Руска преса: Евродепутатите "наливат санкции в огъня"

Коментари по повод острата резолюция на ЕП по руско-украинската тема
Обновена: 19 сеп 2014 09:16 | 19 сеп 2014 09:13, Елка Василева
46
Руска преса: Евродепутатите "наливат санкции в огъня"
Снимка: архив, Reuters

Централният печат в Русия коментира острата резолюция на Европейския парламент по руско-украинската тема и прогнозира последиците от документа за Русия, информира Би Би Си.

Депутатите от ЕС осъдиха вчера Москва за "хибридната война" срещу съседната държава и приканиха правителствата на страните от ЕС да разширят санкциите спрямо Русия, като спрат икономическото сътрудничество с тази страна, напомня медийната корпорация.

При все че европейските правителства не са длъжни да вземат предвид мнението на евродепутатите, гласуването в Страсбург създава крайно неприятен за Москва емоционален фон, изтъква "Комерсант" в материал под заглавие „Европарламентът налива санкции в огъня“.

Евродепутатите приканиха кабинетите в столиците от ЕС да изключат Русия от сътрудничеството в ядрената сфера и "да проучат въпроса за изключване на Руската федерация от системата за международни разплащания СУИФТ". Разширените санкции трябва да включват според Европарламента анулиране на споразуменията с Русия в ядрения отрасъл, включително свързаните с газопровода "Южен поток"; да се спрат и доставките на стоки, все още необхванати от евросанкциите, "особено на стоки с двойно предназначение и оръжия".

Предложението за спиране на ядреното сътрудничество бе посрещнато спокойно от Москва, пише вестникът. А възможното изключване на Русия от СУИФТ крие рискове и за самата Европа - чуждестранните банки просто нямат друг начин да информират руските например за плащания по газовите доставки, забелязва експертът Сергей Уткин.

"За подобна стъпка ЕС навярно ще трябва да убеди по-широк кръг ог страни. Решенията зависят и от банките в системата, и то не само от европейските. Ето, Китай и Индия едва ли ще склонят", казва специалистът. Според него решението на ЕП не ще може коренно да промени санкционната политика на ЕС към Русия.

"Ведомости", напротив, е убеден, че ако тези санкции бъдат приети, ще се наредят сред най-тежките. Според финансиста Александър Макаров "това ще е удар по системата като цяло и руските банки ще бъдат изключени от световната финансова система", отбелязва всекидневникът.

Резолюцията на ЕП е само препоръка и съвсем не е задължително да бъде взета под внимание, твърди "Независимая газета".

"Да се забрани или разреши сътрудничеството с Русия не влиза във функциите на Еврокомисията или Европарламента и резолюцията на ЕП в случая няма основополагащо значение, това е само мнение" - коментира аналитикът Вячеслав Никонов.

"Идеята Русия да бъде изключена от системата СУИФТ вече бе предложена по-рано от британския премиер Дейвид Камерън. И в случая позицията му изглежда дори по-значима от документа на ЕП, защото той има глас в Европейския съвет", допълва руският наблюдател.

"Тази резолюция е важна в политически план - с оглед курса на ЕС към продължаване на санкциите и твърдата линия спрямо Русия. Но това не означава, че в обозримо бъдеще решението ще добие практически форми", смята икономистът от Руската академия на науките Борис Фрумкин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До 37Относно дебилизма можем да спорим защото за мен ти покриваш критерия. Репресивния апарт си работи с пълна сила и до днес и наистина можеш да говориш каквито искаш глупости но не и срещу политиката на сегашното правителство. Не си спомням как се казваше но бяха отупали здраво един журналист дето отразяваше събитията в Грузия. Единствения опозиционер в парламента им и него го пратиха в болница за месец. И въпреки визовия режим имат над милион емигранти за последните 2 години. Не е лесно.
27
5
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 9 години
Предлагам страните от БРИКС да спрат разплащанията в долари, да използват само китайската система за разплащания,да наложат по вискоти мита, Русия да спре достъпа до въздушното си пространство, руските милярдери да си изтеглят вложенията във вили, апартаменти и други такива от страните от ЕС и САЩ. Русия да спре използването на техните тежки ракети носители за космичестата станция. Да намали доставките на газ и петрол и други полезни изкопаеми. Да спре достъпа до арктическите си води.
26
5
 
2
 
! Отговори
До Алекс преди 9 години
Абе стига вече, престанете с тези глупости, това вашето не е Алцхамер, а пълен дебилизъм. Какъв репресивен апарат бе, вие още ли живеете с илюзии, с някакви спомени от революцията през 1917 година. Сега по техните медии можеш да говориш каквито си искаш глупости. Той и Макаревич така, па сега на концерта му бил продаден 1 билет. И то не защото Путин им е казъл да не ходят, а защото така смятат такива хора,като мене и тебе.И са по образовани от нас.С електронни учебници, а не с 7 кг раница.
25
6
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До АнонРуснаците са хора като всички останали. Не искат да живеят в мизерия повече от мен или теб. Просто в Русия репресивния апарат винаги е бил на висота. За съжаление на властите там живеем в ерата на интернет и информационната тесла е неефективна. Освен това ако ти беше там щеше да си смениш мнението много бързо, защото за "Идеята" е винаги добре да гладува някой друг а не ти. :)
24
2
 
