Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия

Москва не вижда в това "особена трагедия"
Обновена: 4 сеп 2014 14:10 | 3 сеп 2014 22:26, Веселина Йорданова
142
Франция спря доставката на първия кораб "Мистрал" на Русия
Снимка: архив, Ройтерс

В момента няма подходящи условия за планираната за октомври доставка от Франция на Русия на първия хеликоптероносач "Мистрал", съобщи френското президентство, обяснявайки решението си с кризата в Украйна, предадоха световните осведомителни агенции.

Въпреки перспективата за прекратяване на огъня, което предстои да се потвърди и приложи, към днешна дата няма условия за извършване на доставката, се казва в изявление на френското президентство.

Съобщението бе направено след заседание на френския Съвет по въпросите на отбраната и ден преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

Френското президентство определи боевете в Украйна като тежки и заяви, че последните действия на Русия в Източна Украйна подкопават основите на сигурността в Европа. Досега френските власти, които са подложени на силен натиск от САЩ и Великобритания да отложат доставката на кораба, твърдяха, че хеликоптероносачът "Владивосток", клас "Мистрал", ще бъде доставен на Русия в края на октомври, както е планирано.

Няколко часа преди да бъде оповестено днешното решение САЩ отново разкритикуваха подготвяната доставка на кораба. "Тази продажба не е добре дошла предвид ставащото в тази част на света", заяви постоянният представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър в Европейския парламент.

През последните месеци Великобритания и САЩ, включително президентът Барак Обама, неведнъж казваха, че е неуместно да бъде предаден на Русия бойният кораб от този клас, които се строи във Франция.

Франция отхвърляше тези критики с аргумента, че подписаните и платени договори се спазват.

Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда доставката на Москва на два хеликоптероносача клас "Мистрал" - "Владивосток" и "Севастопол" за 1,2 милиард евро. В средата на август руската държавна оръжейна фирма "Рособоронекспорт" заяви, че Москва е предвидила "крайното плащане" да бъде извършено едва при получаването на втория кораб, чиято доставка е планирана за ноември 2015 г.

Руското министерство на отбраната не вижда особена трагедия във възможния отказ на Франция да изпълни договора за доставка на Русия на хеликоптероносач тип "Мистрал", заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Министерството на отбраната не вижда в това особена трагедия, макар че, разбира се, това е неприятно и поражда определено напрежение във взаимодействията с френските партньори, но отказът от този договор за нас няма да е трагедия по отношение на превъоръжаването и изпълнението на държавната програма за въоръжаване", каза той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
53. Бе като видят на зор , знаеш ли как произвеждат серийно .. Виж какво ново оръжие са произвеждали в края на войната !А Американците купуват от тях хеликоптери за Авганистан и бронирани бойни коли за Ирак !
37
8
 
16
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Velika Rossiq! :-)
36
8
 
48
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Истински ще се изкефя, ако франсетата загубят от тази сделка 1.2 млрд евро плюс неустойките. Кефи ме, колко ще им струва един ден поддръжка на един кораб. А 365 дни? Руснаците за тези пари ще построят 4 суперподводници клас "Ясень". А най се кефят Путин и Шойгу - да им е наздраве бутилка "Белуга" "на двоих"! Отърваха се от тези големи корита, които Севрюков им набута! Слава на Российския Андреевски флаг! А "Мистралите" да ръждясват в Брест!
35
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега 2014 могат да си ги построят и сами.Специално във флот Русия е зверски изостанала, сори. Самите те си го признават.
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дане са я спряли от яд русия им исползва корабите за риболов
33
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние българите коментираме събития където големите си ги мерят.За последните 650 години единственото което сме показали и доказали,е че може да стоим под робство 500 години и да чакаме някой да ни освободи наготово.Сега сме васали отново,както преди бяхме на СССР,а още по преди на Османска Турция.Явно това го можем перфектно.За другото...ами що да се мъчим да се развиваме самостоятелно,като винаги ще има някой да ни подхвърли парченце хлебец.
32
5
 
