Как руският войник Антон Туманов се оказа на война в Украйна

Разказ на майката на убития 20-годишен военнослужещ
Обновена: 3 сеп 2014 08:26 | 2 сеп 2014 21:09, Елка Василева
761
Как руският войник Антон Туманов се оказа на война в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Антон Туманов е върнат у дома в ковчег.

„Има прозорче – добре, че поне лицето можеш да разпознаеш. Момчетата ми казаха, че в техните части има такива, просто парчета месо, сега правят ДНК. Родителите още не са получили децата си“, казва майката на руския войник Елена Петровна Туманова пред „Новая газета“.

Вещите, паспортът и военният билет на младши сержант Антон Туманов още не са предадени на майка му. На 20 август Елена Петровна е получила само ковчега и копие от смъртния акт от моргата в Ростов. Посочени са датата на смъртта – 13 август 2014 г., мястото - „Пункт за временно дислоциране на войскова част 27777“, време - „По време на изпълнение на военните задължения“ и причината - „Съчетана травма. Множествени осколъчни наранявания на долните крайници с увреждане на големи кръвоносни съдове. Остра масивна кръвозагуба“.

„Откъснало му е краката. Момчетата ми разказаха. Как се чувствах, че в ковчега той не е цял...“.

Антон отишъл да служи в армията от родния си град Козмодемянск /21 000 жители/ през 2012 г. Обучението преминал в Пенза, служил в Южна Осетия.

„Когато се върна от армията, искаше да си намери работа, но не успя – спокойно разказва Елена Петровна. - В следствения арест не го взеха, защото има анемия. За армията е пригоден, а за работа – не. Антон замина за Нижний, три месеца работи в автозавода. Нямаше къде да живее, наемът е скъп. Върна се. В Москва ходи няколко пъти, работи с момчетата на строежи. Не им платиха, аз му изпратих пари за билет за обратно. А при нас в Козмодемянск къде да работи? Само два завода останаха, единият прави някакви пластмасови неща, вторият – не помня. През май каза: „Мамо, ще отида в армията професионален войник“. Започнах да го разубеждавам: „Почакай, виждаш каква е ситуацията. Не дай Боже, ще ви закарат в Украйна, имахме си Чечения, Афганистан.“ „Мамо, нашите войски там няма да ги пращат. Реших, отивам. Трябват ми пари. Та нали не отивам на война – отивам на работа. Друга работа няма“.

В 18-а Отделна мотострелкова бригада, войскова част 27777, в село Калиновская в Чечения Антон заминава на 21 юни. Сам си е избрал мястото, където да служи. Казвал, че в Южна Осетия се влюбил в планините. Бързал да го вземат до края на месеца, така че за юли вече да получава заплата. В частта обаче разбрал, че три месеца ще е на изпитателен срок и едва след това ще сключи договор.

„Обажда се и казва: „Два месеца със сигурност заплата няма да има“. Казах му: „Кажи честно, да ти пратя ли пари?“, разказва Елена Петровна. „Е, колкото можеш“. Изпратих 3 000, колкото намерих: санитарка съм, заплатата ми е 5500. Антон казваше, че там всички били без пари, бавели ги. Когато след погребението дойдоха момчета от неговата част, които донесоха документите, се оказа, че дори командировъчни не са им дали. Купили билети и – тръгвайте“.

Заплата за месец и половина служба Антон така и не е получил. Пред близките си казвал, че са му обещали 40-50 хиляди рубли. Момчетата, служили заедно с Антон, обяснили, че вероятно той е бил излъган: те получават не повече от 30.

„Отиваме на война“

Вкъщи Антон се обаждал почти всеки ден. В началото на юли изведнъж казал: в частта питат кой иска доброволно да замине за Украйна.

Още по темата

„Казвам му: „Ти, надявам се, не искаш?“ - „Да не съм глупак. Тук никой не иска“. Заедно с него е служило още едно наше момче, отишъл също в Чечения, в Шали. После той ми разказа, че в частта им казвали: ако удържите толкова и толкова дни в Украйна, ще спечелите 400 000. Никой, естествено, не се съгласявал: дори и да останеш жив, с парите ще ги измамят“.

