СЗО предупреждава за 20 000 случая на ебола до ноември

5800 души са се разболели от ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне досега
23 сеп 2014 09:27, Елка Василева
6
СЗО предупреждава за 20 000 случая на ебола до ноември
Снимка: Reuters

Над 20 хиляди души ще бъдат заразени с вируса на ебола до началото на ноември, ако не бъдат засилени мерките за контрол на епидемията в Западна Африка. Това предупреди Световната здравна организация в проучване, публикувано в сп. "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин", съобщиха ДПА и Франс прес.

Прогнозираният брой на заразените е трикратно по-голям от настоящия - близо 5800 души, разболели се от ебола в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Според най-новите данни на СЗО, публикувани вчера, над 2800 души са починали от ебола в Западна Африка от началото на годината.

Още по темата

Ако не спрем много бързо епидемията, това вече няма да бъде бедствие, а катастрофа, заяви на пресконференция в Женева д-р Кристофър Дай, директор по стратегическите въпроси в СЗО. Той изтъкна, че настоящата епидемия, най-тежката в историята на тази хеморагична треска, регистрирана през 1976 г., е твърде сходна с други епидемии, засегнали други африкански страни през последните години, като Демократична република Конго и Судан.

"Различното сега не са характеристиките на вируса, а естеството на засегнатото население", посочи той, изтъквайки като фактор за заразяването голямата мобилност на населението. Бързото разпространяване на епидемията се обяснява също с бавната реакция срещу ебола в началото на епидемията и лошото състояние на системите за здравеопазване в трите основно засегнати държави, добави експертът.

За разлика от тези страни случаите на заразяване остават ограничени в Нигерия, която има по-силна система на здравеопазване.

От агенцията на ООН потвърдиха, че лекарствата и ваксините за ебола на експериментален етап няма да са на разположение в достатъчни количества още няколко месеца и затова няма да играят роля в сегашната битка с болестта.

По изчисления на ООН са нужни близо 1 милиард долара през идните шест месеца за финансиране на медицинска, икономическа и продоволствена помощ в горещите точки на ебола в Западна Африка.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ЕболаЗападна Африка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KOI ZANESE ODEQLA ZARAZENI S SHARKA I IZMORI INDIANCITE? USA KOI PUSNA SPIN ? -USA KOI PUSNA I EBOLA? -USA SATANI NA SVETA
4
0
 
1
 
! Отговори
Strict преди 9 години
"Според най-новите данни на СЗО, публикувани вчера, над 2800 души са починали от ебола"Малко са! Когато станат над 200- 300 млн. ще имаме вече новина.И това ще повлияе доста добре на околната природна среда.Вредните емисии произвеждани от тази ненужна черна биомаса,ще намалеят драстично.А това е добре за планетата Земя!
3
0
 
1
 
! Отговори
do 3 преди 9 години
По-голяма глупост не съм чела. да не ги ваксинират- ще гледат детската градина през оградата само. Как пък само бг мамите са прозряли тази истина за светонвта аконспирация как искали да ни навредят, смао те най-умните от целия ЕС -не, където се ваксинират и изобщо дума не става да не се ваксинираш. В 21 в сме, спрете се с тези глупости и не вердет на децата си
2
1
 
4
 
! Отговори
да номер 2 преди 9 години
БГ мамите знаят кое е добро за децата им и не се оставят да им промиват мозъка подобни глупости! не е зле и ти да се замислиш дали не ставаш жертва на брейнуош?! просто ние сме БЕЛИ хора и няма да допуснем да ставаме опитни зайчета на глаксо смит Клайн и пр. израелски алхимици да си пробват евгенистичните инвенции върху децата ни. прекалено сме умни, прекалено сме малко и прекалено ценни, за да им мине номера, това е естеството на нещата, ОК ?
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако стигне до Европа, много ще ми е интересно как ще реагират бг-мамите, които отказват да ваксинират децата си защото "не работело" или "имало живак във ваксините" или каквато и да е друга глупост.