Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия

Москва не вижда в това "особена трагедия"
Обновена: 4 сеп 2014 14:10 | 3 сеп 2014 22:26, Веселина Йорданова
142
Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия
Снимка: архив, Ройтерс

В момента няма подходящи условия за планираната за октомври доставка от Франция на Русия на първия хеликоптероносач "Мистрал", съобщи френското президентство, обяснявайки решението си с кризата в Украйна, предадоха световните осведомителни агенции.

Въпреки перспективата за прекратяване на огъня, което предстои да се потвърди и приложи, към днешна дата няма условия за извършване на доставката, се казва в изявление на френското президентство.

Съобщението бе направено след заседание на френския Съвет по въпросите на отбраната и ден преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

Френското президентство определи боевете в Украйна като тежки и заяви, че последните действия на Русия в Източна Украйна подкопават основите на сигурността в Европа. Досега френските власти, които са подложени на силен натиск от САЩ и Великобритания да отложат доставката на кораба, твърдяха, че хеликоптероносачът "Владивосток", клас "Мистрал", ще бъде доставен на Русия в края на октомври, както е планирано.

Няколко часа преди да бъде оповестено днешното решение САЩ отново разкритикуваха подготвяната доставка на кораба. "Тази продажба не е добре дошла предвид ставащото в тази част на света", заяви постоянният представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър в Европейския парламент.

През последните месеци Великобритания и САЩ, включително президентът Барак Обама, неведнъж казваха, че е неуместно да бъде предаден на Русия бойният кораб от този клас, които се строи във Франция.

Франция отхвърляше тези критики с аргумента, че подписаните и платени договори се спазват.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда доставката на Москва на два хеликоптероносача клас "Мистрал" - "Владивосток" и "Севастопол" за 1,2 милиард евро. В средата на август руската държавна оръжейна фирма "Рособоронекспорт" заяви, че Москва е предвидила "крайното плащане" да бъде извършено едва при получаването на втория кораб, чиято доставка е планирана за ноември 2015 г.

Руското министерство на отбраната не вижда особена трагедия във възможния отказ на Франция да изпълни договора за доставка на Русия на хеликоптероносач тип "Мистрал", заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Министерството на отбраната не вижда в това особена трагедия, макар че, разбира се, това е неприятно и поражда определено напрежение във взаимодействията с френските партньори, но отказът от този договор за нас няма да е трагедия по отношение на превъоръжаването и изпълнението на държавната програма за въоръжаване", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо такова, пич. Руските вестници казаха, че официалните лица не смятат липсата на такъв кораб за фатално. Освен това ще могат да си построят усъвършенстван модел със същата функционалност, с премахнати съществени недостатъци след анализ. При това на по - ниска цена и с по - качествени материали. Единствения проблем е, че ще бъде готов с година закъснение. За сметка на това следващите 2 ще дойдат с около година по - рано. Това е официалната позиция на Москва. Сега франция има да връща едни пари
57
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми то американските миротворци ги видяхме, какво направиха в арабския свят...
56
20
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
Сега руските официални вестници ще избълват съобщението за това как френските фашисти спират мирното превъоражаване на руските миротворци..
55
14
 
5
 
! Отговори
оценявaне преди 9 години
82 Ще, ще, aмa в някоя рускa пaрaлелнa " реaлност"..., ще " клекне" НAТО, междувременно Русия клякa пред Зaпaдa в моментa!
54
11
 
5
 
! Отговори
оценявaне преди 9 години
И жизнерaдостно се лей тук злобен русофилски aнтиевропеизЪмь и aнтиaмерикaнизЪмь, знaчи Фрaнция ще си го премести и сърдечно ще се посмее, нa руско- русофильските писъци и вой!
53
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пак ще ви припомня: през ВСВ германия е имала най модерната и най съвременна армия и въоръжение, с които за нула време завладяла цяла европа и половин африка! русия, е била селскостопанска държава по онова време и хитлер си мислел, че и тя ще падне! да, ама не! само докато траела войната, за няколко години, русия се превъоръжила и ги смазала! не отричайте очевадното! ако русия се съюзи с китай, индия и други от азия, нато ще клекне!
52
12
 
5
 
! Отговори
до Ганчо преди 9 години
Тва да не ти е *** да се мята като фурнаджийска лопата и да гледа килипирецъ на дребно - това е ФРАНЦИЯ - дума железобетон!
51
4
 