След това Антон написал на майка си, че го изпращат в Ростов. На руско-украинската граница военнослужещите от частта 27777 по думите му стигнали на 11 юли.

Елена Петровна се възмущава, че хранили зле момчетата, държали ги под дъжда или на жегата. Като че тя иска да си представи сина си гладен. Мъртъв не може да си го представи.

17-годишната приятелка на Антон Настя Чернова се е чувала с него всеки ден. За службата си той й разказвал повече, отколкото на майка си. На 23 или 25 юли за първи път й казал: „Отиваме на война“. Изплашената Настя само попитала: „Ама нали в Украйна няма руснаци?“ - „Ние отиваме в ролята на опълченци“. Три-четири дни не се обаждал.

Втори път, както Антон разказал на Настя, ги изпратили в Украйна на 3 август, за два дни. Градове, срокове и цел на пътуването – не казвал. Настя мисли, че той самият не е знаел.

„Вероятно са ги изпращали просто да контролират ситуацията, да погледнат“, разсъждава тя. „Дали им украински пари. Антон казваше, че влизал в магазин, смееше се: „Сувенири няма, поне украински пари ще ти донеса“. Като че не говореше за война, а за обикновения живот.

„Изпратиха ни в помощ на опълченците. Не се притеснявай, всичко ще е наред“
 
На 10 август Антон се обадил вкъщи: „Мамо, изпращат ни в Донецк“.

„Казах му: „Къде? Там се води война! Не могат да ви изпратят там!“ а той: „Мамо, само така си мислиш“. Само каза: „Изпратиха ни в помощ на опълченците. Не се притеснявай, всичко ще е наред“.

На Настя казал още, че ще е в Украйна два-три месеца, може би до ноември, без връзка.

На 11 август на Антон дали две гранати и 150 патрона за автомат. В три часа той изпратил съобщение на майка си в мрежата ВКонтакте: „Предадох телефона си, заминах за Украйна“. Това е.

„Не разбирам как са могли да ги изпратят? - казва майката. - Много народ са, 1200 души. Дори не знаех на кого да се обадя, не знаех тези майори, не знаех номерата им. Ако знаех, щях да им кажа: „Не смейте да го изпращате!“.

Какво се е случило след това е известно от разказа на двама войници, служили с Антон в частта 27777, които след погребението отишли в Козмодемянск с документите му. Единият от тях по-късно се е срещнал с члена на Съвета по правата на човека Сергей Кривенко, който е записал разказа му.

По думите на войниците заповедта за преминаване на границата с Украйна е била получена на 11 август. Тези, които отказали, били обиждани от командването, заплашвани с наказателно преследване. Заповядали всички документи и телефони да бъдат предадени, униформата да се свали /всички се преоблекли в обикновени камуфлажни дрехи/, на техниката трябвало да се замажат опознавателните знаци и номерата. На краката и ръката вързали тесни бели ленти, с които се разпознавали „свой-чужд“. „Днес на крака, утре на дясната ръка и т.н. Всичко, което се движи без лента, бива унищожавано“.

През нощта на 12 август колоната от 1200 души влязла в Украйна и през деня на 13 август спрели в завод в град Снежное, Донецка област, на 15 км от границата. Машините с боеприпасите и оръжието оставили близо едно до друго. През деня на 13 август по колоната ударили с ракети „Град“.

„Момчетата казаха, че от 1200 души загиналите са 120, ранените 450, казва Туманова. - Те били някъде по-назад, а моят Антон отпред. Нито окопи, нито защита. Паника, кой по машините, кой къде. Спасявали се както можели“.

Накратко, според описанието на войниците операцията на победоносната руска армия на чужда земя е изглеждала така: с две гранати на човек и неподготвена за бой техника военната колона влязла в Украйна, попаднала под ракети „Град“ и след едно денонощие се върнала обратно със 120 трупа, пише „Новая газета“.

