Ислямска държава изисква военен отговор, убеден е Расмусен

Оформя се дъга на нестабилност от изток на запад, посочи той
15 сеп 2014 17:13, Елка Василева
54
Ислямска държава изисква военен отговор, убеден е Расмусен
Андерс Фог Расмусен. Снимка: Reuters

Ислямска държава (ИД) е група терористи, извършващи ужасни престъпления срещу хиляди хора в Ирак и Сирия. ИД изисква военен отговор, за да бъде разбита. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в последната си реч в края на своя петгодишен мандат, който изтича на 30 септември. Той говори на лекция, организирана от института "Карнеги" в Брюксел.

Решително осъждам убийствата на американските журналисти и на британския хуманитарен работник от ИД. Тази групировка е дори по-голяма заплаха (от Русия), защото създава опасността за износ на тероризъм към нашите държави, посочи Расмусен.

Изправени сме пред сили, които отхвърлят нашата либерална демокрация и нашия либерален ред. Те са подчертано срещу Запада и няма да се поколебаят да подкопаят нашия ред на свобода, те изповядват архаични схващания. Предстои ни нова битка за търпимост и срещу тоталитаризма - между отворени и затворени общества. В тази нова епоха на ревизионизъм трябва да останем единни и силни, обединени в името на свободата, добави генералният секретар.

Трябва да усилим способностите си за защита на нашите общества. Трябва да бъдем готови да действаме, когато заплахите са свързани с нашата сигурност. Следва да продължим да защитаваме международния ред, основан на правила. Правото да избираш как да живееш, води до свобода и съзидание. Възможността властта да бъде критикувана води до по-резултатно и прозрачно управление. Трябва да бъдем готови да използваме мека и груба сила в защита на нашите ценности, заяви Расмусен.

Той съобщи, че НАТО ще помисли за предприемането на обучителна военна операция в Ирак, ако правителството в Багдад поиска това. Оставяме вратите на НАТО отворени за нови членове, ще продължим да подпомагаме кандидатите, ако имат желание и предприемат необходимите промени. Външни за Алианса държави нямат правото на вето над този процес, посочи генералният секретар на пакта. По неговите думи Черна гора може да бъде следващата важна стъпка в разширяването на Алианса, затова вратите на организацията остават и трябва да останат отворени.

Расмусен заяви, че се оформя "дъга на нестабилност от изток на запад", която носи заплахи за западните общества и територии в степен, непозната от две десетилетия.

Той определи петте години начело на военния съюз като "най-заетите и най-предизвикателните" за него и за НАТО, тъй като са били свързани с трудни операции на три континента, реорганизация на пакта, обособяването на интелигентна отбрана, изграждане на способности, противоракетна и киберзащита, съставянето на планове за готовност.

Дълго и упорито се опитвахме да развием партньорство с Русия на основата на международните норми и при съобразяване с тревогите на руската страна, заяви Расмусен. За съжаление Русия отхвърли нашето желание за сътрудничество и ни възприема като заплаха, допълни той. По неговите думи от Молдова до Грузия, а сега и в Украйна, Русия използва военни и икономически средства, за да внася дестабилизация.

Свободата не идва безплатно, сигурността изисква разходи, добави генералният секретар по повод призивите на НАТО за увеличаването на военните бюджети на страните от пакта до равнищата преди икономическата криза.
 

/БТА/


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
СИЛИ! преди 6 години
А стига вече. Шепа маймуни, които сте въоръжили. И войната е в Сирия и Ирак, не по цялото земно кълбо. Много мюсюлмани се дистанцират, така че оправете си пропагандата. На времето порицахте Х.тлер, а сега правите същото, нещо повече в пъти повече. Жалят трима, които си търсят белята, а милиони избиват по различни хуманни и не начини. Игрите на глада, неслучайно сте ги режисирали. И смъртта на ивотните с поужасяващи от смъртт на хората. А условията на един кучешки приют са по принцип по-добри от
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покрай уенията на НАТО в Украйна имам странното усещане, че ИД ще се снабдят с високоефективни противосамолетни ракети с руски произход. Както стана в авганистан навремето.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурен съм, че Раснамусен пак е във филма. Толкова лъже този човек, че и *** не може като него. Хем това и е работата. Най - вероятно в армията на ИДИЛ са останали 50 човека и сега САЩ бързат да ги ударят преди съвсем да са изчезнали.
31
1
 
2
 
! Отговори
правда преди 6 години
Кой Кой Кой започва всичко?....мистър Банан Банана и неговите шефове БАНАНОВЦИТЕ. Война с Ирак и Сирия под предекст "ВОЙНА С ТЕРОРИЗМА" а кой е тероризма? 90% от народа несъгласен с резултата от "арабска пролет". Останалото малцинство потдало се на Бананската промивка "трябвало да бъде защитено" тоест ако българите се ОПЪНАТ на НАТО българите ще са терористи и ще бъде защитено "турското малцинство в БГ". Нещата са ясни като бял ден..."ПЕТРОЛ"!!!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Консуматорското общество има алергия към духовната храна
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,дъга на нестабилност от изток на запад,.Че нали това искахте.Пак се оакахте и пак други ще вадят кестените от огъня и пак ние европейците ще ви плащаме масрафа
28
4
 