33
 
! Отговори
До 51 преди 9 години
Абе, няма ли да се скриете някъде вече с тези глупости? Защо трябва всяка държава ДА СИ ПРАВИ ВСИЧКО САМА? И защо е тогава "товарообмена"? Ами то тогава всяка държава си седи в собственото гьолче, сама си произвежда, сама си купува и сама си яде всичко. Защо си такъв *** бе? Руснаците, ако искат МОГАТ ВСИЧКО ДА СИ НАПРАВЯТ! От 13 години на ралито Париж-Дакар няма кой да бие КАМАЗ-ите им. Защо да се хабят да правят играчки? Имат си пари, купуват си всякакви коли, каквито им трябват. ***!
31
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що руснаците купуват западна военна техника? Нали си имат свое производство? Май най-после са осъзнали, че не става за никакъв *** военната им техника. Та те дори 1 нормална кола не можаха да измислят, камоли хеликоптероносач.........Ох,че си ми българче може да си стоиш и тъпчеш на едно място 500 години.Ми те Мистралите са поръчани 2001-03 г.,когато в Русия се вихреше още демократичния приватизационен либерализъм.Сега 2014 могат да си ги построят и сами.Но ако ги откажат-има неустойки.
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
купуват я зада видят каква е западната техника не че немогат да направят съчия "чепове"
29
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що руснаците купуват западна военна техника? Нали си имат свое производство? Май най-после са осъзнали, че не става за никакъв *** военната им техника. Та те дори 1 нормална кола не можаха да измислят, камоли хеликоптероносач...
28
5
 
3
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Елисейският дворец е заявил, че не става дума за отказ от договора, за политическо изказване без юридически последствия.В момента наистина няма "подходящи условия", защото предаването на кораба е запланувано за 1 ноември.
27
5
 
25
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
До Анонимен 44 Ако е облачно Кугърите нема да летят Така че ,Чехлъо ще прави военна операция само при летен ден и то без вятър,че току виж паднали тия Кугъри
26
10
 
41
 
! Отговори
Lange Schlange преди 9 години
След пропадането на сделката, корабите ще бъдат преименувани в съгласие с европейските ценности на Кончита Вурст 1 и 2
25
33
 
12
 
! Отговори
нормале преди 9 години
Естествено ,че на *** не трябва да се продава оръжие...нека да си мислят ,че Калашников е връхта на сладоледа
24
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече си го представям Роско, главнокомадващият армията, как повежда натовската операция към Русия, възседнал двата хеликоптероносача под наем и вдига на бой двата Кугара...
23
6
 
16
 
! Отговори
! преди 9 години
Има си неустойки тъй като вече са платени и двата.... до колкото знам че стигнат за 3 нови неустойките така че ... виждам печеливш в играта ....
22
27
 
10
 
! Отговори
мдааа преди 9 години
В руските кочини наречени военни кораби няма топла вода- моряците въшлясват на дълги плавания..
21
10
 
29
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Поредната "гениална" идея на американските сенатори (естествено, че пак има сенатори в цялата история) е НАТО да купи двата кораба или да ги ползва под наем... БУХАХАХХАХАХАПроблемът е, че французите ще трябва да изплатят компенсации равни на стойността на двата Мистрала, плюс санкции за неизпълнение на договора.
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е лошо да дръпнем един заем и да го купим тоя хеликоптероносач. Така и така разполагаме бази и ракети срещи нашия враг Русия, не е зле и хеликоптероносач да си имаме, защото ако братята натовци дойдат с хеликоптери да се бием срещу руснаците да има на какво да си носят хеликоптерите, трябва да сме подготвени като членове на НАТО да атакуваме Русия.
19
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТо в Ботевград се прави електроника за почти всички модели европейски коли.Не говоря за подизпълнители, поддоставчици,контрактори и т.н. То ясно,че крушките не си ги правят компаниите или тапицерията или ... В Русия се ПРОИЗВЕЖДАТ автомобили, така както в Румъния, Франция, Германия.., а не части ))