ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември

Ограниченията ще бъдат за властта в Донбас и Крим и руски олигарси
412
ЕС удря Русия с нови санкции от 9 септември
Снимка: Reuters

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници, предаде Франс прес.

Този нов пакет от рестриктивни мерки беше одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, съобщиха в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой.

Текстът на прнципното споразумение, постигнато след шестчасово заседание, ще бъде финализирано през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.

Според двамата лидери новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.

След формалното одобрение в понеделник, пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, 9 септември, заяви дипломатически източник, цитиран от ОФП.

Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, заяви друг европейски дипломат пред Франс прес.

ИТАР-ТАСС съобщи по-рано, цитирайки собствен източник в Брюксел, че ЕС може да внесе в черния списък още 20 физически лица. Не се налага да се свиква нова министерска среща за въвегждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции.

Разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт", допълва агенцията, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още по темата: русияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
Защо *** ми изтри поста, в който давам клинична диагноза на написалия коментар 286, заради изречението:"Отрови Литвиенко в Лондон, чрез първия ядрен терористичен акт в човешката история"
208
0
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
286, сега вади доказателствата по всяко едно обвинение!
207
1
 
4
 
! Отговори
до 285 преди 9 години
Да не пропуснеш кулите близнаци в Ню Йорк, глобалното затопляне и голите снимки на Дженифър Лоурънс!
206
3
 
6
 
! Отговори
Да ви светна: преди 9 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ РУСОФИЛ И ЧЕРВЕН *** МИШО-ШАМАРА ---ЗАМИНА ЗА АМЕРИКА!!!!ПРОВЕРЕТЕ , АКО НЕ ВЕРВАТЕ...
205
16
 
10
 
! Отговори
до 280 преди 9 години
Взриви няколко жилищни блока в Москва и Волгодон 1999 година 318 жертвиУбе няколко руски генерали в нагласени самолетни катастрофи, оспорващи властта му.Отрови Литвиенко в Лондон, чрез първия ядрен терористичен акт в човешката история.Уби целия полски елит в зле инсценираната авиокатастрова на 10.04.2010.Уби няколко стотин заложници в Москва и Беслан в това число 300 деца.Уби 250000 чеченци, защото не искат да търпят руската тирания.Нападна вероломно Украйна 10000 убити.Анексира Крим....
204
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То точно напусналите държавата , повечето са русофили, поради факта, че *** русофоби с действията си ги принудихте да си напуснат родината.
203
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилите са "русофили" , защото получават пари от Позитано или от некой руски фирми!Те са такива---докато сменят парите за долари и евро!После стават -американци като Мишо-шамара!
202
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
убива хора в украйна путин и по целия свят с руско оръжие, комунизма е агресивена диктатура избиваща милиони
201
9
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хааааа преди 9 години
Кой *** русофил ще се изнесе в ЕС , бе ...?Там искат език и професия...а тия освен *** , даже и български не знаят ...та камоли руски или западен!!?
200
1
 
9
 
! Отговори
до-277 преди 9 години
Не говори общи приказки,а дай конкретни примери,какви магарии прави путин?
199
6
 
1
 
! Отговори
**** преди 9 години
Русия ще продава самолети на виетнам,и мисля,че ги приемат и в митническият съюз.
198
4
 
11
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименДа знаеш държава която си е убила президента от засада? Тогава говори за тероризъм.
197
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тази новина ще им приседнат кебапчетата на българските русофили, които са си приготвили за 9 септември.
196
0
 
0
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименКогато ти отнемат правото да пишеш глупости.
195
10
 
4
 
! Отговори
СУПЕР! преди 9 години
Следва девалвация на руската рубла , якоооооооооооо.....От началото на годината рублата е девалвирала с 1/3 от стойността си!Затова и маса руски туроператори на морето обявиха фалит!
194
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
268.Радвай се . Кучето си лае. .Донбасци и Крим не ги засягат тези санкций . Пренастроиха си износа и вноса ! Не искат Меркел!А на теб ти капе мед , като я видиш !Не можеш да ги накараш да я обичат !!
193
10
 
1
 
! Отговори
до 270 преди 9 години
А пък ти си ги видял, защото им чистиш тоалетните всеки ден. Да та е.а в нещастния русофил да та е.а.
192
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
266. Ти не си видял западните милиардери , какво правят в бизнеса на оръжие, петрол, лекарства , военни действия ..
191
7
 
7
 
! Отговори
Потурчен преди 9 години
Дано скоро анексират Варна и Бургас, чакаме освободителите !
190
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
265. То *** няма друго какво да каже и ни разпраща насам натам . Няма ли да кажеш да се изнесем за ЕС !Та да подарите България - както е тръгнало вече е разпродадена , за военни бази и шистов газ !А ти си мислиш че България е твоя !