ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия

Условието е прекратяването на огъня в Украйна да се спазва
325
ЕС е готов да се откаже от нови санкции срещу Русия
Снимка: Reuters

Европейският съюз е готов да се откаже от новите санкции, които възнамерява да наложи на Русия, ако прекратяването на огъня в Украйна стане трайно и започнат мирни преговори за уреждане на конфликта, обяви днес президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес.

"Забелязахме, че Русия винаги се съгласява трудно на сериозни преговори. Прекратяването на огъня е важна стъпка, но е само една стъпка", каза Ван Ромпой пред белгийската фламандскоезична обществена телевизия Ве Ер Те.

Още по темата

Президентът на ЕС припомни, че утре държавните ръководители на страните членки ще утвърдят официално поредния кръг санкции срещу Русия.

"Готови сме, ако прекратяването на огъня е трайно, и започнат мирни преговори, да се откажем от тези наказателни мерки", даде да се разбере същевременно той.

Ван Ромпой отчете няколкото инцидента, станали след влизането на прекратяването на огъня в сила в петък вечерта.

"Трябва да изчакаме малко, за да видим дали тези инциденти ще продължат или са изключения", отбеляза той.

Ван Ромпой увери, че руската икономика страда. Тя вече е в рецесия, до голяма степен заради санкциите, които й наложихме, допълни той.

Новите наказателни мерки срещу Русия, одобрени в петък от постоянните представители на страните членки, ограничават допълнително достъпа до капиталовите пазари, отбранителното оборудване, стоките с възможно двойно предназначение и чувствителни технологии, по-конкретно за добив на петрол и газ.

Те освен това разширяват списъка с физически лица, чиито активи под юрисдикцията на Европейския съюз ще бъдат замразени и на които ще бъде наложена забрана да влизат на територията на блока заради руската намеса в Украйна.

Русия предупреди вчера, че ще реагира, ако ЕС й наложи нови санкции. Една жена бе убита днес при стрелба в югоизточния украински град Мариупол - първата жертва в конфликта след прекратяването на огъня.

Междувременно Съединените щати, Италия, Норвегия и Полша опровергаха разпространено днес твърдение на съветник на украинския президент, че ще доставят оръжие на Украйна, предадоха световните агенции.

"САЩ не са предлагали "смъртоносно оръжие" на Украйна, за да й помогнат в борбата с проруските сепаратисти, заяви пред Ройтерс високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

ИТАР-ТАСС цитира говорителя на норвежкото министерство на отбраната Ларс Йембле, според когото Осло няма намерение да изпраща оръжия на властите в Киев. Руската агенция, позоваваща се на италиански медии, добавя, че Италия ще достави на Украйна само оборудване и екипировка, включително бронирани жилетки и шлемове, но не и оръжия.

Говорителят на полското военнополитическо ведомство Яцек Сонта също опроверга твърденията на съветника на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко, като отбеляза, че той вероятно има предвид "бъдещи планове".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още по темата: русияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
270, ти с правописа никак не се справяш, та си тръгнал да критикуваш. Марш на училище.
233
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Търпението на баба Меца свърши и заплющяха "катюшите" - старо съветско желязо демоде. Край Иловайск цяла бригада бе изпепелена, най-малко 75 бойни машини и танкове, а за убити не се говори - не могат да ги съберат. Един наивен украински боец се бе закачил на жиците на 20 м. от земята от взривен БТР. Пропагандата на опълченците криеше преди страшните сцени на касапници, сега са сменили тактиката и канят ББС да снима на воля. Страшни сцени - трупове на парчета и на ЕС-смешниците им замръзна л..то
232
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Последно : "Отказали ли са се" или "утре ще утвърдят санкции" - кое е вярно?...Хем сърби, хем боли, хем мама не дава! Еврогейският съюз се правлява от най-посредствени човечете на банкерска софра. Скачат като петлета, после като мишоци се крият по дупките си. За жалост в Източна Европа е пълно с баламурници, които им се връзват на шмекериите. Запалете свещ, че бай Сталин не е на власт иначе щеше да ви вкара в правия път - с ного бой и бачкане. Не случайно Лукашенко нарече Барозу "дърт пръч" и за
231
0
 
