Кой подписа за примирието в Украйна, пита руската преса

Договореното в Минск има предварителен характер
Обновена: 8 сеп 2014 10:27 | 8 сеп 2014 09:47,
54
Кой подписа за примирието в Украйна, пита руската преса
Снимка: Reuters

Руската преса коментира днес протокола за примирие в Украйна, подписан в петък в Минск от контактната група в състав: бившият украински президент Леонид Кучма, премиерите на самообявилите се Донецка и Луганската народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки, руският посланик в Киев и пратеникът на ОССЕ.

Още по темата
"Ведомости" отбелязва, че в документа липсва важен елемент от т.нар план на Путин, предвиждащ раздалечаване на враждуващите на разстояние, което прави невъзможен артилерийския обстрел срещу населени места. Освен това в текста не се посочват названията, с които бунтовниците наричат своите "републики", а в края на протокола Захарченко и Плотницки са се подписали само с имената си, без да се указват постовете им. Вестникът привежда мнението на украинския политолог Дмитро Понамарчук, според когото легитимността на протокола поражда много въпроси. "С кого го подписахме? С граждани, които са нарушили украинските закони...Как може да се подписва с престъпници нещо различно от протокол за разпит?", цитира експерта "Ведомости".

А ако документът е подписан от Русия, то тя е длъжна да признае, че е вкарала войски в Украйна, а и мандатът на Кучма да преговаря и подписва споразумения не е очевиден, защото той всъщност е обикновен гражданин на Украйна, заключава Понамарчук.

Според Фьодор Лукянов, председател на руския неправителствен Съвет за външна и отранителна политика, точките в протокола очертават контурите и установяват равновесие, но ключов остава въпросът как Москва вижда бъдещето на двете самообявили се републики. Ако се съди по изявленията на Путин, Русия би желала те да останат в състава на Украйна с голяма самостоятелност, докато Порошенко във всички случаи ще бъде обвинен, че е загубил още една част от Украйна, казва специалистът пред "Ведомости".

"Комерсант" пише, че интервюираните от вестника експерти са изразили единодушното убеждение, че договореното в Минск има определено предварителен характер и че за постигането на реално примирие страните в конфликта ще трябва да проведат още цяла серия преговори. По мнението на украинския политолог Михайло Похребинский минският протокол е "предварителен проект на желаните промени, в който не са посочени нито конкретен план за действие, нито срокове, нито задълженията на страните". Той смята, че 12-те точки от документа са формулирани, за да започне "спасяването на хората от катастрофа" и подготовката за зимата, а истинските преговори да бъдат отложени за после.

В текста на протокола пише, че части от Донецката и Луганската област ще придобият "специален статут" и там ще има предсрочни избори, но според Похребинский такава постановка на въпроса не дава перспективи за пълноценна децентрализация и на практика е безсмислена. "Става дума само за онези райони от Донецката и Луганската област, завзети от опълченците, тоест не за самостоятелни териториални единици", цитира "Комерсант" експерта. По думите му опълченците едва ли ще приемат да имат "специален статут" само върху част от териториите, за чиято държавна независимост се сражаваха.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: УкрайнаРусияпримирие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 9 години
М... му на конфликта ,ще споделя какво представлявя зя мен българската журнагъзтика ! Общо взето седейки на *** нашите" медиатори " информират и манипулират по заповед отгоре! Живеят с продадена личност!Репортери и оператори се "юркат" но на екран и на "пейпър" се пуска това ,което журнагъзляците решат! Григор е в десетката -Нашият Григор е в "десеткатааа..."-- -09.09.2014г. Григор Димитров падна до десето място след ...
42
0
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
в началото на конфликта украинската армия нямаше дизел да изкара машините от гаражите. Сега харчат по 100 милиона на месец само покрай тоя кнфликт. То е ясно кой ги дава партите, ама май не ще да ги дава безкрайно. Зимата също се задава и тя в Украйна е доста по зла от колкото при нас. Без топла вода и парно няма да бъде много приятно, нооо избора си е техен.
41
6
 
3
 
! Отговори
ЛОШО преди 9 години
За жалост България и Украйна ЗАВИНГИ ще останат "замаскирани съветски републики" - съгласно тайните клаузи на Ялтенската конференция . Затова и българите и украинците се делим на: мъртви, полумъртви и емигрирали . . .
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Слава на Новорусия --36; Това което драскаш може да го измисли само КУХА КРАТУНА КАТО ТЕБ.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--31;Кой пречи на руснаците да живеят в Украина.Ного лесно се управлява народ ако 100% мислят еднакво . Но това го има само при комунизма.Нещата могат да се решат чрез избори.Това статукво сега устройва само Русия.
38
5
 
7
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Кой ми *** в гащите.
37
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ведомости" отбелязва, че в документа липсва важен елемент от т.нар план на Путин, предвиждащ раздалечаване на враждуващите на разстояние, което прави невъзможен артилерийския обстрел срещу населени места.Нищо не липсва в документа. Руснаците трябва да си приберат артилерията на 50 километра навътре в руска територия от украинската граница, което прави невъзможен артилерийския обстрел на украинските селища.
36
0
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Това е един вид "пробно" примирие.Отношението към него ще определи позициите при преговорите за истинския мир.Затова и участвалите в подписването са с неясни позиции и без реален ангажимент.Ако не се приеме добре в Украйна, винаги могат да се отрекат.Дето се вика-база за социологически проучвания и предизборни платформи.
35
13
 
