Шотландия решава днес за своята независимост

Право на глас имат 5,3 милиона шотландци
Обновена: 18 сеп 2014 09:33 | 18 сеп 2014 07:29,
76
Шотландия решава днес за своята независимост
Снимка: Reuters

В Шотландия днес се произвежда референдум, на който жителите на региона ще решат дали той да остане част от Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Гласуването започва в 7 часа сутринта (6 часа по Гринуич) и ще приключи в 22 часа (21 часа по Гринуич). Резултатите ще станат известни утре сутринта.

Право да гласуват имат около 5,3 милиона шотландци, които са около 8,3 на сто от общото население на Великобритания. Техният вот ще реши съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия.

Референдумът, който се очертава изключително оспорван, може да сложи край на вековен съюз и да доведе до създаването на нова страна в Европа. Изправен пред подобни залози, северният регион с 5,3 милиона жители чака резултатите със затаен дъх.

Три публикувани проучвания предсказаха победа на поддръжниците на съюза. Техните резултати обаче показаха и че голям брой избиратели още не са взели решение как ще гласуват, което прави изхода от гласуването непредсказуем.

Дори да надделеят противниците на независимостта, Шотландия ще получи по-голяма автономия. Премиерът Алекс Салмънд принуди централната власт да обещае да отстъпи нови прерогативи, особено фискални, на местния парламент, в случай че шотландците гласуват против независимост. Ръководителите на трите основни британски партии(консерватори, лейбъристи и социалдемократи),  подкрепяни от лондонското Сити, дадоха обещание за разширяване на правомощията на местната власт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
5
 
! Отговори
. преди 9 години
Тези депо слагате минуси. Искам да Ви питам. Каква валута според Вас ще има в Шотладния. Ще си запазат ли привилегиите с всички бивши колонии на Великобритания.Колко от дълга ще поемат на кралството. Защо като искат независимост остава кралицата част от тях?!Защо най големите фирми в страната заплашиха да преместят централите си в Лондон и да останат хиляди хора без работа? Колко нефт имат и само това ли е икономическият им инструмент?Как ще останат в ЕС като вето от 2 страни им е гарантирано?!
11
1
 
5
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До стоян петров Специално за това не бих заложил ,защото работата е буквално 50:50
10
8
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Като сте убедени, че Шотландия ще се отдели, защо не заложите по 5 000 лева? Защото аз ги заложих. че няма да се отдели.
9
4
 
8
 
! Отговори
. преди 9 години
А, и историята винаги показва че разпадането на малки държавици не води до нищо по-добро!
8
6
 
9
 
! Отговори
. преди 9 години
Дано не се отделят. Това ще има сериозни последствия иначе за цяла европа. Почнаха протестите в Барселона отново. Белгия никак не е добре и там. Какво ще стане с Уелс ако дадат дори само повече правомощия на Шотландия и те ще искат. Това означава, че англичаните ще се месят по малко при тях но пък те ще имат повече гласност в Лондон?!? с други думи европа ще се разпадне. Да не говорим ,че ще кандидатстват на нова за EU. Испанците го казаха както и Белгийците...Забравих за северна Ирландия.
7
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще го ядат голям шотландците,ако се отделят и станат самостоятелни!Пък и не виждам,какво им пречи сегашното състояние на нещата.
6
1
 
16
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
СВОБОДААААААААААААААА!
5
4
 
2
 
! Отговори
ие преди 9 години
интересно! да направим пробен за североизтока
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не им трябва независимост, защото гадният ЕС ще направи всичко възможно да ги закопае. Салмънд добре ги е накарал да обещаят повече автономия, но Камерън е добре известен с неизпълнението на обещания. Пък и мрази всичко, що е по на севр от гнусното продажно Сити.
3
7
 
21
 
! Отговори
1 преди 9 години
Да бъдем откровени ,както и да го гледаш....Нито политически нито икономически това не засяга България.....Но лично аз искам да видя британците както се гърчат.....Не може всеки вестник ,които отвориш да е пълен с помия за българите и да ми разправя някой че трябва да им се кефя....Да го духат нека страдат .....
2
2
 
28
 
! Отговори
1 преди 9 години
Напускайте британския ***...Нека страдат .....То години години ни плю това *** Камерън.....години..от както е станал Премиер.....Нека като говори ,че иска да напуска ЕС първо да знае кво е .....нека да му се случи същото ...квото той иска да направи на другите..
1
1
 
34
 
! Отговори
Vote 'Yes' преди 9 години
Успех!