Как руският войник Антон Туманов се оказа на война в Украйна

Разказ на майката на убития 20-годишен военнослужещ
Обновена: 3 сеп 2014 08:26 | 2 сеп 2014 21:09, Елка Василева
761
Как руският войник Антон Туманов се оказа на война в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Антон Туманов е върнат у дома в ковчег.

„Има прозорче – добре, че поне лицето можеш да разпознаеш. Момчетата ми казаха, че в техните части има такива, просто парчета месо, сега правят ДНК. Родителите още не са получили децата си“, казва майката на руския войник Елена Петровна Туманова пред „Новая газета“.

Вещите, паспортът и военният билет на младши сержант Антон Туманов още не са предадени на майка му. На 20 август Елена Петровна е получила само ковчега и копие от смъртния акт от моргата в Ростов. Посочени са датата на смъртта – 13 август 2014 г., мястото - „Пункт за временно дислоциране на войскова част 27777“, време - „По време на изпълнение на военните задължения“ и причината - „Съчетана травма. Множествени осколъчни наранявания на долните крайници с увреждане на големи кръвоносни съдове. Остра масивна кръвозагуба“.

„Откъснало му е краката. Момчетата ми разказаха. Как се чувствах, че в ковчега той не е цял...“.

Антон отишъл да служи в армията от родния си град Козмодемянск /21 000 жители/ през 2012 г. Обучението преминал в Пенза, служил в Южна Осетия.

„Когато се върна от армията, искаше да си намери работа, но не успя – спокойно разказва Елена Петровна. - В следствения арест не го взеха, защото има анемия. За армията е пригоден, а за работа – не. Антон замина за Нижний, три месеца работи в автозавода. Нямаше къде да живее, наемът е скъп. Върна се. В Москва ходи няколко пъти, работи с момчетата на строежи. Не им платиха, аз му изпратих пари за билет за обратно. А при нас в Козмодемянск къде да работи? Само два завода останаха, единият прави някакви пластмасови неща, вторият – не помня. През май каза: „Мамо, ще отида в армията професионален войник“. Започнах да го разубеждавам: „Почакай, виждаш каква е ситуацията. Не дай Боже, ще ви закарат в Украйна, имахме си Чечения, Афганистан.“ „Мамо, нашите войски там няма да ги пращат. Реших, отивам. Трябват ми пари. Та нали не отивам на война – отивам на работа. Друга работа няма“.

В 18-а Отделна мотострелкова бригада, войскова част 27777, в село Калиновская в Чечения Антон заминава на 21 юни. Сам си е избрал мястото, където да служи. Казвал, че в Южна Осетия се влюбил в планините. Бързал да го вземат до края на месеца, така че за юли вече да получава заплата. В частта обаче разбрал, че три месеца ще е на изпитателен срок и едва след това ще сключи договор.

„Обажда се и казва: „Два месеца със сигурност заплата няма да има“. Казах му: „Кажи честно, да ти пратя ли пари?“, разказва Елена Петровна. „Е, колкото можеш“. Изпратих 3 000, колкото намерих: санитарка съм, заплатата ми е 5500. Антон казваше, че там всички били без пари, бавели ги. Когато след погребението дойдоха момчета от неговата част, които донесоха документите, се оказа, че дори командировъчни не са им дали. Купили билети и – тръгвайте“.

Заплата за месец и половина служба Антон така и не е получил. Пред близките си казвал, че са му обещали 40-50 хиляди рубли. Момчетата, служили заедно с Антон, обяснили, че вероятно той е бил излъган: те получават не повече от 30.

„Отиваме на война“

Вкъщи Антон се обаждал почти всеки ден. В началото на юли изведнъж казал: в частта питат кой иска доброволно да замине за Украйна.

Още по темата

„Казвам му: „Ти, надявам се, не искаш?“ - „Да не съм глупак. Тук никой не иска“. Заедно с него е служило още едно наше момче, отишъл също в Чечения, в Шали. После той ми разказа, че в частта им казвали: ако удържите толкова и толкова дни в Украйна, ще спечелите 400 000. Никой, естествено, не се съгласявал: дори и да останеш жив, с парите ще ги измамят“.