7
 
! Отговори
Немец преди 9 години
Това е резултата на Ленината революция,първият терорист в света пося семената на злото и цяла източна Европа им бере още плодовете на кървавия преврат,а най зависимите държави от Русия като България,Румъния,Молдова,Украйна си останаха най бедни,нещасти и изчезващи,това е резултата от Руския камшик
34
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво "примирие "какъв мирен договор ....какви 5-лв....??!ТОВА СА СЪЩИТЕ ИЗМИСЛЕНИ ПРОТОКОЛИ И ХВЪРЧАЩИ ХАРТИЙКИ , КАТО Т.Н. "САН-СТЕФАНСКИ МИРЕН ДОГОВОР" , КЪДЕТО НЯМА ПОДПИСА НА НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН , ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ , НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ,КАТО ДЪРЖАВА!Каква е тая "донецка" или "луганска държава"----ЕГАТИ РУСКИТЕ БОЛШЕВИШКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ!????РУСНАЦИТЕ СА ЗАВОЕВАТЕЛИ!!!ЦИЕЛИЯ ИМ СеСеРе , СЕ КРЕПЕШЕ НА НАСИЛИЕТО НА ОРЪЖИЕТО!!!
33
13
 
13
 
! Отговори
sdf преди 9 години
СССР съществуваше близо 100 години без граници и е нормално етнически руснаци да се преселват към по-богатата житница на Европа , каквато е била "безправна и без граници съветска република Украйна" . Сега трябва да избират или остават и спазват законите на държавата Украйли или със "случайно" попадналото им тежко оръжие и "случайно" високо-професионалните военни формирования да заминават за "благоденстваща" постсъветска Русия там ще им дават тройни заплати и права на съветски роби.
32
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Слава на НоворусияТова е истината. Обратно в дупките о където изпълзяха. Да си гризкат сланинка ако все още има. ***!
31
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Ще живеят там независимо какво ще стане, но не под ботуша на Киев! Същото се отнася и за Крим, и за Одеса и още.--------- Това е писано от руснак, под българските думи прозира руска граматика. Най-вероятно рускиня, защото личи очевадна липса на логика - какво значи "независимо какво ще стане". Може да стане например да не живеят там.
30
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората си живееха добре. Докато не се отвори кутията на Пандора. Земята е на този който живее върху нея, която я обработва. Не дай си боже някой да насъска българи турци и македонци. В България има руснаци които имат желание да посетят родните места на прадедите си, но казват, тук е нашата родна земя , и ние няма да я напуснем. Ха сега си спомнете къде е това селище. Но не са дигнали въстание да превземат властта, въпреки че живеят тук от 200 години. А ние си забравихме традициите
29
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой нито ги е гонил, нито по някакъв начин им е ограничавал правата. Путин видя, че Украйна му се изплъзва и опита да организира разгрома на индустриалната и част. Така, както се потопява кораб, за да не попадне в ръцете на врага. Засега плановете му са полупровалени, защото държи една никаква по размери територия, колкото половин България.
28
17
 
19
 
! Отговори
Ivo преди 9 години
До МораИ от кого я защитават? Тази земя в украинската държава ли е, или в руската? Да не би украинците да нападнаха и завзеха руска територия, населена с украинци? Абе да ви имам логиката! Нашите турци от Кърджалийско и те ли ще защитат "своята" земя от българската армия, която ще направи всичко за запазване териториалната цялост на българската държава!
27
17
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Руските терористи " живеят там на родна земя. Там са родени и техните предци. Ще живеят там независимо какво ще стане, но не под ботуша на Киев! Същото се отнася и за Крим, и за Одеса и още. Искам да спомена че нямам нищо против нещастните украинци и други националности които станаха пушечно месо заради амбициите на една шайка.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропагандата се развива по класическа схема - пуска се подвеждащо заглавие, дават се позициите на "независими" експерти, хванати незнайно от къде и се дава алтернативната позиция - най-често на някои измислен сайт в Русия...еднотипно прессъобщение се разпространява на всички медии, с които се работи, а те после си получават съответните суми...
25
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И в крайна сметка руските терористи, които се бият за "родната си земя", всъщност ще живеят като *** в близките 20-30 години, защото от много слушане на путлеристка пропаганда, си докараха война на собствена територия и всичко вече е разбомбено и на войната още не и се вижда края. И всичко това без НИКАКВА реална причина. Просто им втълпиха, че щом са руснаци, трябва да се борят срещу някой.
24
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На Украйна никой не е помагал, освен косвено с икономически санкции, което изобщо не е никаква помощ във военен план. Украйна воюва с армия, която беше напълно дезорганизирана от предишното и продажно ръководство и с незнайно колко руски агенти, внедрени в командването и. Русия още от началото вкарва хора и техника през границата в неограничени количества. И в крайна сметка руските терористи, които се бият за "родната си земя", всъщност ще живеят като *** в близките 20-30 години, защото о