„Вие ли сте издали заповедта?“
 
Известието за смъртта донесъл служителят от военния комисариат в Козмодемянск Будаев. „Донесе го и самият той плаче. Само попитах: „Къде е станало?“ - „Край Луганск“. - „Ама те тръгнаха за Донецк“. - „Не са стигнали“. Даде ми номера на частта, обадих се и казах: „Може би е грешка и това не е моят син?“ - „Не, вярно е, момчетата го разпознаха. Съболезнования и други такива“.

Оттогава никой от военното командване не е разговарял с Елена Петровна.

„Защо се случи това? Къде? Да ми кажат и да не ме лъжат. Искам да знам повече, защо, кой е издал заповедта?! Защото тази заповед може да е само от Москва. Ако Путин стоеше пред мен, така и бих го попитала: „Вие ли сте издали заповедта? Отговорете честно“. До последно мислех, че там няма руснаци. А момчетата казват, че там нещата няма скоро да свършат. Защо трябва някой да ходи там? Сами да се оправят“.

„Обзе ме паника. Хората трябва да знаят, че момчетата воюват. Макар че може би в Москва знаят всичко и без нас? - пита Елена Петровна. „Обадих се на „Войнишките майки“ и те веднага: „А, 18-а бригада? 120 загинали, знаем“ - тоест не съм първата, която им се обажда. Питат ме: „Не се ли боите, че след това ще ви...? Не се страхувам, казвам“, цитира вестника майката на убития войник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
530
0
 
0
 
! Отговори
до 627 преди 9 години
Не няма да потвърдя
529
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американски сценарий за екшън филм отново. Да омаят оглупелия и оскотял българин
528
3
 
15
 
! Отговори
Княз Игор преди 9 години
До сирилКогато един хубав ден чайниците решат да си разширяват жизненото пространство в източните ненаселени територии на Русия, тогава ще видим смеят ли да воюват или не ;) Колкото до принципа "Унищожаваме и своите, и чуждите", това определено не е повод за гордост, а за сериозна цивилизационна изостаналост. Благодарение на товарищ Сталин Русия в момента е изправена пред демографски проблем, за разлика от САЩ, където си ценят войнишкия живот, и въпреки това се стараят да го пазят все повече.
527
5
 
16
 
! Отговори
Meinstein преди 9 години
До тяОткога от руснаците се очаква да имат "воена тактика, воена стратегия"? Кога са имали? В Афганистан? В Грозни? Те винаги са били поклонници на "великия гений" на Жуков и "живите вълни", без оглед на загубите. И в царска Русия, и в СССР, и в днешна Русия животът на войника е не по-ценен от този на куче. В конкретния случай какво толкова има да се разсъждава - пратили са колоната към Донецк. Попаднали са в засада край Луганск и са понесли загуби. След това са ги изтеглили за прегрупиране.
526
17
 
9
 
! Отговори
PRAVDA преди 9 години
РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !
525
9
 
4
 
! Отговори
PRAVDA преди 9 години
РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА . # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # КОГАТО СЕ ВЪРНАТ ПУТИН ЩЕ ГИ НАКАЖЕ С МЪМРЕНЕ, ЧЕ СА ИЗЛЕЗЛИ В ОТПУСК С ОРЪЖИЕ !
524
2
 
17
 
! Отговори
до 661 преди 9 години
Не знаех, че Путин стои зад Обама, добре че ти ми изясни нещата! Значи Обама анексира Крим, Обама заповяда на генералите си да вкарат руските войници в Украйна, преоблечени като опълченци и да се бият за уж интересите на Русия! Маладец Тролов!
523
7
 
4
 
! Отговори
До 659 преди 9 години
Прав си за повечето неща, за едно грешиш! Тези хора умират заради лакомията на онези които стоят зад Обама'!!!!!!
522
10
 
6
 
! Отговори
Dido преди 9 години
И подобен разказ излиза от дълбоките села на тоталитарна Русия!?!?! А разказ от наемниците на "демократичните"САЩ които стреляха на Мейдана и сега трепят мирни граждани в Украйна кога ще излезе......овце!
521
13
 
