Откриха масови гробове в Донбас, Украйна

Сепаратистите и военните се обвиняват взаимно
Обновена: 25 сеп 2014 18:13 | 25 сеп 2014 12:58, Елка Василева
251
Откриха масови гробове в Донбас, Украйна
На това място в Нижняя Кринка според сепаратистите са погребани петима души. Снимка: Reuters

Противоречива информация за масови гробове в Донбас идва през последните дни. Наблюдатели на ОССЕ казват, че са открити три тайни гроба, докато руската телевизия съобщи за „десетки“ такива братски могили. Открити са тленните останки на девет души, но репортерите твърдят, че „броят на жертвите може да се измерва със стотици“. Сепаратистите и военните се обвиняват взаимно за престъпленията, пише NEWSru.com.

По последни данни на сепаратистите от Донецк в тайните гробове са открити останките на над 40 души. Това заяви един от представителите на въоръжените активисти Александър Захарченко пред „Руская служба новостей“. По думите му в района на село Нижняя Кринка, на територия, напусната от военните, са били открити три гроба, в един от които лежат около 40 тела на мирни жители, а в другите два – трупове на сепаратисти и украински войници. Захарченко заяви още, че липсват вътрешни органи на труповете. Представител на местните правоохранителни органи обаче опроверга тази информация пред РИА Новости.

Още по темата

Телевизия „Россия“ обаче съобщи не за три, а за „няколко десетки гроба“ в Комунар, Нижняя Кримка, Телманово, Старобешево. По думите на репортер на телевизията „броят на жертвите може да се измерва със стотици“, като големите гробове се намират на „неутрална територия“.

Първата информация за открити гробове беше на телевизия РЕН ТВ. В репортажа й по-рано тази седмица се съобщаваше, че сепаратистите са открили три гроба, като в тях се намират тленните останки на девет души. Тези числа бяха потвърдени от наблюдатели на ОССЕ.

Сепаратистите обвиняват в престъпленията военните, които са напуснали въпросната територия след сключването на примирието. По думите им доказателство е фактът, че край гробовете военните са оставили армейски пакети суха храна.

От пресцентъра на Антитерористичната операция, провеждана от Киев, заявяват, че тази информация „не отговаря на действителността, като целта й е дискредитиране на украинските военнослужещи“.

Междувременно руските власти, игнорирали съобщенията за тайни погребения в Русия, се заинтересуваха силно от информацията за гробовете в Донбас, пише NEWSru.com. Говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин обеща, че Главното следствено управление ще провери данните за убийства на мирни жители в Украйна. От Държавната дума заявиха, че ще изпратят писма до Съвета на Европа, ПАСЕ и ОССЕ с искане за създаване на международна комисия за разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
43
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фашистката хунта е в Кремъл, не в Киев.
6
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сеперетистите са терористи.Разстрелват опонентите си както в Катин - и после в масови гробове.Дано не се налага да чакаме 70 години за разкриване на зверствата им.
5
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците правят етническо прочистване и геноцид над руснаците.
4
3
 
22
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
На 27.09. в 19:00 в Москва ще се проведе акция на скръбта по невинно убитите в Донецк.
3
14
 
7
 
! Отговори
оо преди 9 години
тавариш ленина и чичко джугашвили са оставили наследство
2
10
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сепаратистите и военните се обвиняват взаимно Всички тези убииства, са извършени от ционистко фашистката хунта в Киев, не се опитвайте да заблуждавате хората. Всички гробове се намират на теритотия заемана от фашистката украйнска армия и, са открити от опълченците след изтегляне или отблъскване на фашистите от тези територии. Защо не пишете, че има трупове и на бременни жени. Цялата фашистка банда управляваща Украйна трябва и ще бъде осъдена на смърт за тези нечовешки престъпления.
1
12
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със три дни закъснение но все пак излезе статия по темата...Та по време на лютите студове зимата когато газта за България ще спре а ние имаме запаси за два часа и половина е добре да си спомним кои наши политици подкрепяха фашистката хунта в Киев.Масовите убийства и геноцид и в Одеса а сега и около Донецк бяха подкрепени от нашите управляващи начело с президента-срам и позор!