7
 
! Отговори
Атрикански преди 6 години
Хора с болни мозъци не трябва да се допускат на ръководни държавни служби-напр.българ.военен министър,който во главе с папагалът президент очакват нападение от Русия.Цега се чаква да е започне стоителството на отбранителна линия с висока стена през която няма да могат прелитат руски самолети.Това е заимствано в голяма степен от украинските бандити и фашисти-от украинската пронатовска ХУНТА?
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Оформя се дъга на нестабилност от изток на запад, посочи той'' - тази нестабилност вие я създадохте господин ,,демократе'' и носителю на евроатлантически ,,ценности''.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свърши ли му мандата на датския травестит? Пфуу най-накрая ще се разкара!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в последната си реч в края на своя петгодишен мандат"

То така и хамериканския посланник Уорлик сереше по медиите точно преди да си тръгне. Предполагам че е навик за хамериканците. Свършва му мандата и гледа от яд да плюе максимално.
24
2
 
7
 
! Отговори
нестабилната дъга преди 6 години
...
Джон Маккейн отиде на Майдана и изказа подкрепата си към бунтовниците
Джон Маккейн отново е сред бунтовниците, но този път сред така наречената сирийска опозиция, а на снимките с него е и лидерът на Ислямска държава
САЩ подкрепяха и въоръжаваха сириската опозиция, към която беше и Ислямска държава
Обама още не се е справил с ислямистките си протежета, а вече планира да въоръжи други "по-умерени" бунтовници в Сирия
23
1
 
5
 
! Отговори
нестабилната дъга преди 6 години
Чакайте да видим кой я създава тази "дъга на нестабилност" от изток до запад:

САЩ и НАТО от десетилетие водят войни в няколко арабски държави
НАТО-вски кораби кръжат в Черно море
Шефът на ЦРУ на тайно посещение в Киев, за да координира "антитерористичната" операция
Държави от НАТО провеждат "учения" в Западна Украйна, която не е член на НАТО
Страни от НАТО вече изпращат оръжия и военни съветници в Украйна. Твърдението е на украинския министър на отбраната, всички без Франция отричат...
22
1
 
6
 
! Отговори
Земя преди 6 години
До Анонимен 27

Хитро си го измислил , но няма да стане лесно...за сега US самолетите излитат от самолетоносачи вероятно в Персийския залив.Турците и миналия път не дадоха на янките да ползват Инджирлик с/у Садам Хюсеин.
21
5
 
6
 
! Отговори
КК преди 6 години
Г-н Намусен, каквото сте си сърбали хайде да си го сърбате и да не поставяте в реална опасност хора и държави, които нямат нищо общо с вашата "благородна кауза".
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВИНАГИ СЪМ И ОТДАВНА СЪМ КАЗАЛ, ЧЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ НИЩО НЕ РАЗБИРАТ ОТ ИСЛЯМ И ИСЛЯМСКИ ПРОБЛЕМИ. СЕГА КАТО ИМ ГЛЕДАМ ДЕЙСТВИЯТА ПАК КАЗВАМ, ЧЕ ГРЕШАТ. ВИНАГИ ПОЗНАВАМ.
19
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Абе Расмусен, кой е виновен за мъзникването на Ислямска държава бе!! А кой? Кой съсипа Сирия и предизвика там гражданската война под претекст че спазват човешки права. Сирия беше светска държава и не позволяваше навлизането на радикален ислям. същото направихте и в Украйна, под същия претекст че защитавате нечии права. САЩ сте най-голямото зло за цялата земя и рано или късно ще си понесете последствията.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тия чакали от ИД така или иначе ще бъдат избити до крак,но по интересното е
дали Бай ердоГаньо ще разреши на САЩ да излитат от Инджирлик.А дано не им разреши та да излитат от базите в Кипър и Крит,и тогава да сме свидетели на раждането на нова държава Кюрдистан разположена на половин Турция и половин Ирак.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отпред влиза - лошо отзад влиза пак лошо. започва с к по средата има у и завършва на р. що е то?
- Тоя на снимката в процес на държане и духов оркестър + шоко фабрика тип Потрошенко.
16
2
 
4
 
! Отговори
новинар преди 6 години
До Анонимен 23

Еми то във това е въпроса,че на никой не му се воюва и всички чакат на янките !
Гражданите на тези държави,особенно от ЕС са свободни и могат да пътуват навсякъде!
Ако някой БГ граждани заминат в чужбина и там организират престъпна група,няма как
държавата да е виновна,всеки е свободен да прави каквото си иска.но носи самостоятелно
отговорност за своите действия!
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е какво като си убеден ? Никой не иска да ходи там да се бие.
Австралия подпомага борбата и дава 10 самолета ( но не и войници ).
Германия дава оръжие на Кюрдите.
Първият ви приятел Саудитска Арабия няма да се намеси , Йордания и Египет също ! Никой от Арабските ви приятели.
то и Ердоган е ислямист , дето тайно прехвърляше в Сирия убийци, ма сега е неутрален??? Само дето ще ги пуска през Турция за България ( това са го прогнозирали също ) Но неискат Джихадистите с англ.паспорти да летят от Истан