Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия

Москва не вижда в това "особена трагедия"
Обновена: 4 сеп 2014 14:10 | 3 сеп 2014 22:26, Веселина Йорданова
142
Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия
Снимка: архив, Ройтерс

В момента няма подходящи условия за планираната за октомври доставка от Франция на Русия на първия хеликоптероносач "Мистрал", съобщи френското президентство, обяснявайки решението си с кризата в Украйна, предадоха световните осведомителни агенции.

Въпреки перспективата за прекратяване на огъня, което предстои да се потвърди и приложи, към днешна дата няма условия за извършване на доставката, се казва в изявление на френското президентство.

Съобщението бе направено след заседание на френския Съвет по въпросите на отбраната и ден преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

Френското президентство определи боевете в Украйна като тежки и заяви, че последните действия на Русия в Източна Украйна подкопават основите на сигурността в Европа. Досега френските власти, които са подложени на силен натиск от САЩ и Великобритания да отложат доставката на кораба, твърдяха, че хеликоптероносачът "Владивосток", клас "Мистрал", ще бъде доставен на Русия в края на октомври, както е планирано.

Няколко часа преди да бъде оповестено днешното решение САЩ отново разкритикуваха подготвяната доставка на кораба. "Тази продажба не е добре дошла предвид ставащото в тази част на света", заяви постоянният представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър в Европейския парламент.

През последните месеци Великобритания и САЩ, включително президентът Барак Обама, неведнъж казваха, че е неуместно да бъде предаден на Русия бойният кораб от този клас, които се строи във Франция.

Франция отхвърляше тези критики с аргумента, че подписаните и платени договори се спазват.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда доставката на Москва на два хеликоптероносача клас "Мистрал" - "Владивосток" и "Севастопол" за 1,2 милиард евро. В средата на август руската държавна оръжейна фирма "Рособоронекспорт" заяви, че Москва е предвидила "крайното плащане" да бъде извършено едва при получаването на втория кораб, чиято доставка е планирана за ноември 2015 г.

Руското министерство на отбраната не вижда особена трагедия във възможния отказ на Франция да изпълни договора за доставка на Русия на хеликоптероносач тип "Мистрал", заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Министерството на отбраната не вижда в това особена трагедия, макар че, разбира се, това е неприятно и поражда определено напрежение във взаимодействията с френските партньори, но отказът от този договор за нас няма да е трагедия по отношение на превъоръжаването и изпълнението на държавната програма за въоръжаване", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ислямска държава трябва да тръгне на север към рашата. там ще имат равностоен противник, не при еврогейовете
77
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 92нито ЕС, нито НАТО могат да закупят кораба. Защо? Ами НАТО няма армия. Както и ЕС. Това са съюзи. Армии имат държавите. Може би се опитваш да кажеш, че САЩ или Германия ще купят Мислтала. Ами при добро желане, нека го купят. Няма одобрени санкции на ЕС, които да забраняват Мистрала да отиде в Русия. Нама и да има, защото ще бъде блокирано. Което прави спирането на доставката назаконно. Тоест няма да издържи в съда. А и безработните корабостроители няма да харесат идеята.
76
9
 
25
 
! Отговори
от 3 до 10 млрд $ преди 9 години
е НЕУСТОЙКАТА. На жабарите тези кораби ще им излезнат през ...НЕ НОСА. Руснаците и без това казаха, че вече са получили документацията за строежа на корабите, та могат сами вече да ги строят. Друг е въпроса, че не им трябваха, а само направиха услуга на Франция по политически причини след войната с Грузия 2008г
75
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждам за какво се обиждате!!?? С сигурност ще платят неустойка по договора. Няма значение дали е Русия или Тамбукту за това е договор да се изпълнява.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕй 88-ми от коментара ти не разбрах защо все пак руснаците плащат 1,2 милиарда ,след като тези кораби не им трябват? За да осигуряват работни места на франсетата ли? Аз си мисля, че руснаците най добре добиват нефт и газ и ....пазят границите си от двете страни.Те за това и направиха граданските авиокомпании с над 90 % Боинг и Еърбус!
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
101, що така мислиш, това е е голям производител, не са мишки като тебе дето не си плащаш парното: )))
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напоследък само лоши новини за нашистите и нашенските им слуги...
71
5
 
9
 
! Отговори
до 101 преди 9 години
Как няма да заплати !!! За това е договор а не честна дума. Даже ще им излезе през г...а
70
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНищо няма да заплати френският производител.
69
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй като офоциално оръжейно ембарго към Русия не е наложено, нито има санкция от съвета за сигурност, то френския производител ще следва да заплати неустойки, които едва ли ще са малки. В международното право за форсмажор се считат предимно официалните документи а не разни препоръки.
68
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Французи стали Бандеровцi ?;)
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франция се подчини на САЩ , за да са всички на едно мнение на срещата !Въпреки , че не са на едно мнение , ще се правят че са !
66
5
 
4
 
! Отговори
frankofob преди 9 години
dokolkoto razbrah ot eliseiskiq dvorec sa kazali 4e prezidenta oland moje da si drunka kakvoto si iska ,no dumite mu nqmat nikakva juridi4eska stoinost,taka 4e korabite produljavat da se stroqt i shte si gi dadat na RUSSIA
65
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е по нареждане на САЩ и Обама. Франция спира да произвежда военни кораби за Русия.По последни новини,френските работници наети в корабостроителниците на Франция ,започват производство на ЛЪЖИЦИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.За да можем всички членове на ЕС да сърбаме скъпата каша, която забъркаха в Украйна
64
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 93,Много си умен само дето ЕС няма право да налага санкции и ембарго по международните правила, така че тази клауза не важи.То така ако се правеше, всеки който не иска да изпълни договор щеше да налага ембарго.
63
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 88 Ахахахаххаха, можели да си построят усъвършенстван модел, ама понеже неусъвършенстван - явно не могат и си ги поръчват във Франция.... Това малко като "абе гроздето е кисело"...
62
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 91 Неустойки ще платят чак след като Русия ги осъди в международния търговски арбитраж - а това няма как да стане - тъй като проблема не е във Франция, Русия е сложена под ембарго за военна техника от страна на ЕС на който Франция е член. Дори и да платят някакви неустойки, то франсетата ще са си ги взели предварително от друго място.
61
15
 
8
 
! Отговори
оценявaне преди 9 години
От ЕК съобщихa, мa вий слушaте только москвa, че ЕС или НAТО зaкупувaт двaтa Мистрaлa от Фрaнция. Точкa нa русофильските терзaния зa рaботни местa във Фрaнция.
60
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кораба и част от вртория такъв са платени. Не стига, че си иматъ кораб, който не са поръчали, не стига, че сега французите трябва да му поемат издръжката, ами и неустойки трябва да плащат. Загубата на поръчките ще доведе на загуба на около 30 000 работни места за следващите 2 години. Много трябва да са ги натиснали за да действат по този начин. Трябва и да са им обещали съдебна защита срещу плащане на обезщетения, тоест, смятат да ощетят Русия по "законен" път.
59
19
 
5
 
! Отговори
оценявaне преди 9 години
Точно тaкa целия Зaпaт е фaшиЗки, те окупирaхa Крим, сегa окупирaхa и Донбaс, бият и изнaсилвaт руските прaвослaвно- милиционерски девушки и ребятa, кaк смее тaзи Фрaнция дa сaмотирa тъй горкaтa РуЗия, ще я aкупирaме...с емигрирaщи крепостни!!! A зaдунaйскaя губерния ще aтaкоет НAТО в тил.., през Турция:))))