След това Антон написал на майка си, че го изпращат в Ростов. На руско-украинската граница военнослужещите от частта 27777 по думите му стигнали на 11 юли.

Елена Петровна се възмущава, че хранили зле момчетата, държали ги под дъжда или на жегата. Като че тя иска да си представи сина си гладен. Мъртъв не може да си го представи.

17-годишната приятелка на Антон Настя Чернова се е чувала с него всеки ден. За службата си той й разказвал повече, отколкото на майка си. На 23 или 25 юли за първи път й казал: „Отиваме на война“. Изплашената Настя само попитала: „Ама нали в Украйна няма руснаци?“ - „Ние отиваме в ролята на опълченци“. Три-четири дни не се обаждал.

Втори път, както Антон разказал на Настя, ги изпратили в Украйна на 3 август, за два дни. Градове, срокове и цел на пътуването – не казвал. Настя мисли, че той самият не е знаел.

„Вероятно са ги изпращали просто да контролират ситуацията, да погледнат“, разсъждава тя. „Дали им украински пари. Антон казваше, че влизал в магазин, смееше се: „Сувенири няма, поне украински пари ще ти донеса“. Като че не говореше за война, а за обикновения живот.

„Изпратиха ни в помощ на опълченците. Не се притеснявай, всичко ще е наред“
 
На 10 август Антон се обадил вкъщи: „Мамо, изпращат ни в Донецк“.

„Казах му: „Къде? Там се води война! Не могат да ви изпратят там!“ а той: „Мамо, само така си мислиш“. Само каза: „Изпратиха ни в помощ на опълченците. Не се притеснявай, всичко ще е наред“.

На Настя казал още, че ще е в Украйна два-три месеца, може би до ноември, без връзка.

На 11 август на Антон дали две гранати и 150 патрона за автомат. В три часа той изпратил съобщение на майка си в мрежата ВКонтакте: „Предадох телефона си, заминах за Украйна“. Това е.

„Не разбирам как са могли да ги изпратят? - казва майката. - Много народ са, 1200 души. Дори не знаех на кого да се обадя, не знаех тези майори, не знаех номерата им. Ако знаех, щях да им кажа: „Не смейте да го изпращате!“.

Какво се е случило след това е известно от разказа на двама войници, служили с Антон в частта 27777, които след погребението отишли в Козмодемянск с документите му. Единият от тях по-късно се е срещнал с члена на Съвета по правата на човека Сергей Кривенко, който е записал разказа му.

По думите на войниците заповедта за преминаване на границата с Украйна е била получена на 11 август. Тези, които отказали, били обиждани от командването, заплашвани с наказателно преследване. Заповядали всички документи и телефони да бъдат предадени, униформата да се свали /всички се преоблекли в обикновени камуфлажни дрехи/, на техниката трябвало да се замажат опознавателните знаци и номерата. На краката и ръката вързали тесни бели ленти, с които се разпознавали „свой-чужд“. „Днес на крака, утре на дясната ръка и т.н. Всичко, което се движи без лента, бива унищожавано“.

През нощта на 12 август колоната от 1200 души влязла в Украйна и през деня на 13 август спрели в завод в град Снежное, Донецка област, на 15 км от границата. Машините с боеприпасите и оръжието оставили близо едно до друго. През деня на 13 август по колоната ударили с ракети „Град“.

„Момчетата казаха, че от 1200 души загиналите са 120, ранените 450, казва Туманова. - Те били някъде по-назад, а моят Антон отпред. Нито окопи, нито защита. Паника, кой по машините, кой къде. Спасявали се както можели“.

Накратко, според описанието на войниците операцията на победоносната руска армия на чужда земя е изглеждала така: с две гранати на човек и неподготвена за бой техника военната колона влязла в Украйна, попаднала под ракети „Град“ и след едно денонощие се върнала обратно със 120 трупа, пише „Новая газета“.

„Вие ли сте издали заповедта?“
 
Известието за смъртта донесъл служителят от военния комисариат в Козмодемянск Будаев. „Донесе го и самият той плаче. Само попитах: „Къде е станало?“ - „Край Луганск“. - „Ама те тръгнаха за Донецк“. - „Не са стигнали“. Даде ми номера на частта, обадих се и казах: „Може би е грешка и това не е моят син?“ - „Не, вярно е, момчетата го разпознаха. Съболезнования и други такива“.

Оттогава никой от военното командване не е разговарял с Елена Петровна.

„Защо се случи това? Къде? Да ми кажат и да не ме лъжат. Искам да знам повече, защо, кой е издал заповедта?! Защото тази заповед може да е само от Москва. Ако Путин стоеше пред мен, така и бих го попитала: „Вие ли сте издали заповедта? Отговорете честно“. До последно мислех, че там няма руснаци. А момчетата казват, че там нещата няма скоро да свършат. Защо трябва някой да ходи там? Сами да се оправят“.

„Обзе ме паника. Хората трябва да знаят, че момчетата воюват. Макар че може би в Москва знаят всичко и без нас? - пита Елена Петровна. „Обадих се на „Войнишките майки“ и те веднага: „А, 18-а бригада? 120 загинали, знаем“ - тоест не съм първата, която им се обажда. Питат ме: „Не се ли боите, че след това ще ви...? Не се страхувам, казвам“, цитира вестника майката на убития войник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
627Много грешки, бе...
449
10
 
17
 
! Отговори
lol преди 9 години
Пълна измишльотина е тая статия. Първо - в Русия няма бедни, там стандартът на живот е в пъти по-добър от нашия и хората се къпят в благини. Второ - няма руски войски в Украйна, там има само опълченци и тук таме някой руснак в отпуска, кой с пушка, кой с танк. Трето - в историята си Русия никога не е изопачавала фактите, камо ли да си измисля такива, да не говорим за свободата на пресата и журналистиката....oh, wait...
448
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И над всичко това летят ангели небесни с пухкави нежни крилца - американските алчни еничари, които въвлякоха целия свят в братоубийствени войни!Коментирате следствията, но не и причината!Украйна не е готова за ЕС, както не ставаме и ние, но ни приеха пред вид превръщането ни с помощта на продажниците в ракетна площадка срещу Русия и Изтока. Това се прави и с Украйна - на никой от стратезите не му пука за демокрация, за икономика, за народ.Цар газ!Алчен американски ***!
447
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИстинатаВ следващите коментари обаче се разбира, че квартири има :))
446
4
 
3
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Комментарии в сайта на вестника:Игорь Набоков, 02 сентябрь 2014 в 12:53Елена Рачева - ваша статья это компиляция гуляющего по сети фейка! Я сам из Козьмодемьянска. На том письме, которое адресовано матери, якобы убитого солдата, приводится адрес - ул. Шмидта д.28 кв. 4(можно найти в сети это письмо с читаемым адресом). Так вот со всей ответственностью заявляю, что по этому адресу расположен частный дом и соответственно никаких квартир там нет - это обычный одноэтажный не многоквартирный дом!
445
10
 
7
 
! Отговори
Ами че преди 9 години
какво искате - това е "Новая газета".От акциите и - 39% принадлежат на олигарха Александър Лебедев, 10% на бившия президент Горбачев и плюс основно финансиране от фонда на Джордж Сорос. Та - каквито лъжи чорбаджията поръча - това и ще напишат.
444
4
 
10
 
! Отговори
разказвач преди 9 години
Разказ от на баба Злата шурея :)
443
9
 
6
 
! Отговори
ЕС ПРОСТИТУТКИ преди 9 години
САМО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ Е ЛЕК ЗА ЕВРОПА !След 5000 години ще намерят останките на най-тъпата цивилизация управлявана отединственият и неповторим БАРАК БУБАРАК О БАМЯ...
442
4
 
8
 
! Отговори
тази статия преди 9 години
я намерих единствено на сайта на новая газета. За тайните погребения, източникът беше репортер на независима тв Дожд. Подобна информация според мен би взривила нет-а в Русия. Намерих блог на руски майки на войници - prizyvnikmoy . ru. Там няма нищо за Антон. Обвинениетокум Кремъл е много сериозно. Дано получим и сериозни доказателства. Ако е вярно е недопустимо.
441
3
 
12
 
! Отговори
с.до 614 преди 9 години
Ядрено оръжие в Украйна ще бъде интересно нещо!А случайно да ти идва лекичката мисъл,че Украйна граничи с Полша,която е член на НАТО и е в Европа все пак!Или ти си мислиш,че само руснаците имат ядрени оръжия!А да ти идва случайно идея в тъпата червена кратуна,че ядрено оръжие в Украйна означава радиокативно замърсяване и в България!Или викаш от Чернобил нищо не ни стана и нищо не плаши сърца червени!Абе наистина ли сте толкова *** или се правите!?
440
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПрава е майката следващите да ги прати с ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ...Какви са тея АВТОМАТЧИЦИ патрони ,гранати, ала бала...Путин атакувай с самолетите след като стрелят с АРТИЛЕРИЯ по войската...---------ей шамандури, спрете с тея ядрени оръжия, ако опрат нещата до там русия ще бъде смачкана, цяла европа има ядрени оръжия , дори във гърция е имало до 2001-ва
439
7
 
9
 
! Отговори
До 608 от Не хокайте преди 9 години
Нали ти обясних в кой отдел работи *** - Отдел "Правилна информация" - превежда само материали с антируска насоченост. Нищо лично. Чети , ако имаш глава и мислиш, ще си направиш сам изводите.На мен лично ми идва малко повече тази едностранчивост, но инфо в нета колкото искаш.
438
8
 
10
 
! Отговори
с.до 610 преди 9 години
Ако статията беше с правилна политическа насоченост и лееща мед и любов по Путята дали щяхте да питате за източника!?*** *** русофилистична безродна!И какво значение има източника когато заради простотии и от едната и от другата страна загиват безмислено хора!?Много ми е интересно ако пак стане проблем с газовите доставки и пак ви мръзнат тъпите русофилистични ***,а икономиката ни,която и без това е в кома да понесе пак жестоки загуби дали пак ще преливате от любов и вярност!***!
437
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко започна от тъпия майдан-------Хората не искаха тъпия янукович, който още по-тъпо се изказал че няма народна подкрепа за влизане в ЕС. Протестите на тъпия майдан продължаваха доста дълго време за да са били толкова *** като тъпите комунисти да си помислят че тъпия народ ще им играе по тъпата гайда
436
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Права е майката следващите да ги прати с ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ ...Какви са тея АВТОМАТЧИЦИ патрони ,гранати, ала бала...Путин атакувай с самолетите след като стрелят с АРТИЛЕРИЯ по войската...
435
2
 
2
 
! Отговори
До 607 преди 9 години
Е що бе? Не съм казал нещо лошо, даже я защитих :)И, да. От врене на време отварям ,не точно Комсомолская правда, но ввв.руская весна.су , 112.уа, Голос америки .ру , ДВ - от двете страни на конфликта ... Ако и ти направиш същото, отсееш тревата , ще добиеш по-добра представа за събитията. Даа:)
434
7
 
6
 
! Отговори
с. преди 9 години
Че нали бяха много добре и много богати в Русия!?А явно бедни момчета ходят да *** в армията от глад и безработица!Между другото извращенията в руската наборна армия са нарицателни!Аз за разлика от повечето платени рубладжии тука съм служил и знам какво е тормоз от стари войници!Не го пожелавам на никого!А иначе за тая история какво да кажа!Бедните са прецакани навсякъде!Много ми се ще всеки *** путинофил да отиде лично да го гърмят или да загуби близък в това безумие!Ей така от любов!
433
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тттНе знам дали наистина е имало такъв човек. Тази сутрин Дженнифер Псаки заяви, че САЩ не могат да потвърдят присъствието на руски войски в Украйна (segodnia.ru/news/146639).----------те празни приказки не говорят, не значи че няма обаче...
432
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Не хокайте ***!па никой не та кара да четеш, влизай във комсомолская правда
431
6
 
13
 
! Отговори
Не хокайте Елка! преди 9 години
Жената работи в отдел "Правилна информация за Украйна" на сайта и това й е работата - да търси и превежда материали с точно определена антируска насоченост. И тя добре си върши работата.Работа, какво да се прави ...