Джихадисти обезглавиха френски заложник в Алжир

55-годишният мъж бе отвлечен от ислямистите в неделя
Обновена: 24 сеп 2014 22:20 | 24 сеп 2014 19:09,
134
Джихадисти обезглавиха френски заложник в Алжир
Снимка: Reuters

Френският заложник в Алжир Ерве Пиер Гурдел, държан от ислямисти, бе обезглавен от своите похитители. Това предаде АФП, цитирана от БТА. Групировката, свързана с „Ислямска държава”, разпространи видеоматериал, показващ екзекуцията.

Още по темата
Това става малко след като джихадистите призоваха да се убиват граждани, особено американски и френски, както и на държави от международната коалиция за борба с радикалната групировка.

55-годишният французин беше отвлечен в неделя в района на Североизточен Алжир. Похищението е станало в планинската област Кабилия, докато мъжът е бил на туристически преход.

Същия ден групировката "Войници на халифата" (Джунд ал Хилифа), пусна видеозапис, в който пое отговорността за отвличането. Ислямистите заплашиха да убият французина до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак.

Похитеният мъж направи видео обръщение към президента Франсоа Оланд с молба да спре въздушните удари на Франция в Ирак. Външният министър Лоран Фабиюс обаче отвърна, че желанията на джихадистите няма как да бъдат удовлетворени.

Клипът с обезглавяването на Ерве Пиер Гурдел се казва "Кърваво послание за френското правителство". Видеозаписът започва с кадри на Франсоа Оланд от пресконференцията, на която той обяви участието на Франция в кампанията от въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак.

След това е показан заложникът, коленичил с ръце зад гърба, заобиколен от четирима въоръжени мъже със скрити лица. Един от мъжете прочита послание, в което осъжда намесата на "френските престъпни кръстоносци" срещу мюсюлманите, по-специално в Алжир, Мали и Ирак.

Това е поредната публична екзекуция, извършена от джихадистите. През последните седмици "Ислямска държава" показа във видеоклипове обезглавяванията на двамата отвлечени в Сирия американски журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
макар че съм християнин, познавам доста добре и двете основни форми на исляма и да ви кажа: няма такова животно като 'краен ислям'. има болни кратуни с крайни възгледи, скрити уж зад религията. не знам доколко сте запознати с религиозните книги, за пример ще ви дам, че в т. нар. Стар завет, или Торите, писани от пророци доста преди появата на Христос и Мохамед, си пише 'Земята е кръгла и виси в нищото'. Това не е пречило на сляпата инквизиция да гори хора, защото земята е плоска. Същото с тези!
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***! Сега ще видят какво ще им се случи. До сега им се разминаваше заради заложника, ама сега когато него вече го няма нищо няма да спре САЩ и Франция да им изсипят няколко бомби по тъпите глави.
82
2
 
2
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До До бай *** Глупости пишеш и самия ти си знаеш ИДИЛ се укрепиха благодарение на милиардите нялати от Саудитска Арабия ,Катар,които са американски протежета А и самия САЩ даде немалко пари да ги обучава и въоръжи Нали барем трябва да има кого да бомбят ,инак все ги сърби г*за американците
81
2
 
5
 
! Отговори
читател преди 9 години
Ислямът - отровната плесен на 21в.
80
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Тези режат главите на хората ,които им помагат,а какво ли правят с враговете си?
79
2
 
6
 
! Отговори
До бай хой преди 9 години
За съжаление, в Турция се появи Ердоган и обърна кормилото. Сега светската държава на Ататюрк все повече се отдалечава към хоризонта, а проислямистките възгледи и политика са бетонирани за години напред от президенстването на поредния бащица. Видяхме какво се случи преди година на Тексим. Чухме и хвалебствените песнопения на изпадналите в транс забрадени митингуващи по време на предизборната кампания. Но по-важното е, че общата граница и политиката на Ергодган спомогнаха за укрепването на ИДИЛ.
78
4
 
4
 
! Отговори
Чакайте бе еййй преди 9 години
Ейййй, господаааааа, Бойко да не забравитеееееее.
77
3
 
5
 
! Отговори
Скърбящ за БГ преди 9 години
Радикален ислам е детето на Америка.Не само това ще има. Чакайте,обичайки Америка,главите ще режат по улиците на Европа.
76
7
 
1
 
! Отговори
УС преди 9 години
Няма оправдание за отнемане на човешки живот просто цедката е различна Забелязахте ли как докато Израел и САЩ и бомбят с дронове касетъчни бомби ,хелфайер ракети мирни сватбари по Йемен Афганистан Газа и Ирак как един път не излезнаха западни медии да защитят тези хора които само в газа за 2 седмици достигнаха над 5000 души с напълно избити деца разрушени домове и тн.
75
1
 
