Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС

Евролидерите обаче се опасяват от еднакво тежки контрасанкции
2 сеп 2014 21:33,
168
Блокирането на руските банки – най-силният коз на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз (ЕС) е напът да наложи нови санкции на Русия на фона на обвиненията от страна на Украйна за пряка руска военна намеса в югоизточните региони на страната, пише Businessweek.

Европейските лидери се събраха на 30 и 31 август в Брюксел да обсъдят последващите си действия спрямо Русия и обявиха, че до седмица ще вземат решение за евентуални нови санкции. Междувременно представители на властта в Киев се срещнаха с проруски сепаратисти за предварителни мирни преговори в понеделник.

Засега западните санкции срещу Русия нямат кой знае какъв ефект върху равняващата се на 2 трлн. долара руска икономика. Това кара някои наблюдатели да настояват за налагането на може би най-суровата санкция в арсенала на ЕС, която беше използвана успешно и срещу Иран през 2012 г., а именно – ограничаването на достъпа на Русия до системата за междубанкови разплащания Swift.

Базираното в Белгия Общество за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – Swift) е система за комуникация, използвана от над 10,5 хил. банки по света за извършването на международни парични преводи. Без достъп до нея руските банки и техните клиенти не биха могли да изпращат и получават пари в и от чужбина, което би всяло хаос в търговията, инвестициите и милионите ежедневни финансови трансакции. Swift от своя страна е длъжна да се съобразява с решенията на ЕС, тъй като организацията е учредена съгласно белгийските закони.

Когато Иран беше санкционирана през 2012 г. и достъпът ѝ до Swift беше прекратен, икономическите последици бяха много дълбоки, коментира Марк Дубовиц от американския мозъчен тръст „Фондация за защита“, който навремето лобира пред американското правителство за твърда позиция спрямо Иран. „Знаем, че последиците са били тежки“, посочва той, защото в последвалите разговори със западните страни иранските преговарящи са настоявали тази санкция да е една от първите, които да бъдат отменени.

ЕС обаче не показва склонност за налагането на мярката срещу Русия. Въпреки че Великобритания настоява за този ход, германският канцлер Ангела Меркел заяви на 31 август, че спиране на достъпа до Swift не е било обсъждано на срещата на европейските лидери. Тя посочи, че някои европейски представители са обсъждали мерки срещу руските енергиен и финансов сектор.

Дори и да бъде изолирана от Swift, Русия може да намери начини за придвижването на пари отвъд своите граници. Руските банки биха могли да изработят споразумения за преки трансфери с чуждите финансови институции. Страната дори може да опита да изгради своя собствена система като алтернатива на Swift. Руският заместник-министър на финансите Алексей Моисеев заяви на 27 август, че правителството вече е изработило закон за въвеждането на новата система за банкови разплащания.

Големите банки извън Русия обаче не биха благоприятствали заобикалянето на Swift, посочва Дубовиц. Те могат да бъдат санкционирани от ЕС и САЩ или дори да бъдат изключени от Swift, тъй като уставът на организацията забранява на членовете ѝ да участват в дейности, които биха могли да ѝ навредят.

Основната причина за колебанието на ЕС най-вероятно е страхът от ответни мерки от Кремъл, смята Крис Уифър от базираната в Москва консултантска компания Macro Advisory. „Блокирането на достъпа на Русия до Swift би представлявало сериозна ескалация на санкциите и най-вероятно ще доведе до еднакво тежки контрасанкции“, отбелязва той.


Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: РусияесбанкиSWIFT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо не ми пука за Родината !!!Важното е аз да съм добре , семейството и децата ми!!!!РОДИНАТА И ДЪРЖАВАТА СЪМ---- АЗ!!!!!!!!!!!!!!!!/обикновенния българин/
108
9
 
6
 
! Отговори
Да ви светна: преди 9 години
САМО ЗА ТАЗИ ГОДИНА , РУБЛАТА Е ДЕВАЛВИРАЛА С 1/3.!ЗАТОВА ФАЛИРАТ И МАСА ТУРОПЕРАТОРИ ОТ РУСИЯ НА МОРЕТО!ОЧАКВАТ СЕ ОЩЕ ФАЛИТИ НА РУСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ!!!77
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
132Има все още много хора, които имат други ценности - достойнство, чест, любов към родината и готвоност за жертва в иимето на това.Не мери жалките си ценности на безработен, ояден готован, който избива комплексите си с вехта западна кола, в която 20 години е пърдял дебелият дирник на дрът немец.
106
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като врътнат кранчето Руснаците автоматично се врътва и от западняците ..ТЕ СИ ОТВАРЯТ КРАНА ОТ НОРВЕГИЯ ,,И СТРАДАМЕ САМО БИВШИТЕ СОЦСТРАНИ....РУСИЯ ОТЧИТА ОГРОМНИ ЗАГУБИ ЗАПОЧВА ДА СЕ МОЛИ НА ЗАПАДА.........КАЗАХ
105
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...и като врътнат крнчето руснаците , с кво ще търгуват и плащат...??!Само с оръжие --не става!!Нали искат да се возят в западни коли и да носят западняшки дънки и кофтачки..?!
104
2
 
