Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"

Не наричайте санкциите антируски, призова бившият петролен магнат
Обновена: 24 сеп 2014 14:09 | 24 сеп 2014 10:11, Елка Василева
136
Ходорковски: Путин "разбуди звяра на националшовинизма"
Михаил Ходорковски. Снимка: Reuters

Публичните изявления, че западните санкции са насочени срещу Русия, са унизителни за руските граждани, заяви бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, цитиран от Би Би Си.

„Смятам, че когато публично се чува в медиите, в изявленията на политиците, че санкциите са насочени срещу Русия, такива санкции са морално неприемливи за руския народ. Хората се чувстват унижени“, заяви Ходорковски, който говори в Берлин на форума „Отворена Русия“.

По думите му може да се налагат санкции на хора и организации, които „грабят руското общество“ и „се държат много неправилно“, но се избират съвсем други формулировки.

Още по темата

„Това би било разбираемо и прието от руското общество, което не по-малко от германското не обича онези, които го грабят. Но не е казано това. Може би някъде в документите това е написано. Смятам, че в този смисъл беше извършена сериозна грешка“, смята Ходорковски.

Бившият шеф на ЮКОС подчерта също така, че се надява на подновяване на нормалното сътрудничество между Русия и Германия „на базата на европейските ценности“.

Преди началото на дискусията Ходорковски каза, че президентът на Русия Владимир Путин е „разбудил звяра на националшовинизма“.

Във вторник Ходорковски заяви, че засега няма президентски амбиции, но е готов да помогне на Русия да преодолее идващата криза.

„Нямам желание да участвам в подобен род неща, защото аз все пак съм кризисен управляващ. И точно в такава роля имам смисъл. Боя се, че сегашният режим ще доведе много бързо страната до криза“, каза предприемачът пред радио „Ехото на Москва“.

Той поясни, че засега няма законови основания да се кандидатира за президент на Русия заради осъдителната си присъда.

По-рано в интервю за френския вестник „Монд“ Ходорковски заяви готовност да стане новият президент на Русия, ако това е необходимо за преодоляване на кризисна ситуация. Той говори за президентските си амбиции във възможно най-широкия контекст на интересите на обществото и на Русия като цяло.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по радио "Коммерсант ФМ", че не вижда повод да коментира думите на Ходорковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
klo преди 9 години
KRADECAT HORODOVSKI OBIASNIAVA NA DRUGITE KRADCI V ZALATA,KAK ISKA DA E PREZIDENT.
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До WAR ON TERRORA САЩ КАКВО СА ДОКАТО БОМБЯТ АРАБСКИТЕ ДЖАГАЛИ?ОТ КЪВ ЗОР НАПАДНАХА ПОД ФАЛШИВ ПРЕДЛОГ ИРАК И АФГАНИСТАНАМЕРИКА Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВАА *** като бомбиха Грузия,Чечня,Осетия какво?Опа,Афганистан,Пражката пролет и тн-Пусия е терористична държава май,че като "освободят"някой забравят да си тръгнат...
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БъндиХодорковски уверено върви по стъпките на Березовски (абе тези *** що си избират такива фамилии?)Ще лае известно време, след това ще иска прошка от Путин, и от МОСАД ще му вдигнат мерника.ми де да знам,фамилии като Путин и Куруедов повече ли ти харесват?
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От отровните евреи няма отърване май?
94
2
 
8
 
! Отговори
Геро преди 9 години
хахаха загрижил се милиардера за хората, понеже забраниха купуването на петролът му.А това да трупаш долари, които ако ги подредиш ще стигнат няколко пъти до луната, докато сънародниците ти живеят в нищета - морално приемливо ли е за руския народ?За съжаление тази голяма нация се управлява от олигарси и президент фашист, който опробва собственият си народ, за сметка на приближените му, които тънат в охолство.
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно и тоя получава зелени гущери от сащ за да подкопае русия отвътре но ми се струва че ще го свитнат много скоро или ще утиде някъде на почивка и ще изчезне безследно
92
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лелеее, колко се е загрижил за руския народ тая ***! А като грабеше националните богатства за собствена облага, тогава не му се привиждаха никакви духове!Но той си знае, че ще свърши като Березовски!
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ти ще го укротиш, а след това ще ни продадеш за роби.
90
9
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
отмяна на санкциите на ЕС и поява на тръбопроводна инфраструктура не пречат на ЕС да извършва подготовка за реализирането й.Честито на руският националшовинизъм- ВЕЧЕ загубихте газовият пазар ес:) Това е крайният резултат от политиката на ВАШИЯТ президент путин.
89
8
 
0
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Европейският съюз обмисля възможностите за внос на природен газ от Иран в дългосрочна перспектива, предаде Reuters, позовавайки се на източници от Европейската комисия и вътрешен документ на ЕС. Иран не е на първо място сред приоритетите относно средносрочните мерки, насочени към намаляване на зависимостта от доставките на руски газ. Иранският газ може без затруднения да достигне Европа, в политически смисъл има ясно знаци за сближаване на Техеран и Запада, казва източник от ЕК, участвал в подготвянето на енергийната стратегия на ЕС. По думите му, двете условия за развиването на тази идея
88
6
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
Из уикито"....Шовинизмът е крайно и сляпо поддържане на собствената група, съчетано със злонамереност и омраза към съперничеща група. На български обикновено се използва за краен национализъм..." Много вярно определение
87
3
 
13
 
! Отговори
WAR ON TERROR преди 9 години
Преди началото на дискусията Ходорковски каза, че президентът на Русия Владимир Путин е разбудил звяра на националшовинизма.A САЩ КАКВО СА ДОКАТО БОМБЯТ АРАБСКИТЕ ДЖАГАЛИ? ОТ КЪВ ЗОР НАПАДНАХА ПОД ФАЛШИВ ПРЕДЛОГ ИРАК И АФГАНИСТАНАМЕРИКА Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА
86
9
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
"...Путин "разбуди звяра на националшовинизма".." Е- не е нужно човек да се казва ходорковски, за да установи абсолютно същото. Просто трябва да се прочетат коментарите на руските застъпници във форума около 30.08.- 01.09. 2014г.То не бяха призиви за набиране на наемници на руснаците за Украйна; имаше предупреждения , че рф започва 3та световна война на 01.09.2014г.- българите да се присъединим срещу "свещената руска война" срещу Изначалното Зло- сащ и да отидем да воюваме в сащ от името на рф..
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък такива като него от ,,богоизбраният народ,, , ,,разбуди звяра на нацизма,,
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до Планабе този ще се насира вече в памперсите през 2030 г, сигурно има тайна рецепта как да живее с орлите- комсомолски ***
83
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия ше фалира, русофилите ще се пропият от мъка ... кучето си лае, кервана си върви ... хаах смешки! Не може спрете гората да се разлиства! Който е тръгнал като Путин, е свършил или с куршум в главата, или с присъда от международния съд в Хага! И спрете да се правите, че мразите ционистите, Русия е дете на ционизма, там еврейте колят и бесят, а двойния агент Путин е сложен да бъде жертвено агне ...
82
8
 
22
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Стратегията е - видиш ли евреин, убий го! Това не само ще оправя света но и ще ти расте благосъстоянието. Евреи в България са всички правителства, партии (без АТАКА), и естествено всички богати - всички пари са еврейски и отиват по свои.
81
14
 
4
 
! Отговори
до 97 преди 9 години
Затова ставаме германци! Ротшилд каза ли ти, че няма да има и Русия след управлението на Путин?
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Воленчо /Бюлент/ го последва!
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
явно тези са ***