Еболата е най-голямото предизвикателство за ООН в мирно време

Справяли сме се с други епидемии, но това е различно, смятат от СЗО
Обновена: 19 сеп 2014 10:31 | 19 сеп 2014 10:28,
2
Еболата е най-голямото предизвикателство за ООН в мирно време
Снимка: Архив Reuters

Директорът на Световната здравна организация /СЗО/ Маргарет Чан заяви, че еболата представлява най-голямото предизвикателство за ООН в мирно време, откакто е създадена Световната организация, предадоха осведомителните агенции.

Тази констатация г-жа Чан направи пред заседанието на Съвета за сигурност на ООН. "СЗО успешно се е справяла с мащабни епидемии през последните години. Но разпространението на вируса Ебола ни изправя пред съвсем различен проблем. По всяка вероятност това е най-голямото предизвикателство в мирно време, с което Обединените нации и техните агенции някога са се сблъсквали", изтъкна Маргарет Чан.

По данни на СЗО броят на жертвите на еболата в страните от Западна Африка е вече над 2,600 души, като над 5 хиляди са заболелите. На практика всички смъртни случаи при инфектиране се падат на три страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

Епидемията на болестта, за която досега не са разработени ваксини и лекарства, избухна в региона през месец декември 2013 година.

Сред симптомите на болестта, предизвикана от вируса Ебола, са висока температура, треска и стомашно разстройство. Смъртността достига обикновено до 90 процента, но по време на сегашната епидемия тя е в рамките на 60-70 на сто, припомнят агенциите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
2
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Най- голямото предизвикателство пред ООН и целия мирен свят е окупаторската хибридна война на дрогаря ***!