14
 
! Отговори
fripp преди 9 години
След няколко месеца растеж на БВП на Германия, последния месец има спад, който, според немските икономисти, се дължи на контрасанкциите на Русия. Така че, тоягата има два края. Едно от нещата, които ще удари болезнено Запада, ще бъде забраната да се използва транссибирския коридор. Експерт от Луфтханза твърди, че при това положение компанията ще изгуби за три месеца повече от 1млрд.евро. Руснаците обаче може да имат и други ходове. Няма да им е лесно в ЕС със сигурност.
230
0
 
9
 
! Отговори
Съмнение преди 9 години
Последно : "Отказали ли са се" или "утре ще утвърдят санкции" - кое е вярно? Явно самите те се чудят какво да направят така че хем да угодят на САЩ, хем да не затъне ЕС-икономиката, която е до голяма степен свързана с Русия. Щото руснаците си имат необятния китайски, индийски и т.н. азиатски пазар, американците също, а Европа нищо ! Само вътре ще си разменяме стоките като преди 200 години. Смях!
229
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПриклякващИмаха цар бомба сега имат 80 тополи горедоло на половина колкото него взети заедно
228
0
 
5
 
! Отговори
Приклякващ преди 9 години
Може климатици да не правят ама имат Цар Бомба !
227
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименте еднин климатик като хората немогат да направят ти за климатично уръжие говариш
226
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в л*нaтa е русия, тaм килото свинско е 40 левa, не в Европa, a зимa идвa, те дa му мислят че рублaтa стaнa тоaлетнa хaртия...
225
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНЕ БЕ *** в шишенца вотка са
224
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С русиятa трябвa вулгaрно и брутaлно отношение, нa блясовете товa им хaресвa, дa им мaчкaт тиквите в кaлтa. И резултaтa не зaкъсня, ***.ин ревнa зa примирие, въпреки че 80% от Донбaс си е свободен- укрaински! Дa слaгaт новaтa грaницa, Укрaйнa в НAТО и ЕС, " опълченците" в москaлия, И ДA ПОЧВA ВЪОРЪЖAВAНЕТО!
223
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Глад и мизерия за руските диваци!"Казваш го, сякаш ти се намираш в нещо различно :) Това е ***, иска да замъкне всички на неговото ниво...
222
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
продължава гаврата с кремълското недоносче :)
221
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мачкай руската ***! Глад и мизерия за руските диваци!
220
1
 
17
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Един професор от Кеймбридж още по време на първите санкции свързани с Крим каза, че руските пари в Англия са 27 млрд. паунда, а английските в Русия - 47 млрд. паунда и нарече идеите за замразяване на авоари безсмислени и смешни. Явно е прав, защото оттогава до сега хиляда пъти да го бяха направили, ама не щат, защото болката им ще е много по-голяма.
219
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не трябва украйна да бъде оставена сама срещу агресора. запада прави грешка ако се довери за каквото и да било на путин
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 289 Те руските олигарси си държат мангизите в европейски банки, нали? Тъпан наивен!
217
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Като блокират парите на Руските олигарсите щото не са в рубли и в русия а и като им забранят да стъпват в ЕС и Щатите *** може да се окаже не чак толкова популярен и нещо да него изберат мужиците нямат думата за тези неща
216
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Укрaйнa ще бъде чaст от НAТО, зaщото товa е решение нa сувереннa стрaнa, тaкa или инaче тяхнaтa aрмия ще получи зaпaдно оръжие, дори без дa имa конфликт! Товa се нaричa бизнес!
215
1
 
11
 
! Отговори
$?! преди 9 години
Украйна е една съчинена държава и това, което се случва там е резултат от крадливо и некадърно управление през "независимостта" й.. Иначе и там можеше да е добре.