Ситуацията по границите на НАТО става все по-сложна!

Столтенберг не коментира бъдещите си планове
26
Ситуацията по границите на НАТО става все по-сложна!
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Ройтерс

Ситуацията по границите на НАТО става все по-сложна, отличавайки се с високо равнище на неопределеност, заяви днес следващият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще замени Андерс Фог Расмусен на поста на 1 октомври, предаде ИТАР-ТАСС.

Бившият премиер на Норвегия направи изявлението си пред Норвежкото телеграфно бюро (НТБ).

"Растящата неопределеност по света все повече се приближава към нас. На изток наблюдаваме агресивната политика на Русия спрямо Украйна, на юг са Ирак и Сирия", заяви Йенс Столтенберг, който участва в срещата на върха на Алианса и се очаква да се срещне тази вечер с президента на САЩ Барак Обама.

"Всичко това ни напомня, че Алиансът трябва да е силен и способен да отговори на стоящите пред него предизвикателства. По време на сегашната среща на високо равнище трябва да решим как можем да увеличим способността на НАТО да защити своите членове от всеки, който се опита да посегне на техния суверенитет и независимост.

Това е главната задача на Алианса в продължение вече на много десетилетия", подчерта Столтенберг. Той добави, че в момента не участва в процеса на вземане на решения нито като представител на Норвегия, нито като представител на НАТО, но срещата му дава възможност да укрепва личните си връзки с лидерите на страните членки на НАТО.

"Това са хора и страни, с които имам удоволствието да работя не за първа година", подчерта бившият премиер на Норвегия. "Те са тук, за да създадат политическа платформа, която аз с увереност ще отстоявам в бъдеще. За мен днешната среща е много важна, тъй като именно тук се вземат решенията, които ми предстои да изпълнявам.

Страните-членки имат различни очаквания, различни възгледи за съществуващите заплахи и предизвикателства. За мен е много важно да видя НАТО в цялост, всичките 28 страни", подчерта Йенс Столтенберг.

Някои аналитици смятат, че след встъпването си в длъжност новият генерален секретар може да се опита да подобри отношенията с Русия, посочва ИТАР-ТАСС. Самият той отказва да коментира бъдещите си планове, напомняйки, че за момента Расмусен заема поста генерален секретар на НАТО.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: натоЙенс Столтенберг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май е време да се взриви една ЯКУДЗА на Североатлантичедсия хребет, та да мирясат Марсианците.
17
0
 
6
 
! Отговори
гео злобар преди 9 години
ситуацията за нато е по сложна в северна америка и там може да се спретне маидани в тихоокеанският район нато технично и с достоинство се сгъваиначе пропагандните врясъци не помагат
16
0
 
6
 
! Отговори
балистик преди 9 години
ха сложна ситуация за нато бля ситуацията е проста като бобосвен да се зъбят нищорусия се преподсигури във военен аспект искандер и искандер мне търпят никакви възражения решават всички проблеми радикално за 23 часа
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
19. Да мносо е сигурна южната ни граница ,Като член на ЕС ти налагат да приемаш от ЮГ , радикалисти, джихадисти .. И кой знае какви ??А не е сигурно на брега на Черно море ?? Защото така казва Обама . Границите му излизат на Черно море !Днес в САЩ го обявиха, че е лидер на НАТО !
14
0
 
4
 
! Отговори
Лидерът на НАТО ? преди 9 години
В САЩ отчетоха ,че Обама се държи като лидер на НАТО !След критиките към него , от изказването му че няма стратегически план за Ирак ?Сега има и тона му е нападателен. Обединява страните срещу ... Една журналистка му зададе въпрос, сигурен ли е че Арабските държави, които посочи ще се бият в Ирак ?А Сирия - ще влезе ли в Сирия ?
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам решение за проблемите на НАТО по границите му - да си събере границите и да ги върне назад където им е мястото и няма да имат проблеми.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ukraina nqma drug izbor . Da izostavi Donbabve I Luganda , a ostanalata I 4ast v EC I NATO.
11
7
 
2
 
! Отговори
КАЛИМКОВ преди 9 години
До Анонимен 13БРАТО КАТО СИ ГУБЕЩ НЕ ЗНАЕШ КАКВО ПЕЧЕЛИЩ!НАЛИ ЗНАЕШЧЕ СЪРБИТЕ БЯХА ВСЕ НА СТРАНАТА НАПОБЕДИТЕЛИТЕ , А НАКРАЯ ВЪРНАХА ВСИЧКО БАРАБАРС ГЮВЕЧА !
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 11Ами нали знаеш ,че ние винаги сме в съюз с губещите.За справка - историята.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕВАЛАРКАТА НА НОРВЕГИЯ ..ДОБРЕ СТЕ ДОШЛИ В НАТО !
8
2
 
14
 
! Отговори
SS до [#2] преди 9 години
Съгласен съмн с [#2] !Обаче, дори и Великобритания няма още 2-та %. Предлага се да станат толкова.Така, че тоа дето ни се води "президентин"-баш-майстора-Офшорко, и така смело, услужливо и доста "иновативно"предлага и той толкова (барабар П.... с мъжете:), действа нагло, като че ли парите ще дойдат от някакви офшорки, а не от нашите и без това съдрани джобове ... Я ДГД!
7
2
 
14
 
! Отговори
Ooo преди 9 години
Този човек явно гледа на НАТО като на някаква държава,която си има граници,а не като на съюз към който могат да се присъединяват държави или да го напускат.Да,ама не,оказва се ,че е нещо като Съветския съюз,само че не с политическо ,а с военно ръководство.
6
3
 
2
 
! Отговори
до бъмзи преди 9 години
аре че ставам и утре да не ме дразниш лека вечер ****ал на май*ати в ***
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нато бахливи СТРАХЛИВЦИ да живее РУСИЯ.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този търси ли си съпруг от Африка?
3
3
 
14
 
! Отговори
SS преди 9 години
дреме ми на оная работа за границите на НАТО. Мен ме интересува положението в границите на Българиа, напр. кога ще спрат пороите
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
spoko *** e,no ne si priznzvz ,ina4e niama6e da go slozat....
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне няма вид на рептил, а на обикновен викинг.