Киев и бунтовниците започнаха размяна на пленници

Вторият руски хуманитарен конвой се отправя към Луганска област
12 сеп 2014 17:50, Миглена Иванова
15
Киев и бунтовниците започнаха размяна на пленници
Украински военнопленници. Снимка: Reuters, архив

През нощта срещу петък украинските военни сили и проруските бунтовници от Източна Украйна са си разменили 67 пленници, заловени по време на боевете в региона, съобщи АП.

Размяната на задържаните е част от условията за сключване на примирие в размирните украински области, припомня информационната агенция. Споразумението беше постигнато в края на миналата седмица на среща между представителите на властите в Киев и на сепаратистите, която се проведе в Минск.

Още по темата
Размяната на заложници е станала по тъмно и извън основната бунтовническа крепост – Донецк, под погледа на международни наблюдатели. Президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи днес, че са били освободени 36 украински военни, а правителствените сили са освободили 31 бунтовници, задържани по време на петмесечния конфликт, част от които са руски граждани.

Малко след размяната в Донецк е чут залп от ракетен огън – поредният знак за това колко крехко е примирието в страната.

„Процесът по преговорите продължава. Всеки казва какво иска и изпълняваме ангажиментите си“, коментира Юрий Тандит, преговарящият с бунтовниците от името на Киев.

Даря Морозова, която наблюдава размяната от страната на сепаратистите, посочва, че украинските сили са задържали около 1200 души. Тя потвърждава, че бунтовниците държат няколко стотин украински военни, но не уточни числото.

Конфликтът между украинското правителство и проруските бунтовници в Източна Украйна ескалира след анексирането на Крим от Русия. Боевете в региона са отнели над 3 хил. живота, показват данните на Организацията на обединените нации (ООН).

Киев и Запада обвиняват Москва, че е подхранвала напрежението, като е изпращава подкрепа за бунтовниците. Брюксел затегна и санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна, като обвърза облекчаването им със спазването на примирието в размирните региони.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи, че вторият руски хуманитарен конвой утре се отправя към Луганска област. В момента конвоят е в руския град Донецк в Ростовска област. Той ще премине на украинска територия през КПП Изварино.

В камионите се превозва храна, както и продукти за пречистване на водата, електрически и други средства.

Вторият конвой с руска хуманитарна помощ за Източна Украйна трябваше да е стигнал до населението в размирните области преди около три седмици. Киев обаче не взе официално решение за допускането на камионите на украинска територия, което спря конвоя в близост до границата.

Първият руски хуманитарен конвой пресече руско-украинската граница на 22 август. Заради него Киев и Вашингтон обявиха Москва в инвазия. Камионите напуснаха Украйна ден след като бяха влезли.

Новини по темата може да прочете и в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близо 1милион украински граждани са вече в Русия и сигурно никога няма да могат да се върнат. И за какво? Ако Русия почне да издава руски паспорти на украински граждани, тогава на изток няма един украиен да остане.
12
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 9 години
Киев не пуска камионите , защото са готови там цялото население да загине , а после се чудат защо искат да се отцепят.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До JimmyКва Русия (научи се да пишеш на български), нали са Донбасчани ?! Кви руснаци ?! Да не би да намекваш,че русия има пръст в цялата тая история ???
10
1
 
5
 
! Отговори
планът на руснаците преди 9 години
очевидно е предвиждал спиране на нато пред портите на русия..максимум со киев...което и стана...федерализацията предполага даване на самостоятелност на регионите на изток,отделни органи за самоуправление...които никога няма да допуснат чужди войски и бази в близост до руските граници..в крайна сметка порошенко се съграси с плана на путин...за кого играе той-преценете вие...
9
7
 
10
 
! Отговори
Jimmy преди 9 години
Слава на РОССИЯ
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До (не)случаен минувачЩо, само на свободната и демократична съветска преса ли да вярвам?
7
3
 
20
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До бандеровче от 4Трябва да се прекръстиш на "наивниче" след като вярваш на всяка дума изречена от свободната българска преса, която пък повтаря като папагал новините от още по свободната и демократична преса на Украйна.
6
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бандеровчеМи да. Необявената война на др *** в действие...
5
7
 
30
 
! Отговори
България преди 9 години
Що пращат втори път помощ, бре?Още санкции я чака Русия,защото за западните "хуманисти" човешкият живот и добруване са безценни -нямат никаква цена.Важното за тях е Русия да е зле,пък какво става с населението в Новоросия -ами да *** като не слушат!То 1 укр."журналист" се беше изцепил,че в Донбас има 1 милион и половина излишни хора,които просто трябва да бъдат убити.Хуманизъм по зап.европейски и американски!Мислете,българи,че утре а може би вече, и ние сме им излишни.
4
17
 
14
 
! Отговори
бандеровче преди 9 години
забележете фразата: освободени са 31 бунтовници...част от които са руски граждани..повече от това няма какво да се каже..!!!
3
3
 
10
 
! Отговори
Рубашка преди 9 години
Що не земат да разменят няколко войника за Потрошенко
2
0
 
5
 
! Отговори
баче кико преди 9 години
БОЙ БЕ ВАШТА МАЙКА *** ВОЙНА !
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво !