От Естония Обама ще отправи предупреждение към Путин

Това е първото посещение на Обама в балтийска страна
3 сеп 2014 09:07, Елка Василева
41
От Естония Обама ще отправи предупреждение към Путин
Естонският външен министър Урмас Пает посреща американския президент Барак Обама. Снимка: БТА

Американският президент Барак Обама пристигна на официална визита в Естония, преди да участва в срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс.

Целта на визитата е да се отправи предупреждение към руския президент Владимир Путин срещу изкушението да посегне на страна членка на Алианса, отбелязва Франс прес.

В Талин Обама ще потвърди ангажимента на САЩ към член пети на договора на НАТО, според който страните членки на Алианса трябва да се притекат на помощ на страна членка, в случай че тя е атакувана.

За първи път от идването си в Белия дом Обама посещава балтийска страна. Преди това единственият друг действащ американски президент, посетил Естония, беше Джордж Буш-младши. Той беше там през 2006 г. преди срещата на върха на НАТО в Рига, но тогава контекстът беше радикално различен, а сега визитата на Обама в Талин е в разгара на украинската криза, пораждаща безпокойство в трите балтийски републики - Естония, Литва и Латвия.

В Талин Обама ще има среща с естонския си колега Тоомас Хендрик Илвес, както и с президентите на Литва и Латвия – Далия Грибаускайте и Андрис Берзинш.

За гарантиране на безопасността на Обама по време на посещението му в естонската столица ще се грижат 1800 полицаи. Ще бъдат привлечени подкрепления от всички полицейски префектури в страната. Заради визитата Естония, която е член на шенгенската зона за свободно движение, за кратко върна граничния контрол, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ххАбе ти колко имаш поистория?Кога Русия е анексирала части от Грузия или Молдова към своята територия!Всичките ви антируски писания са такива-***,манипулативни,без аргументи и реални факти и доказателства!Айде прочети внимателниза тези области с руско население и какъв статут имат и дали са част от Руската федерация!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,това да ти не е Сърбия,Ирак,Афганистан или Либия че отправяш предупреждения!Това е Русия,не че Русия е тръгнала да напада някой,всичко това са ваши лъжи и провокаций,ама кого предупреждаваш ти-страната с най-силната армия и най-големият ядрен арсенал!С кого реално сте воювали бе смешници,не говоря за стоварването на бомби от майната си върху държави десет пъти по-слаби,а за истинска война ,с равен противник и воденето на реални бойни действия!Русия само могат да ви се смеят на заплахите!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то в Прибалтийските държави половината население е руско. Чий го търси Чунга Чанга там и кого заплашва?!
32
0
 
6
 
! Отговори
антихрист преди 9 години
Обама е Антихриста..САЩ са тези който ще хвърлят света в кървава война с епидемии и които създадоха ислямската държава ,обучават и финансират терористи .Сега за чий му е обиколката из прибалтието..Къде е стъпил крака на янките- не никне трева
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В духа на заглавието- Путин ще приеме предупреждението на Обама от Куба.
30
0
 
9
 
! Отговори
Георги преди 9 години
До ххКаква Грузия, каква Молдова? Ю.Осетия е дадена от Йосиф Джугашвили на Грузия, а какво направи негодникът Саакашвили на 8.8.2008? Изби с "Град" около 3500 осетинци - граждани на Грузия. Заради което Русия му наби 5 шамара и ликвидира флата му, а храбрите му бойци се разпръснаха като пилци. Барабар с американските инструктори. В Молдова има област, населена с руснаци, която се самообяви за самостоятелна, на какво общо има РФ с това? Да я е признала, да я е вкарала във Федерацията? Я стига!
29
0
 
15
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ххИ КАК ЩЕ ФАЛИРАТ ,,УМНИКО'' ЩОМ ПОСТОЯННО УВЕЛИЧАВАТ ИЗНОСА СИ НА ГОРИВА А И СЕ РАЗРАБОТВА И Е ВЪВ ПРОЦЕС НА СЪГЛАСУВАНЕ СЪС КИТАЙЦИТЕ И ВТОРИ ГАЗОПРОВОДЕН ПРОЕКТ ТОЗИ ПЪТ ПРЕЗ АЛТАЙ? ТЕЗИ ХУМОРЕСКИ ГИ ОСТАВИ ЗА ПРИКАЗКИ ЗА ЛЕКА НОЩ НА МАЛКИ ДЕЦА А НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ ДА ДАВАШ ТОЛКОВА ,,КОМПЕТЕНТНО'' МНЕНИЕ НА ТОЗИ ФОРУМ! РУСИЯ СЕ РАЗВИВА ДОСТА БЪРЗО И ПРЯКО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА Е БЕЗПОМОЩНОСТТА НА ЗАПАДНИТЕ ЧАКАЛИ КОИТО САМО ВИЯТ НА УМРЯЛО НО НЕ СМЕЯТ ДА ВЛЕЗНАТ ВЪВ ОТКРИТА ВОЕННА КОНФРОНТАЦ
28
17
 