8
 
! Отговори
байхой преди 9 години
Щото, уважаеми Памуков, турците ги боли *** за скапания салафитски ислям. Не го споделят. И ако сега арабите (които са предатели в очите на турците) бяха под властта на турците, там щеше да е наложено друго управление, исляма щеше да е мек и нормален в прокажените им семитски земи. Нямаше да има радикални течения. Нямаше да има ИДИЛ. Всичко щеше да е по западен модел.
74
0
 
4
 
! Отговори
байхой преди 9 години
До Памуков"Турция е друга бира,те не се араби и са владели арабите,а никой от арабите не иска да се връща това време."Не думай! Сериозно ли не са араби?! А аз мислих, че турците даже може да са ***. Както и да е.И що не искат да се връща това време? Щото имаха най-стройно и НОРМАЛНО държавно управление, докато ги управляваха турците ли? Или понеже сега най-вероятно щяха да са в състава на една светска държава обаче изградена по стария модел на управление на Римската империя?
73
0
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
алжир е бомба със закъснител и ще стане много весело като се подпали. не знам дали помните, но през 90те имаше избори там, които ислямистите спечелиха. разбира се прогресивните сили отмениха изборите (все едно във франция да спечели льопен) и настъпи гражданска война с около 100 000 убити. постепенно нещата се успокоиха, но тия хора дето гласуваха за ислямистите не са се изпарили, и хич не им е кеф че първо им отмениха гласа, а после ядоха и бой.
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До храни кучеНе си прав.Окей, съгласен съм, че САЩ са *** които искат да се месят навсякъде. Обаче все някой трябва да го прави. Защото ЯВНО е, че света има нужда. Примери с доказателства - много.Мисля, че ти е убягнало най-важното. САЩ, както и други държави, разчитат на разузнавателна информация от надеждни партньори. В Близкия изток са разчитали най-много на Израел. ИДИЛ например е създадена от Израел. И после САЩ бяха излъгани да въоръжават съпротивата в Сирия. Въоръжавайки ИДИЛ.
71
1
 
5
 
! Отговори
храни куче преди 9 години
САЩ и държави като Франция и Великобритания подпомагаха с пари и оръжия главорезите сега щели да се борят срещу тях.Бин Ладен,беше приятел на САЩ.Садам дълго време също беше ухажван,докато не стана неудобен и го убиха.Кланяха се пред Кадафи и него го убиха.След Садам и Кадафи Ирак иЛибия станаха руини с непрекъснато избиващи се групировки.Англия и Франция приютиха хиляди джихадисти и сега ще им сърбат попарата.
70
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИДИЛ ако искат да си живеят живота, трябва да махнат Асад и да пуснат катарската тръба до европа. Иначе - бой!
69
2
 
10
 
! Отговори
simo преди 9 години
Долна *** са ИДИЛ, по същия начин трябва и с тях - да ги обезглавяват и да се убиват от жени, нищо, че не е хуманно.
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sallaadinВсе пак турците не са араби. Турция е твърде голяма държава за да и бъде налагана арабската "ислямска държава". Едва ли турците биха търсили съгласието на арабите за това каква форма на исляма да изповядват, дали своята турска версия или арабската. Турция не е била почти никога на 100 % светска държава, а и Америка не застава зад светски ориентираните държави и политици в Анадола и арабските страни. Кой им е крив на янките?
67
3
 
5
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Да 104, и в допълнение към коментар: 78 те питам/питам всички: Не е ли светска Турция "черна чума" в очите на крайният ислям проповядван от АлКайда, ИДИЛ, БокоХарам, Джунд ал Хилифа? Не е ли "светска" Турция троянски кон на крайния ислям в Европа? Аз считам, че ДА!
66
0
 
0
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тора бе дадена на Мойсей лично от Твореца мисля на Синай, кви египтяни, там действаха другите богове.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sallaadinЩе ти отговоря. Башар Асад е арабин, а арабите имат традиция да се колят помежду си. Освен това Башар е нарочен за враг най-вероятно от саудитските шейхове-милиардери. Плюс Башар като баща си е светски ориентиран човек, четох някъде, че е лекар завършил на запад. А в ислямския свят един атеист е като черната чума, по-лош дори от евреин или християнин. Башар е пречка в Сирия да бъде установена ислямска държава по саудитски или ирански образец.