22
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Французите пак ще продадат кораба но наименованието ще бъде друго. Например вибратор с перки. Кои ще бъде този балък да загуби 1,2милиарда.Воината си и война , парите са си пари.
50
2
 
20
 
! Отговори
ъъъъ преди 9 години
До САМОЛЕТОНОСАЧЕВ 76В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРЕНОСТИ СТРАНИТЕ ОТ БИВШИЯ ВАРШАВСКИ ДОКОВОР РЯЗАХА ОРЪЖИЯ ( И НИЕ РЯЗАХМЕ , И РАКЕТИ РЯЗАХМЕ) НО ЩАТИТЕ НЕ РЯЗАХА . НО ТАКА Е В ,,ДЕМОКРАЦИЯТА'' - СЛУШАКАЙТЕ ЩАТИТЕ И НЕ МРЪНКАЙТЕ .
49
4
 
20
 
! Отговори
зад фикуса преди 9 години
Така...и кой ще загуби при неизпълнената доставка ? Всеки кораб мисля че струва над милиард...а може и неустойки да има...Франсетата да угодят на краварите, и те барабар Петко с мъжете...
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bulgarian.ruvr.ru/tag_16405219/Прочете тук и после пак говорете дали Русия няма техника и дали запада има по модерна такава.
47
3
 
39
 
! Отговори
соросоиден питал преди 9 години
Това означава че еднострано може да се спре доставката на газ по всички трьби по всяко време-реципрочно. Има един физичен закон.- всяко действие има противодействие ............. еврогейците скоро ще влязат в дьлбока финансова и всякаква криза за радост на янките.
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей чичо откъде сбаждаш? Да не си и ти при мен в усата?Много ги разбираш, да не бачкаш и ти в сруто?
45
5
 
15
 
! Отговори
Френча преди 9 години
Руската политика си остава многоходова и това е. Запaдното общество съвсем е изтъпяло покрай wiki, google, fb. Руските дипломати им подшушнаха тази възможност за "строго наказание" и жабарите се хванаха на въдицата. За кво им са въртолетоносачи така и не разбрах- вев Виетнам преди 50 г. добре, ама сега?
44
2
 
31
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Няма в историята по дивашка империя от отоманската. Владяли са всичките араби чак до Мароко, и навсъкъде само са клали и нищо не са оставили освен спомените за кланетата. Но никъде на са биле така жестоки както с българите. Това се обяснява, че виждайки насреща бяли хора, превъзхождащи ги като по висш вид, побесняват от завист! Зависта движи дивака, той от завист се провира до Мюнхен, че да се вози на мерцедес и седи на бюро за което да получава такива бясни пари, колкото султана не е и сънувал!
43
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен не забравяй и самоунижението и липсата на вяра в собствените си възможности - така де ти го доказваш. Както и че българина не обича да чете и да търси истината. Османската империя е била доста толерантна държава ( за разлика от Руската имерия например) и немалка част от големите й търговски родове са били български............Oще един платен ердогановец,затова ли арабите също са се били срещу турците за свобода,тези платени пропаганди започват много да дразнят.
42
3
 
25
 
! Отговори
do 65 преди 9 години
До Анонимен не забравяй и самоунижението и липсата на вяра в собствените си възможности - така де ти го доказваш. Както и че българина не обича да чете и да търси истината. Османската империя е била доста толерантна държава ( за разлика от Руската имерия например) и немалка част от големите й търговски родове са били български...........Предполагам,че под толерантност имаш предвид събития като Арменския геноцид,ислямизацията на Родопите,кръвния данък и т.н.
41
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен не забравяй и самоунижението и липсата на вяра в собствените си възможности - така де ти го доказваш. Както и че българина не обича да чете и да търси истината. Османската империя е била доста толерантна държава ( за разлика от Руската имерия например) и немалка част от големите й търговски родове са били български.
40
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мислиш че руските ядрени подводници са средни и маневрени ? Клас "Мистрал" са много интересни и модерни кораби , много над това , което биха могли да построят руснаците без чужда помощ . Всъщност доставката на един кораб не е толкова важна , а по скоро е от значение дали са получили техническата документация и технологиите използвани в тези кораби , тъй като договорът предвиждаше руснаците сами да построят още два кораба
39
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И този кораб франсетата да си го държат на пристанището ! Руснаците трябва да имат средни и маневрени кораби!Също като техните ядрени подводници , дето стоят по месец и в Мексиканския залив !