7
 
! Отговори
тя преди 9 години
Чиста проба провокация.Добре плащат на" сценаристите".
520
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сирил: НЕ ЗНАМ ,ДАЛИ СА ВЕЛИКИ,ЗАЩОТО ЗА ТЯХ ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ ЗНАЧИ НИЩО! НО НЕ МОЖЕ ДА СИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК И ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ ДА НЯМА СТОЙНОСТ ЗА ТЕБ. ТАКА РАЗСЪЖДАВАТ НЕНОРМАЛНИТЕ, ДЕТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ СВЕТА СЕ ВЪРТИ ЗАРАДИ ТЯХ,И БСИЧКО ИМ Е ПРОСТЕНО. Е ЗА ТОВА В ГЕРМАНИЯ ЖИВЕЯТ КАТО ХОРА И СЕ ГРИЖАТ ЗА ЧОВЕКА,СПАЗВАТ ЗАКОНА, А ВИЕ РУСКИТЕ, ЖИВЕЕТЕ КАТО СКОТОВЕ, НАПИВАТЕ СЕ ДО БЕЗПАМЕТНОСТ , И УМИРАТЕ КАТО КУЧЕТА ОТ БЕДНОТИЯ. ЗА ДА МОЖЕ 100 ОЛИГАРХА ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ С ВАС И ДЕЦАТА ВИ.
519
5
 
11
 
! Отговори
тя преди 9 години
Еее, според това описание са ги пратили на сигурна смърт.Няма воена тактика, воена стратегия, само пушечно месо ... много плитко скроено.
518
2
 
3
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Да това е моето име. Не очаквам някой да обясни защо само аз и Ива сме с имената си . Какво означава Анонимен Смок ... и т.н. Даже някой скрит мъж анатемосва жена "АНАТЕМА русофилофонгли от нас русофобофонглите " Католическата църква е анатемосала Самюел Клемънс заради книгата "ПИСМА ОТ ЗЕМЯТА" -представете си какво би казал Хъкълбери Фин за тази анатема / за по младите *** М.Тв./
517
10
 
21
 
! Отговори
смок преди 9 години
До ива 524Ха ха ха... Русия не била Кремъл?!? Затова ли гласуват 84% от руснаците за кремълския гном - фашист? Русия Е Кремъл - набийте си го това в русофилистичните кратуни. Ако *** утре реши, че България не спазва правата на руснаците по черноморието и реши да ни нападне, какво ще правите? Анатема, трижди анатема на всички *** с промит мозък, които смятат, че да защитаваш руски интереси е родолюбие. Ами не е! Родостъпници сте.
516
8
 
6
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Вълнуват ме едни Анонимни въпроси: Франция къде последно изпраща войници ,България къде последно изпраща войници, На Британската империя ли са Фолклендските острови осво-бодени от Аржентинско иго /с бая избити войници/ ,ООН одобри ли използване на "ДРОНОВЕ" на територии на "независими " държави ? ......и т. н.
515
7
 
9
 
! Отговори
пенко преди 9 години
Жалко ,манипулативният материал можеше да има стойност преди два дни .Днес ,когато батальоните на "десен сектор" и "нациската" гвардиа са поразмазани е мухлясала тъпотия и не трябва да се заплаща. Какво съставителке :твоите не могат да разстрелват сънародниците си от Саур могила .а ! Има клипове за "десен сектор"/"зелените човечета" на САЩ /вижте ги!
514
7
 
8
 
! Отговори
сирил преди 9 години
До Анонимен 637 В чем сила русской армии? В том, что она не жалеет ни себя, ни врага. Ценность жизни для русских ничтожна. Именно поэтому с ними никто не хочет воевать. Даже китайцы. С русскими воюют только безумцы вроде Гитлера или смельчаки чеченцы.
513
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За комунистите Антон е само статистика, както българският народ за БСП !!!
512
3
 
8
 
! Отговори
Хрушчож преди 9 години
До АзА ти си срам, за майка си, нещастен пубер.
511
33
 
19
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Хахха няма толкова измислена статия! ***, ти си срам за журналистиката!