Шотландия решава днес за своята независимост

Право на глас имат 5,3 милиона шотландци
Обновена: 18 сеп 2014 09:33 | 18 сеп 2014 07:29,
76
Шотландия решава днес за своята независимост
Снимка: Reuters

В Шотландия днес се произвежда референдум, на който жителите на региона ще решат дали той да остане част от Обединеното кралство, предаде Франс прес.

Гласуването започва в 7 часа сутринта (6 часа по Гринуич) и ще приключи в 22 часа (21 часа по Гринуич). Резултатите ще станат известни утре сутринта.

Право да гласуват имат около 5,3 милиона шотландци, които са около 8,3 на сто от общото население на Великобритания. Техният вот ще реши съдбата на 307-годишния съюз между Шотландия и Англия.

Референдумът, който се очертава изключително оспорван, може да сложи край на вековен съюз и да доведе до създаването на нова страна в Европа. Изправен пред подобни залози, северният регион с 5,3 милиона жители чака резултатите със затаен дъх.

Три публикувани проучвания предсказаха победа на поддръжниците на съюза. Техните резултати обаче показаха и че голям брой избиратели още не са взели решение как ще гласуват, което прави изхода от гласуването непредсказуем.

Дори да надделеят противниците на независимостта, Шотландия ще получи по-голяма автономия. Премиерът Алекс Салмънд принуди централната власт да обещае да отстъпи нови прерогативи, особено фискални, на местния парламент, в случай че шотландците гласуват против независимост. Ръководителите на трите основни британски партии(консерватори, лейбъристи и социалдемократи),  подкрепяни от лондонското Сити, дадоха обещание за разширяване на правомощията на местната власт.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е Мел Гибсън да ги вразуми малко?
51
2
 
1
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До . Ако е държава управлявана от некадърници и рептили като Камерън и т.н. то тая държава си загива свеж пример от Украйна,където управляват пълни *** Скоро и Великобритания я чака този сценарии
50
0
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До neni4aМАЛЦОВО ШОТЛАНДСКО УИСКИ СЪМ СЛОЖИЛ ВЪВ ФРИЗЕРА ЗА ДОВЕЧЕРА...
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ca'canny and say "aye"
48
3
 
0
 
! Отговори
. преди 9 години
До neni4aНе искам да завличам никой. Просто мое си мнение.Колкото до това ако се влошават нещата дали от вътрешна дали от външна криза не мислиш ли ,че по-голяма държава има по-добри шансове да се справи бързо и лесно отколкото една или няколко малки държави? Примери много.Иначе да, имаш право определено за Англия и UK ще е лошо ако се отделят спор няма!Както казах всяка държава може да е самостоятелна,но в този казус има много неясни все още неща това е което се опитвам да кажа.
47
2
 
8
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До . Аз посочих примерно Румъния Явно си човек,който искат ,като загива,да завлече и колкото се може повече с него Същото е и с Великобритания Неслучайно Камерън и всички медии се изреждат да казват,че Шотландия я чака рай ако остане във Великобритания,но е точно обратното,като затъне Великобритания и Шотландия си отива и тя в блатото Ако гласуват за независимост,то и на Камерън и на Кралицата и на всички англииски диарии ще им се спекат ла*ната,щото това ще е началото на края
46
3
 
3
 
! Отговори
. преди 9 години
До neni4aНяма да коментирам всичко написано,защото е излишно.Обвиняваш шопите и софиянци за всичко. Само ще кажа ,че "софиянци" са малък на брой хора или % т.е. говориш лошо за всички.Това ,че с обстоятелствата се е наложило да живеят тук не ги прави софиянци пък и те хората не искат!Такивате като теб дето искат да се цяпят и да бъдат част от Румъния както казваш ,ами какво правиш тук още? Кой те спира?
45
3
 
7
 
! Отговори
Див Селянин преди 9 години
У наше село свободните кучета са щастливи и гладни а вързаните добре нахранени и не знаят че са нещастни. Това чака и шотландците. Демокрацията е диктат на мнозинството над малцинството, тежко на таз държава където мнозинството са невежи, както в България, скоро ще проличи как стоят нещата и в Шотландия.
44
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност коя ще е новата самостоятелна държава, Шотландия или Малкобритания? :D
43
4
 
3
 
! Отговори
. преди 9 години
До neni4aМи никой нищо не ми плаща.А, се притеснявам за собствената ни държава.Да не се разцепи и тя.Това е.За валутата ми дреме защото сме в ЕС т.е засяга и нас.Трови ме това ,че никой не мисли в дългосрочен план за нищо а излизате с лозунги всички да се цепят. Да не Ви плащат пък на Вас да представяте колко в хубаво да се махнат. Не не съм казал ,че не могат да съществуват отделно НИКЪДЕ! Всяка държава или нация може.Въпроса е какви последствия ще има и за НАС!
42
2
 
5
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До . На тебе за какво да ти се обяснява,платено ти е от НПО ,че да представяш нещата,че Шотландия едва ли не ще загине ако не е част от Великобритания Няма такова нещо,имат си акъл,,имат си ресурси ще се справят дори и с трудности А за валута,да си избират каквато валута искат,тебе какво те бърка
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Щотландия, идва ред на Каталуния, Бавария, Северна Ирландия, на РАЩ, демек Разединените Американски Щати, на Двете Германии, Фламандрия и пр., винаги е било така, тече, времето няма край и си тече, дано ние успеем са докопаме част от Македония и Беломорието
40
5
 
4
 
! Отговори
. преди 9 години
До АнонименМи не си запозант със ситуацията относно оръжията. Шотландия иска да ги махне! Поне това се бие в гърдите лидере им. А, приемане за 2 месеца в ЕС даже няма да го коментирам. Като гледам никой не иска да ми отговори за валутата с аргументи а пляскате минуси щото така Ви е кеф. Аз се надявам България също да налижи вето за приемето им в ЕС. ЗАЩО?! ами защото *** имат претенции в юг, Румъния на север, а велика Македония ...тя е ясна.Не трябва да почва вълната на разцепление!!!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имам въпрос - ако този реферндум не успее, не могат ли скотмените да го повторят след пет-десет години? Франция така направиха.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в момента който остане в Британия да зане че тя ще се ислямизира на full до пет-шест години, а етентатите на ИДИЛ ще следавт един след друг
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен са лесни - нефта е в Шотландия. ОСвен това щом ще плащат дълг могат да принудят англичаните да оставят част от ядрените си оръжия у тях - вес пак Шотландия ги е съхранявала, а не англия, те са на нейна територия, англичаните да си направи нови. Убеден съм че Шотландия Ес бързо-бъроз ще я приеме, особеон когато през 2017 г АНглия напусен ЕС след реферндума, ще й дадат за два месеца пълноправон членство.
36
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Класическият...Запад е изправен на...нокти.За първи път има реална...опасност,да се разклати и промени облика на световния властелин и самодържец,разпрострял се на три океана и,,,пет континента.Според мен това е...буря в чаша с вода;но все пак е...интересно.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От утре вече ще имаме Small Britain
34
2
 
15
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Да живее Република Шотландия! Долу дъртата рептилка и целия ЕС! Пфу!
33
5
 
2
 
! Отговори
. преди 9 години
чиито пари сега са гарантирани от ВЕЛИКОБРИТАНИЯ а не Шотландия. Какво ще стане в дългосрочен план?Не са лесни за отговор тези въпроса. Каква гласност ще имат в европа и света?В европа (ЕС) ще са като Словения.В света определено няма да са като кралството.Тези неща не са за пренебрегване.Та не се хвърляйте толкова лесно за разцепление.