САЩ пращат допълнителни войски и авиация в Прибалтика

Според Обама е още рано да се говори за спиране на огъня в Югоизточна Украйна
Обновена: 3 сеп 2014 15:40 | 3 сеп 2014 14:22, Елка Василева
32
САЩ пращат допълнителни войски и авиация в Прибалтика
Барак Обама. Снимка: Reuters

САЩ възнамеряват да засилят военното си присъствие в балтийските страни, като разположат още войски и авиация в естонската военновъздушна база "Амари", заяви американският президент Барак Обама, цитиран от ДПА.

Обама не даде подробности за допълнителния брой войници, които се предвижда да бъдат изпратени в Естония, където сега има 150 военнослужещи. Планът трябва да бъде одобрен от Конгреса.

Ангажиментът на НАТО към сигурността на Естония е "непоколебим, ненарушим и вечен", каза Обама на съвместна пресконференция с естонския президент Тоомас Хендрик Илвес.

Още по темата

По думите на американския президент САЩ винаги ще защитават Естония, посочва Франс прес.

Според Обама една от целите на предстоящата среща на върха на НАТО е "да се подчертае единството на страните от Алианса пред лицето на действията" на Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Той каза, че западните санкции срещу Русия нанасят реална вреда. "Руската икономика се свива, наблюдаваме бягство на капитали от страната", заяви Обама.

По думите му е още рано да се говори за прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна. "Видяхме няколко съобщения (за обявяване на прекратяване на огъня)", каза той и добави, че "още не сме видели какъвто и да е резултат".

"Ако Русия прекрати финансирането и подготовката на сепаратистите и се съгласи на политическо уреждане, тогава ще има надежда", заяви американският президент.

Според него САЩ имат интерес от силна Русия, която си сътрудничи с международната общност.

По думите му НАТО трябва да преразгледа отбранителния си потенциал. "Това, което става в Украйна, е трагедия. То дава възможност отново да видим какво е нужно да се направи, за да изпълним задълженията си", каза Обама.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: САЩБарак ОбамаЕстония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То САЩ изпрати кораба"Доналд Кук" в Черно Море,ама всикчки видяхме каво стана,изнесоха се като ***,че и рапорти за напускане имаше!
1
3
 
35
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Обама не е много умен и с дълга от близо 20 трилиона ще вкара САЩ в ерата на сем.Флинстоун много скоро !