Шотландия решава днес за своята независимост

Право на глас имат 5,3 милиона шотландци
Обновена: 18 сеп 2014 09:33 | 18 сеп 2014 07:29,
76
Шотландия решава днес за своята независимост
Снимка: Reuters

В Шотландия днес се произвежда референдум, на който жителите на региона ще решат дали той да остане част от Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Гласуването започва в 7 часа сутринта (6 часа по Гринуич) и ще приключи в 22 часа (21 часа по Гринуич). Резултатите ще станат известни утре сутринта.

Право да гласуват имат около 5,3 милиона шотландци, които са около 8,3 на сто от общото население на Великобритания. Техният вот ще реши съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия.

Референдумът, който се очертава изключително оспорван, може да сложи край на вековен съюз и да доведе до създаването на нова страна в Европа. Изправен пред подобни залози, северният регион с 5,3 милиона жители чака резултатите със затаен дъх.

Три публикувани проучвания предсказаха победа на поддръжниците на съюза. Техните резултати обаче показаха и че голям брой избиратели още не са взели решение как ще гласуват, което прави изхода от гласуването непредсказуем.

Дори да надделеят противниците на независимостта, Шотландия ще получи по-голяма автономия. Премиерът Алекс Салмънд принуди централната власт да обещае да отстъпи нови прерогативи, особено фискални, на местния парламент, в случай че шотландците гласуват против независимост. Ръководителите на трите основни британски партии(консерватори, лейбъристи и социалдемократи),  подкрепяни от лондонското Сити, дадоха обещание за разширяване на правомощията на местната власт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
3
 
! Отговори
. преди 9 години
До АнонименТе ще поемат дълг това е повече от ясно!Дори лидера не на партията им го казва!Няма как да е иначе. Ползваш привилегии от обединението съответно вземаш и негативите. Проблема е само за колко млрд.ще се разберат! т.е. колко като % от БВП ще е и колко години ще са им необходими за да отговарят на критериите на ЕС. Така ,че моле Ви помислете преди да се хвърляте на независимост. Да не почнем да говорим за пенсионата система.Най - застаряващото население на острова чиито пари...
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кралицата -майка да не се гътне днеска след резултата.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да им пожелаем успех в отделянето от империята на злото. После и на ирландците
29
12
 
3
 
! Отговори
Ал преди 9 години
Всъщност Щотландия и най-бедната част от Англия и кралството налива милиарди там всяка година. Ако се отделят ще обеднеят още повече и ще станат съвсем, като източноевропейска страна. Свободата Санчо или салама! Само реват, но стигне ли яйцето до *** изведнъж започват да се чудят искат ли или не независимост и какво ще я правят точно...
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
шотландска ИРА - ШРА
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Лондон купи Цик, ще имаме шонтландсак ИРа и ще направят атентат на Кралицата
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с оточнонеие че Македония катообласт обикновено е била разделяна от три държанви -България, Гърция и Сърбия в целяат си история. точон това имам прдвид иза УКрайна обикновено Полша и Русия си я делят - това е петата й подялба.
25
3
 
1
 
! Отговори
. преди 9 години
До АнонименАко приемат Еврото това означа автоматично стотици милиони допълнителни разходи за Шотландските фирми! Защо? Защото ще има търговия с различни валуте м/у две независими държави! Дали ще е само една година? Защо Испания и Белгия да си слагат таралеж в гащите като рискуват да приемат новата държавица? Да прав си в Канада е така. Ама нали искат пълна независимост. Защо тогава се борят да запазят паунда да не е за нещата дето споменат с търговията?Нато? Каква армия ще имат ?! Като нас?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не виждам защо да не е тя - сюзерен на Канада е английската кралица, а иначе са независима държава. Явон може и така.Иначе остава да станат република то друго не остава, техният крал е умрял пред 180 г или тамв някъде
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
31 - ти си мноог ***, и укранците не ги е създал Ленин а са народ с хилядолетна история, нещо като нашите македонци, просот по времето на Керенски се поставя въпросът за автономия на Полша и Финландия от русия, ленин се възползав от това.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждам защо Шотландия трябав да поема дълг, когато Англичаните имат да им плащат за използването на петролните кладенци, на скоча - запазена марка, на за преместването на ядрените си бойни глави и флотатата и пр. Най -добер да се разделят без еднаат страна да заплаща каквото и да е на другата.По-спорният въпрос е какво включват шотландските земи и дали Карлайл и Йорк влизат в тях- англичаните смятат че това са шотландци, а шотландците че са англичани.
21
1
 
9
 
! Отговори
Ами сега преди 9 години
Ако вземат и се освободят от АНГЛИЙСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО. Стискам им палци
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 18 - излизането на шотландия няма да стане автоматчино, поне една година ще трябав през която ще си запазят валутата кактвото и да разправя Лондонското правителство,а дотогава НАТО иЕС ще ги приемат по ускорени процедури (най-малкото асоциирани партньори на ЕС ще станат) и ще минат на евро, .ОСвен това не виждам проблем да станат независима държава и да имат кралица - в канада е така.
19
4
 
9
 
! Отговори
Бачо Неделчо преди 9 години
Честни избори?!?!Това са приказки за наивници... прах в очите на масите.......а пропагандната машина натрапва резултата!!!Никаква независимост за Шотландия, че следващите чакат.... това никоя "велика" сила няма да допусне....
18
0
 
12
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Радвам се за шотландския народ, нека да кажат какво искат.Няма нищо по сладко от Свободата.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Камерън заплаши - болезнен развод! А англичаните са безмилостни когато бранят интересите си! А и кой ще гарантира честни избори!
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода или Лондон!
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Yes! Успех на референдума и свобода от рижавите англичани.
14
0
 
18
 
! Отговори
Мел преди 9 години
От повече от 300г. чакат този момент и няма да го изпуснат.Свобода на Шотландия!
13
2
 
9
 
! Отговори
Breaker преди 9 години
Прошотландските сепаратисти заплашват суверитета и териториалната цялост на Великобритания НАТО веднага да праща войски.