7
 
! Отговори
Анон преди 9 години
Санкциите работят и срещу ЕС. !Руснаците като народ никога не са живели охолно и са свикнали на лишения в името на 'Идеята' При този рейтинг на Путин не виждам как няма да преглътнат нов спад в жизнения си стандарт. За Идеята! Виж, разглезените западноевропейци няма да простят на техните правителства и 10% спад на личните си доходи или пък увеличаване на безработицата . Не им стигна финансовата криза , ами сега и санкции.Ще има мирно решение на украинския конфликт!
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Историята не прощава на глупците. Император Петька Първи създаде руската империя, Хунтаратор Путька Първи закри империята.
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОбективенСвинското месо в Русия е над 350 рубли/ 15 лв/, и това е силно бломбираното, а в Москва гони 500 рубли/ над 20 лв./, хляба 0,400 кг. е 29-30 рубли /1,20/ и е с отвратително качество, тука ако ти продадът такъв хляб ще застреляш хлебара.Единственото по-евтино в Русия е бензина и газта,всичко друго е средно 2 пъти по-скъпо
21
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците си изкопаха гроба... Да, силни са в военно отношение, доказаха го последните години, купища жертви оставиха след себе си, но както казват моите приятели от Русия, скоро ще имат отворени пред себе си само Беларус и Казахстан (и за тях не е сигурно). Путин, колкото силен политик е, ще рухне с гръм и трясък, също както и силния политик Хитлер. Дано само не се стигне до глобална война...
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Обективенай-сериозно се повишиха цените на говеждото и телешкото месо около 40%, свинското е с 30% ръст. Най-малко е поскъпването при пилешкото месо, тъй като неговия внос е най-малък- 23%.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шефа на светаШеф ,може да има само КОМУИСТИЧЕСКИТЕ държави....да не би американският президент да е Господ..какъв е механизма с който Обама успява да склони държави като Англия,Франция,Германия,Холандия,Италия,Испания...и всички от ЕС да правят това което искат САЩ..ТОВА Е МИСЛЕНЕТО НА КОМУНИСТА...всички са подчинени на КОМИНТЕРНА..
18
10
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Да бе, жалете ги тях руснаците. Свинското месо им е на 4 лв, бензина 80 стотинки, хляба 20 стотинки и т.н. А средната работна заплата е 1000 евро. Нали, да ги ожалиш. Разхождат се къде си искат и си купуват какво си искат. Ние ще ги жалиме, цървуланковци. Па и западните клошари и те се като че ли всички страдат от Алцхаймер. То бива тъпотии, бива, ама дотолкова да са откачили?! Какво искат от руснаците? Да ги оставят да живеят както искат. Демокрация ще им насаждат, ***. Слуги на краварите!
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Защо?Официални данни от Министерството на труда сочат, че безработицата в САЩ спада до 6,1% през август от 6,2 %, отчетена преди месец. Понижението се дължи на постепенното покачване на заетостта сред младежите и големият процент дългосрочно безработни (повече от 27 седмици) отказали се да търсят работа.
16
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мачкай руската ***!
15
8
 
10
 
! Отговори
21 преди 9 години
китайците имат стари сметки за уреждане с русия. големия дракон умее да чака.китайската доктрина е решаване на териториалните въпроси с русия не по пътя на война а чрез икономическо и етническо проникване. то е вече в пълен ход
14
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига с тоя путин защото вече е бита карта. обратното броене започна. китайската агентура в Москва ги хлъзна в украйнската криза както навремето британската и щатската в афганистанската катастрофа. който не вярва,ще види че единствения печеливш от всичко ще е китай
13
10
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
мий чинии ти,щом за друго не ставаш. моите роднини в сащ са специалисти,молекулярен биолог и химик инженер,заплати 130-140 000 долара. почивки в хавай Карибите малдивите.къща,супер и колежи за децата
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
50 рубли за 1 евро или 1 рубла за 4 бг стотинки. честито
11
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
проблемите за русия тепърва предстоят. изолация от демократичния свят.превръщането и в суровинен придатък на китай. искането на китай за връщане на 1.6 млн кв км окупирана територия.радикалната ислямизация в Казахстан киргизтан Узбекистан Таджикистан. путин води русия към тотален колапс. крим на никого не беше нужен,русия си имаше бази и влияние в украйна които вече никога няма да има. освен без крим ще остане без Сибир и кавказ
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поздравявам всички съфорумци и европейци с песента на Green Day - American ***
9
8
 
23
 
! Отговори
Защо? преди 9 години
Вместо с Русия Европарламента да се огледа какви санкции да наложи на САЩ! Защото Америка явно е в сериозна криза. Вече втори мандат не може един бял човек да намери за президент!