ..говориш за Русия все едно става дума за световна сила..с БВП от 2трлн и малко който е почти колкото БВП на Калифорния..икономиките на ЕС САЩ Канада Япония и Австралия държавите които не одобряват политиката на Путин имат БВП 40 трлн $ т.е. 20 пъти повече и то от реална икономика а не от износ на суровини...
126
3
 
11
 
! Отговори
пд преди 9 години
идва времето да се откажат от долара и Русия и Китай и Бразилия и т.н
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФББРИКС създаде резервен фонд от 100 млрд ДОЛАРА...не юани,не рубли,не боливари а ДОЛАРИ
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между другото вчера руската рубла постигна нов срив спрямо долара...
123
24
 
3
 
! Отговори
МЮСЮЛМАНИН преди 9 години
МНОГО РУСОФИЛИ И ПРОДАЖНИ КУЧЕТА ИМА ТУК. ИЛИ Е САМО АДМИНА НА САЙТА СПИРАМ ДА ГО ПОСЕЩАВАМ..АМИН ...АЛАХ Е ВЕЛИК И ЩЕ ПОБЕДИ ИЗТОКА И ЗАПАДА,, НИЕ МЮСЮЛМАНИТЕ ЩЕ СМЕ ВИ СЪДНИЦИТЕ КОГАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ БИЕТЕ .....
122
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още през 17в. западните философи въвеждат понятието "рускост", за да обяснят необяснимото в духа на руснаците , а именно-да се обединяват, идеята за саможертвата в името на колективното и преклонението пред "страданието", това е руска специфика необяснима за повечето хора.Израз на тази "рускост" е обединението им за Украйна и над 80% подкрепа за Путин.Така, че няма санкции, които ЕС и САЩ , да наложат и руснаците да не могат да понесат, въпрос на народопсихология.
121
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 137Абсолютно си прав. Китай работи ексклузивно за САЩ, за да могат пребитите американци да купуват евтини стоки. Ако САЩ си изтегли производството от Китай, последната се срива, защото милиони хора ще останат без работа. Така че изобщо за Китай като голям играч не може да се говори.
120
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искам Руския народ да страда, но мисля, че надценявате силата на тази държава. Ако наистина и наложат тази санкция - икономиката и много сериозно ще пострада. Няма как Путин да се противопостави на всички големи държави. Китай ще застане зад Америка - това дет го пишете за источните валути, които щели да се засилят за сметка на долара и еврото е глупост. Йената е вързана с долара пряко и освен това износът на Китай е предимно за западни страни, да не говорим че производството е западно също
119
1
 
12
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Боже, колко много български телета.Чуйте ги как мучат и само глупости пишат.
118
6
 
20
 
! Отговори
Имани преди 9 години
ЕС са финансови терористи!!! Това е факт, цяла Европа потъна в миэерия и дългове с тоэи побъркан съюэ!!! Но това не стига на марионетките на АФРОАМЕРИКАНЕЦА!!! Що се отнася до КОЭ, мисля че РУСКИЯ КОЭ ще е УНИЩОЖИТЕЛЕН!!!
117
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЪРЖАВАТА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ--ТРЯБВА РЕДОВНО ДА БЪДЕ СЪДЕНА В СТРАЗБУРГ, ЗА ДА СИ ВЪРНЕМ ОГРАБЕНИТЕ ПАРИ!!!НИКОГА НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЕВРОПА МИСЛИ ЗА ВАС!!!!
116
4
 
27
 
! Отговори
ИТ преди 9 години
В последните 8 години работих на разширението на три газокомпресорни станции в областите Хесен,Баден и Пфалц,собственост на Е-он.Разширяват мощностите заради новите потоци газ от Русия. Идват и тръби от Холандия,но преди да продължат към Швейцария,Италия и Франция ги смесват с по-качествената руска газ. Енергийните концерни са огромни акули и който им застраши печалбите ще си замине бързо-бързо от политиката.Все едно дали се казва Меркел или Барозу.
115
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ТЕ РУСНАЦИТЕ САМО ТОВА МОГАТ ДА ДЕЙСТВАТ С ОРЪЖИЕ И ДА УБИВАТ,, КАКТО НАШИТЕ КОМУНИСТИ....
114
10
 
10
 
! Отговори
Я, се светни ,бе.. преди 9 години
....ако не идват руснаците на нашето море ---ГУБЯТ МУТРИТЕ И ХОТЕЛИТЕ ИМ....не Аз!!!!Да не мислиш , че ще се къпя с водата от кенефите на хотелите им , гдето се влива направо в морето??!!!Морето е пълно с *** от хотелските ***!!АЗ , като по ***, ходя на море в Гърция и Турция!
113
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
133 ти. И АЗ МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ И КОГАТО МИ СЕ ОТДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ Я СЪДЯ В СТРАЗБУРГ И ПЕЧЕЛЯ ЗА ДА СЪМ ДОБРЕ АЗ И РОДНИНИТЕ МИ ...................
112
8
 
29
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Мисля че Путин вече е предугадил този ход с блокирането на банките и го очаква с нетърпение. Неговия удар обаче ще е смазващ за долара и еврото и ще изтика напред азиатските валути. Няма да е лесно на Русия но ЕС ще загуби най-много и това ще очертае неговия облик през следващите десетилетия. Прсто ЕС се управлява от безотговорни хора които не могат да вземат решение а Русия се управлява от човек който знае какво иска и бързо взема решения. Война няма да има защото ЕС вече работим за Русия.
111
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Злато, диаманти, дървен материал, атомни бомби, всякакви оръжия, наркотици и революция,, това продават руснаците НО някой трябва да го купи ЗАПАДНЯЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА КУПУВАТ...
110
1
 
15
 
! Отговори
?! преди 9 години
Добре де, а западните потребители как ще си плащат петрол и газ ,като си самоблокират банковите разплащания?