Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"

Не наричайте санкциите антируски, призова бившият петролен магнат
Обновена: 24 сеп 2014 14:09 | 24 сеп 2014 10:11, Елка Василева
136
Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"
Михаил Ходорковски. Снимка: Reuters

Публичните изявления, че западните санкции са насочени срещу Русия, са унизителни за руските граждани, заяви бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, цитиран от Би Би Си.

„Смятам, че когато публично се чува в медиите, в изявленията на политиците, че санкциите са насочени срещу Русия, такива санкции са морално неприемливи за руския народ. Хората се чувстват унижени“, заяви Ходорковски, който говори в Берлин на форума „Отворена Русия“.

По думите му може да се налагат санкции на хора и организации, които „грабят руското общество“ и „се държат много неправилно“, но се избират съвсем други формулировки.

Още по темата

„Това би било разбираемо и прието от руското общество, което не по-малко от германското не обича онези, които го грабят. Но не е казано това. Може би някъде в документите това е написано. Смятам, че в този смисъл беше извършена сериозна грешка“, смята Ходорковски.

Бившият шеф на ЮКОС подчерта също така, че се надява на подновяване на нормалното сътрудничество между Русия и Германия „на базата на европейските ценности“.

Преди началото на дискусията Ходорковски каза, че президентът на Русия Владимир Путин е „разбудил звяра на националшовинизма“.

Във вторник Ходорковски заяви, че засега няма президентски амбиции, но е готов да помогне на Русия да преодолее идващата криза.

„Нямам желание да участвам в подобен род неща, защото аз все пак съм кризисен управляващ. И точно в такава роля имам смисъл. Боя се, че сегашният режим ще доведе много бързо страната до криза“, каза предприемачът пред радио „Ехото на Москва“.

Той поясни, че засега няма законови основания да се кандидатира за президент на Русия заради осъдителната си присъда.

По-рано в интервю за френския вестник „Монд“ Ходорковски заяви готовност да стане новият президент на Русия, ако това е необходимо за преодоляване на кризисна ситуация. Той говори за президентските си амбиции във възможно най-широкия контекст на интересите на обществото и на Русия като цяло.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по радио "Коммерсант ФМ", че не вижда повод да коментира думите на Ходорковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
19
 
10
 
! Отговори
1620 преди 9 години
До наскоПатриот ти е главата на тебе.... Путин е един *** но упорит Наполеон! Но докато онзи е бил все пак нещо, този освен да убеждава, че полезните изкопаеми са най-доброто нещо на земята, не се вижда какво още може да каже...
57
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не му харесва чемодан-вокзал-Хайфа
56
12
 
44
 
! Отговори
Нина преди 9 години
Тоя продажник защо не се върне в Русия А?Щото там никой не го иска да напишат как е източвал държавата докато е бил шеф на ЮКОС и всичките му капитали все в банкови сметки на запад. И в Бг епълно с такива продажници даже ми се струва че на глава от населението у нас са повече отколкото в Русия. Още много има да си патим от нашите продажници в БГ има повече от 80 НПО които работят за чужди интереси и правителства в ущърб на националния ни интерес. Докато не се опомним няма да се оправим
55
16
 
42
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Случайно ли е,че всички които плюят по Путин и Русия са свързани с еврейски НПО-та?Като се разровиш в биографиите им,веднага лъсват такива връзки!Отделно че са "разжалвани" мошеници като тоя.Щял да става президент на Русия!Иска им се на еврейските господари такъв президент-да им поднесе Русия на тепсия за да я излапат набързо!
54
6
 
17
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Кения е родното място не само на дългокраки бегачи и невероятно сафари, но и на канибали:-)))!!! Що ми триете коментарите???
53
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... и прието от руското общество, което не по-малко от германското не обича онези, които го грабят."Интересно колко от руснаците смятат, че десет години са му малко и колко смятат, че е жертва на държавната машина.
52
11
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Нищо не е разбудил Путин - Путин е човек!Разбуди ви го системата, чрез Путин!Системата не е Путин, а само се представлява пред маймуните от него! Лъзгат ви посредством елементарна Композиционна заблуда - предубеждението, че когато нещо е вярно за една съставна част, то трябва да е вярно за обекта, в който участва.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 49За еболата, не знам, но за снайперистите позна!
50
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайния национализъм е последното убежище на всеки един диктатор, в Русия се задава много тежка икономическа криза и Путин се опитва да отклони вниманието на обикновенния руснак и да препише несгодите му на гнилия запад, за съжаление повечето руснаци са отраснали и живеят под похлупака на цензурата и манипулациите на Кремъл и им е трудно да осъзнаят към какво ги води Путин
49
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отворено Русия много напомня за Отворено общество на Сорос. Дали този дърт *** не се навира и в Русия. Но там няма как да пробие. Освен да му пробият тъпата кратуна с някой 7.62
48
14
 
38
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До един българинВ Библията също е казано: "Последните ще станат първи"...Така, че САЩ да си опичат акъла.Това не е Русия на Елцин.
47
5
 
7
 
! Отговори
циганин преди 9 години
до 59 не се продават а различават,как "великите" българи продават държавата си дори да не го правят лично разрешават на политиците да го правят ,а когото някой защитава интересите на държавата си го плюят.Можеш ли да ми кажеш ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА УНИЩОЖАВАТ НАШАТА ДЪРЖАВА!!!!!
46
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мръсен Ционист.. Предател , шпионин на ЦРУ и Ционистите.. Един руснак в Донбас малко преди военните действия му каза - ти продаде своята родина какво правиш тука.
45
20
 
36
 
! Отговори
циганин преди 9 години
Дай боже един Путин и на БГ да вкара всички американски *** и национални предатели в Белене ,а там кеф прасета и т.н.т.......
44
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дем*ократичен евроге***йски мине*тчия.Само в зат**вора,там да го опр**авят ана*л***но!
43
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бившият шеф на ЮКОС подчерта също така, че се надява на подновяване на нормалното сътрудничество между Русия и Германия на базата на европейските ценности.-----------------------------Еми тогава с баба ти меркел се хващайте за палците.
42
12
 
14
 
! Отговори
мехехе преди 9 години
Днешните плювачи скоро ще лижат *** на Ходорковски и даже ще примляскват да покажат насладата си
41
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sofetoЧе що да го бръсне за слива. От 200 години нямат никакъв принос за човечеството.
40
10
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
Смятам, че когато публично се чува в медиите, в изявленията на политиците, че санкциите са насочени срещу Русия, такива санкции са морално неприемливи за руския народ. Хората се чувстват унижениПутин е Русия а Русия е Путин и руският народ никой не го бръсне за слива но най важното е, да се лее сомогончик!
39
17
 
13
 
! Отговори
до 50 преди 9 години
Путин е виновен и за да има такива *** като тебе,които са готови да продадат родината си за копейки