1
 
! Отговори
хх преди 9 години
Абе то нямаше намеци и за Грузия и Молдова, но руснаците им анексираха огромна част от териториите.Жалко че в такъв напрегнат момент от международната ситуация начело на САЩ е едно некадърно негро. Все пак САЩ и НАТО няма да изоставят на произвола съдбата страни от НАТО и ЕС.А на следващите избори президент ще стане силен политически мъж от сорта на Рейгън и империята на злото пак ще бъде натикана в Азия. Но този път фалита на русия няма да е за 40 г. , в глобалния свят ще фалират за 3-4 г.
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Целта на визитата е да се отправи предупреждение към руския президент Владимир Путин срещу изкушението да посегне на страна членка на Алианса, отбелязва Франс прес."Ех, че си лош Бараче, чак мене ме уплаши хахаххаАбе я покажи кога и в кой момент руснаците са заявявали, че ще нападат прибалтийските държави? Питам защото до момента сами си създавате тази паника и тези новини, и сега сами се навивате да ги "пазите"?
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голямо пискане на тия от САЩ и ЕС.Решиха пак да крадат, но това не им е Либия, Ирак ,Сирия и т.н.Този път решиха да крадат от Русия ,от която никай не е откраднал за дълго.Този път се сблъскаха с народ по -силен от тях генетически , биологично и духовно.Това може би ще е фатално.
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС и САЩ откровени лъжци.Никога и никъде Русия и Путин не са правили и най-малък намек за нахлуване в Естония и по общо в Прибалтика, те и в Украйна не са нахлули.Сигурно след месец ще четем, че са заплашили с нахлуване ЕС ,а след два, че са заплашили и САЩ.Мръсни манипулатори са САЩ и ЕС , губят и са унизени и се чудят какви глупости да измислят.На САЩ им трябват пари за възраждане на залязващото в последните години НАТО и трябва да убедят Европа да им ги даде.
24
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинСрам ме е, че "един българин" може да бъде толкова неграмотен. Естония през цялата си история е имала държавност само 20 години - от 1918 до 1938 год. Преди това е била Естляндия в състава на Руската империя, преди това е била датска, че май и на немски феодали. А сега е натовски форпост срещу РФ.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
точно така се гради доверие - заплахи и санкции!И после :Руснаците не искат да са кооперативни!
22
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чичо Сам накара прибалтийските си кученца да заскимтят, че Русия ще ги напада. Нали трябва да се създаде усещане за опасност, че да може да си разположи ракетите там, не че изобщо има някакви индикации, че руснаците имат интерес към тези 3 плюнки на картата.
21
16
 
2
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 21Да, наречи ме както искаш. Ако искаш ме наричай марсианец, ако ще ти олекне. Не знам всъщност какво те мъчи и какво имаш против България???Ти знаеш ли изобщо къде се намира България и къде Русия?Ти изобщо знаеш ли какво е Русия? Русия не е държава, а понятие! Има Руска Федерация от републики, в която има всякакви републики, но само руска република няма!Виж в Уикипедия са изброени всички, прочети ги внимателно ако не вярваш!Дагестанци, чеченци, нененци, н'ам си к'ви...
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До drТочно така. Русия няма защо да напада Естония или когото и да било. Няма и да я нападне и в Таллин го знаят добре. Ако някога разстоянието да Санкт Петербург е имало значение, сега вече - няма. Обама просто изпълнява смешни недодялани пируети и плещи глупости.
19
19
 
2
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 19P.S.: И понеже не мога да се въздържа ще ти задам въпрос на който очевидно не му знаеш отговора - Ти знаеш ли какво е това Шенген? А знаеш ли че Естония е вътре, в Шенген, пък ние не сме? И питаш ли се защо? Аз знам - защото оная руска ***, Бойко Борисович направи така, че ние да сме отвън, а бившата съветска република, Естония да е вътре.Казвам Шенген и хич не ми говори за руснаци!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До един българинТи не си българин,а *** :)
17
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойн, за *** ли му е на Путин да изпраща руски войници в Естония, когато 50 % от живеещите в тази страна са с руско самосъзнание. Те сами ще си свършат работата, ако решат.
16
3
 
23
 
! Отговори
е и преди 9 години
А Путин пристига в Монголия,и не отправя никакви предупреждения!