6
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
До Студена война ,ли..Закъсал си го толкоз, че разчиташ рускините да ти пуснат за стотинките за закуска!? Надали...На твое място бих разчитал украинките да ти пускат само за да се стоплят през зимата!
103
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Тези ЕвроЗадници не разбраха ли че с Русия шега не бива.....Ще вземат руснаците да врътнат кранчето, и тогава цяла европа ще умре от студ идната зима, и тогава да ги видиме.
102
13
 
5
 
! Отговори
Студена война ,ли.. преди 9 години
Чудесно!ТОЯ ПЪТ ЩЕ БЪДЕМЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА!!!Тъкмо ше продаваме долари и евро на рускините, с бонуси в натура!Аз съм ЗА!!!
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анализаторЯвно си такъв анализатор, който е способен да анализира само невротичните пристъпи на на някоя дърта брантия!
100
14
 
5
 
! Отговори
Супер!!! преди 9 години
ДА им блокират авоарите в чужбина на руснаците ...ама ,най-напред в България.За да престанат да плащат на нашите родни дупедавци !Само така ша съ упрайм!!!
99
0
 
3
 
! Отговори
333 преди 9 години
ДО 122ТИ КАК МИСЛИШ, ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯН ИНТЕРНЕТ, ЗАЩОТО ТАКЪВ ВАРИАНТ НЯМА.
98
2
 
11
 
! Отговори
333 преди 9 години
ХАХА. ТРЪГНАЛИ ДА ПЛАШАТ НАЙ- ГОЛЕМИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ЗЛАТО И ДИАМАНТИ, ЧЕ ЩЕ МУ СПРАТ БАНКОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ. ТО, В ТЕЗИ БАНКИ КАКВИ ЛИ ПАРИ СЕ И ПРЕВЕЖДАТ И ДЕПОЗИРАТ, ДОЛАРИ И ЕВРО БЕЗ НИКАКВО ЗЛАТНО ИЛИ ВЕЩЕСТВЕНО ПОКРИТИЕ, ХАРТИЙКИ.
97
12
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
След като СИВ се разпадна от студената война значи... Русия щяла да издържи на санкциите но само управата руският народ ще усети най много санкциите ,, Русия остана САМА а целият западен свят се обедини невероятно много ...Ще видим какво могат санкциите спрямо Русия ВЕЧЕ видяхме какво могат санкциите в други страни.....Русофилчета за кой ли път пак ще загубите.....
96
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като чета за газова криза и идваща зима, някак си неволно се сещам за филмовите кадри от ВСВ, руската зима! когато дават германските военнопленници, как някои са увили краката си с парцали и са обули плетени кошници, вместо обувки! да му мислят украинците, които са тръгнали по българския сценарии към европа! олигарсите ще се оправят, ама сметката ще се плати от народа!
95
11
 
3
 
! Отговори
st преди 9 години
Интернета и пълна забрана за пътуване на руснаци в запада и ще е мн весело хехехехехеехе ейй тези хамави казаци.
94
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия не я мислете! тя спокойно изкара повече от 60 години изолирана от студената война и сега ще издържи без проблем! а да му мисли европа!
93
1
 
12
 
! Отговори
6 преди 9 години
До Българин"след зимата идва пролет", но има едно голяма НО - първо трябва да се презимува и оцелее.
92
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е добре,но ако ги отрежете от интернет и наложите визови ограничения ще ги върнете във времената на мумията от червения площад.
91
9
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
До ХехеАми да, след десетина години като го завършат ще почне и да се изплаща. Ако на някой още му трябва руски газ тогава...
90
13
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
До didiАми да, и ние сме живяли в лишения - на червените каскети явно им е харесало и искат още. Яденето на ряпа и картошки е полезно за здравето. Най-важното е да имаш ракети и да плашиш мкомшиите с война.