Кличко ще оглави листата на партията на Порошенко на парламентарните избори

Партията на регионите обяви бойкот
15 сеп 2014 10:56, Елка Василева
7
Кличко ще оглави листата на партията на Порошенко на парламентарните избори
Виталий Кличко. Снимка: архив, Reuters

Известният боксьор Виталий Кличко ще оглави листата на партията на украинския президент Петро Порошенко на предстоящите на 26 октомври предсрочни парламентарни избори в страната, предаде Франс прес.

"(Украйна) повече от всякога има нужда от национално единство и консолидация. Ето защо приех да оглавя листата на "Блок на Петро Порошенко", каза кметът на столицата Киев на конгрес на партията, съобщиха от нейната пресслужба.

Кличко, който бе един от водачите на прозападните протести в Украйна срещу проруския президент Виктор Янукович, е лидер на проевропейското движение УДАР. Първоначално той бе кандидат на предсрочните президентски избори през май след падането от власт на Янукович от май, но впоследствие се оттегли в полза на Порошенко.

Основната проруска формация в Украйна, която е водеща сила в сегашния състав на парламента, Партията на регионите, обяви, че ще бойкотира парламентарните избори заради конфликта в източната част на страната между армията и проруските бунтовници.

"Партията на регионите няма моралното право да участва в тези избори, когато почти 7 милиона избиратели не могат да гласуват", заяви нейният секретар Борис Колесников, визирайки жителите на Донбас.

Югоизточните региони, арена на проруският бунт, са бастион на формацията, оглавявана някога от Янукович.

Според вестник "Украинская правда" обаче някои активисти на Партията на регионите ще се кандидатират за депутати, било като независими или в листите на други политически сили.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко отстъпи символично водачеството в листата на своята партия "Баткившчина" ("Отечество") на военния пилот Надежда Савченко, която стана национална героиня, след като бе пленена от проруските сепаратисти и сега е в затвор в Русия.

Няколко проевропейски партии издигнаха кандидатурите на армейски или паравоенни командири, участвали в сражения с бунтовниците, както и журналисти и активисти, изиграли важна роля по време на протестите на Майдана.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другия лъжепророк
4
0
 
1
 
! Отговори
х-м преди 9 години
До Анонименбрат му ще се бие бе малчуган
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не беше ли контузен тоя???Кобрата ще смачка кмета на Киев хахахаха...мн неудобна политическа ситуация се оформя
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя се вля в редиците на политическите ***!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1: Така е, братко - нищо не разбира от политика и управление. Той и останалите популярни чучела ще осигурят две неща - подкрепа от простия народец и послушковци в парламента, които ще правят това, което им заповядат олигарсите над/зад тях (срещу прилични суми, естествено). Т.е. добре познатата ни българска демократична схема, при която западните "съюзници" ще консумират в изобилие мозък, природни и човешки ресурси, а и ще имат буферна зона срещу неудобната Русия.