Руска преса: Евродепутатите "наливат санкции в огъня"

Коментари по повод острата резолюция на ЕП по руско-украинската тема
Обновена: 19 сеп 2014 09:16 | 19 сеп 2014 09:13, Елка Василева
46
Руска преса: Евродепутатите "наливат санкции в огъня"
Снимка: архив, Reuters

Централният печат в Русия коментира острата резолюция на Европейския парламент по руско-украинската тема и прогнозира последиците от документа за Русия, информира Би Би Си.

Депутатите от ЕС осъдиха вчера Москва за "хибридната война" срещу съседната държава и приканиха правителствата на страните от ЕС да разширят санкциите спрямо Русия, като спрат икономическото сътрудничество с тази страна, напомня медийната корпорация.

При все че европейските правителства не са длъжни да вземат предвид мнението на евродепутатите, гласуването в Страсбург създава крайно неприятен за Москва емоционален фон, изтъква "Комерсант" в материал под заглавие „Европарламентът налива санкции в огъня“.

Евродепутатите приканиха кабинетите в столиците от ЕС да изключат Русия от сътрудничеството в ядрената сфера и "да проучат въпроса за изключване на Руската федерация от системата за международни разплащания СУИФТ". Разширените санкции трябва да включват според Европарламента анулиране на споразуменията с Русия в ядрения отрасъл, включително свързаните с газопровода "Южен поток"; да се спрат и доставките на стоки, все още необхванати от евросанкциите, "особено на стоки с двойно предназначение и оръжия".

Предложението за спиране на ядреното сътрудничество бе посрещнато спокойно от Москва, пише вестникът. А възможното изключване на Русия от СУИФТ крие рискове и за самата Европа - чуждестранните банки просто нямат друг начин да информират руските например за плащания по газовите доставки, забелязва експертът Сергей Уткин.

"За подобна стъпка ЕС навярно ще трябва да убеди по-широк кръг ог страни. Решенията зависят и от банките в системата, и то не само от европейските. Ето, Китай и Индия едва ли ще склонят", казва специалистът. Според него решението на ЕП не ще може коренно да промени санкционната политика на ЕС към Русия.

"Ведомости", напротив, е убеден, че ако тези санкции бъдат приети, ще се наредят сред най-тежките. Според финансиста Александър Макаров "това ще е удар по системата като цяло и руските банки ще бъдат изключени от световната финансова система", отбелязва всекидневникът.

Резолюцията на ЕП е само препоръка и съвсем не е задължително да бъде взета под внимание, твърди "Независимая газета".

"Да се забрани или разреши сътрудничеството с Русия не влиза във функциите на Еврокомисията или Европарламента и резолюцията на ЕП в случая няма основополагащо значение, това е само мнение" - коментира аналитикът Вячеслав Никонов.

"Идеята Русия да бъде изключена от системата СУИФТ вече бе предложена по-рано от британския премиер Дейвид Камерън. И в случая позицията му изглежда дори по-значима от документа на ЕП, защото той има глас в Европейския съвет", допълва руският наблюдател.

"Тази резолюция е важна в политически план - с оглед курса на ЕС към продължаване на санкциите и твърдата линия спрямо Русия. Но това не означава, че в обозримо бъдеще решението ще добие практически форми", смята икономистът от Руската академия на науките Борис Фрумкин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под свирката на Обама,ЕС решава кризите по "дипломатически" път.Е, аз пък под тази *** не искам да играя.ЕС в лицето на Евр.парламент е ЛОБИТО на американските военни интереси.За това сме в това вече недоразумение ЕС?-да защитаваме мераците на разни обамчета? Спомнете думите Нуланд-*** EU- това е цялата истина!
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа е *** еврото почна да пада,долара се вдигна ,европа сама си *** в остата помия.*** или да приемаме еврото или да ни вдигат заплатата,ако ше гласувам за волен сидеров
6
5
 
13
 
! Отговори
до Говедарин преди 9 години
Ами ние ги пращаме за погребение в Русия, в случай че не знаеш, ако наш'те *** се наведат, познай къде ще си ги държим.
5
21
 
6
 
! Отговори
Говедарин преди 9 години
Ще пращаме ядрените отпадъци на Путин, да си ги държи под възглавницата...
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nay-golemite vragove na BALGARIA sa prodajnite ni politici.primeri kolkoto shtesh.V BALGARIA NIKOGA NE E IMALO DEFICIT NA KIRIAKSTEFCHOFCI.imame evrofili,rusofili,amerikanofili no nyamame BALGAROFILI.
3
12
 
48
 
! Отговори
Русия не е враг преди 9 години
Русия не е враг на България! Най-големите врагове на България са Сащ, Нато и ЕС!
2
10
 
45
 
! Отговори
шефа на света преди 9 години
По заповед на шефа на света, Обама, т.н. "европейски парламент" отново се зае с насъскване срещу Русия с цел предизвикване на горещ конфликт!
1
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Евродепутатите приканиха кабинетите в столиците от ЕС да изключат Русия от сътрудничеството в ядрената сфера и "да проучат въпроса за изключване на Руската федерация от системата за международни разплащания СУИФТ""Чудесно, значи ще си пращаме отработените ядрени отпадъци в Европарламента.