Цел на ударите на САЩ в Сирия е и групировката Хорасан

Западен печат: Групировката планирала нападение срещу САЩ или Европа
24 сеп 2014 09:38, Елка Василева
16
Цел на ударите на САЩ в Сирия е и групировката Хорасан
Снимка: БТА

Американските сили се възползваха от въздушните удари срещу екстремистката групировка Ислямска държава в Сирия, за да опитат едновременно с това да елиминират лидерите на Хорасан - несвързана с нея групировка на ветерани от Ал Кайда, за която Белият дом казва, че планирала нападение срещу САЩ или Европа, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки публичната реторика, непосредствената цел на САЩ е не да се справят с Ислямска държава, а с Ал Кайда. Мнозина извън Вашингтон, особено в Близкия изток, са скептични относно съществуването на групата, предвид факта, че до миналата седмица не бяхме чували за нея, пише британският в. "Файненшъл таймс", като се позовава на източници от разузнаването.

Няколко длъжностни лица обаче съобщиха, че Хорасан е разработвала план, и то в много напреднала фаза, за използване на бомба, която може да мине незабелязано от системите за сигурност на летищата. Вероятно става дума за експлозивен материал, налят в неметални предмети като тубичка от паста за зъби, посочва "Ню Йорк таймс".

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър каза, че притесненията от Хорасан стоят в основата на решението да бъде забранено незаредени лаптопи и мобилни телефони да бъдат внасяни в самолети, пътуващи за САЩ. Групировката е близък съюзник на Фронта Ан Нусра и е съставена от членове на Ал Кайда с опит от Пакистан, Афганистан, Северна Африка и Чечения, които заминали за Сирия по нареждане на лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири.

За други Хорасан не е най-голямата грижа. Например за европейските правителства Ислямска държава остава приоритет, отбелязва "Файненшъл таймс". Групата няма свръхмодерни технологии за бомбени атентати или усъвършенствани планове за нападения, но има хиляди членове с европейски паспорти. Типът терористични атаки, от който страни като Великобритания и Франция вероятно се страхуват, са обикновените актове на варварско насилие, а не сложни заговори за бомбени атентати,
които трябва преди това да убягнат на системите и персонала по сигурността на летищата и самолетите, посочва британското издание.

С това, че разкрива кои са петте арабски сунитски държави, които се присъединиха или подкрепиха нападенията в Сирия - Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Йордания и Катар - правителството на Обама иска да покаже, че има международна коалиция, решена да се справи със сунитската радикална група, посочва "Ню Йорк таймс". Присъствието на тези държави в коалицията е повече символичен жест, отколкото военен фактор.

Подобно на либийската въздушна кампания срещу Муамар Кадафи, САЩ ще свършат почти всичко сами. Участието на арабските страни има значение най-вече за това да не даде възможност на Ислямска държава и Ал Кайда да представят това като борба между Америка и исляма, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Няма съмнение, че сега терористите ще се нагодят към ситуацията, като се разпръснат и вероятно се укрият сред цивилното население, тъй като тези места са трудни за поразяване. Това е една от причините, поради която заявената от Обама цел - отслабване и унищожаване на Ислямска държава - изисква сухопътни войски. Ще са нужни американци на терен да работят по събирането на разузнавателна информация, преки въздушни удари и рейдове на специалните части, с които да се елиминират лидерите й, пише "Уолстрийт джърнъл".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Американско риалити преди 9 години
Първо палим пожар със зелена хартия, а после го гасим със бомби!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ви трябва хоросан, просто звъннете един телефон, не е нужно да го вадите от земята с бомбардиране. :)
9
3
 
9
 
! Отговори
Gogo преди 9 години
Цел на ударите е единствено USA да се помъчи да си върне доверието на арабите и да им покаже, че имат общ враг срещу когото могат да воюват заедно.... Пълна порнография!!!
8
0
 
12
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
Да ,де.То така върви: първо се създава ИД("проблем"),след това се оставя този проблем да се прехвърли в няколко държави;след това се тръгва за"решаване на проблема"(по американски,с бомбардировки),след което уж се разширява "решаването" на проблема,като уж се громи "хорасан"(демек,удар срещу Ал Кайда)...и така,докато се прехвърли към бомбардиране на Башар Асад,което е и главната цел.На световното стадо *** се подава постепенно,за да свикне с главното,а именно,щом решат,САЩ бомбардират навсякъде.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всички дебелани безплатно Хорасани!
6
0
 
5
 
! Отговори
Хоросан преди 9 години
ДА не ми се бърка името, моля.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американците пак започват от мекото - хоросан, я да ги видим срещу железобетон!
4
2
 
20
 
! Отговори
Целта на САЩ ..... преди 9 години
Целта на САЩ е мира на Земята. САЩ трябва да ограбват всички народи, разбирай ресурсите им.Не бих се учудил, ако американците употребят за ТРЕТИ път атомно оръжие. Мир.................... *** дума за американеца.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Американските сили се възползваха от въздушните удари.."Връх на езикоплетството!Добре че не са пропуснали намлението на въздушните удари - две в едно хем бомбардират хем елиминират!:):):)
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес групировката Хоросан,утре групировката Тухла,в други ден Бетон...:))))
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО ВЧЕРА ИМ ДАВАХА ОРЪЖИЕ А ДНЕС ГИ БОМБАРДИРАТ. ЕТО ТОВА Е ХАМЕРИКАНСКА ОЛИГО.РЕНИЯ В ДЕЙСТВИЕ.