Светът не прави достатъчно за спиране на потока чужди бойци към Сирия

Ердоган: Това не е борба, която трябва да води само Турция
25 сеп 2014 09:43, Елка Василева
15
Светът не прави достатъчно за спиране на потока чужди бойци към Сирия
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Международната общност прави прекалено малко за спирането на потока от чуждестранни бойци към Сирия, заяви турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от Асошиейтед прес. Той порица и бездействието на Съвета за сигурност по някои от най-наболелите световни проблеми.

В две отделни речи в Ню Йорк Ердоган заяви, че неговата страна играе водеща роля в борбата с тероризма, но не получава помощ от останалия свят. "Ние можем да спрем този поток от чуждестранни бойци само ако нашите приятели и партньори, които очакват нашето сътрудничество, на свой ред покажат сътрудничество", заяви Ердоган. "Това не е борба, която трябва да води само Турция", добави той на заседанието на Съвета за сигурност, на което беше одобрена единодушно резолюция, изискваща от страните да предотвратяват вербуването и транспорта на чужди бойци, готвещи се да се присъединят към терористични групи.

Заплахата, която тези бойци представляват, започва в момента, в който те напуснат своите страни, посочи Ердоган и заяви, че страните не са сътрудничили своевременно. Въпреки това на близо 3 600 души е било отказано влизане в Турция, а близо хиляда чужденци са били депортирани, подчерта Ердоган.

Турският президент подчерта, че неговата страна е направила големи жертви, приемайки над милион сирийски бежанци и над 140 хиляди бежанци от сирийските кюрди само миналата седмица.

"Въпреки нашите жертви и очаквания за солидарност не сме получили тази подкрепа, която очакваме от международната общност", добави той.

По-рано през деня в реч пред Общото събрание на ООН Ердоган обвини организацията, че не се е задействала за спирането на сирийската гражданска война, при която загинаха над 200 хиляди души, нито за спирането на войната в Газа това лято, при която загинаха на 2000 души.

Той подложи на критика ООН и за това, че е придала легитимност на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Демократично избраният президент на Египет, ислямистът Мохамед Морси, е бил свален с преврат, а ООН реши да придаде легитимност на човека, извършил преврата, заяви Ердоган. "Трябва да зачитаме избора на хората в избирателните секции. Ако искаме да подкрепяме преврати, защо съществува ООН?", попита Ердоган, призовавайки организацията да се намесва по-смело за решаване на световните проблеми.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Plovdivcanka преди 9 години
Na tozi covek mu se kazva politik kazva i govori za realni problemi bez da se pritesnyava lider v istinskiya smisal na dumata ne slucayno turciya e edna ot vodestiye ikonomiceski sili prez poslednite godini samo mojem da vzemem primeri
14
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До АнонименПри нас няма как да се случи, защото генералите ни отдавна се продадоха на партиите...А и армията ни е унищожена...
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TinaДай боже пожеланията ти да ви се върнат по сто.
12
1
 
6
 
! Отговори
ww2 преди 9 години
Turciq kazva tova koeto misli.ewalla na Erdogan.ako ne be6e Turciq ,kray s evropa drugi ne biha opazili granicite po dobre.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mrysen licemer.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спри да им купуваш петрола бе Мустак. Нали знаеш защо САЩ бомбардира петролните кладенци, които са в ръцете на ИД? Защото печелят пари от тях.
9
5
 
6
 
! Отговори
до Бънди №8 преди 9 години
"Турция, Унгария и Русия са пример за съвременни държави с целенасочена и хубава политика за самите себе си. "И ти какво им се кланяш на Турция като имат добра политика "за самите себе си" като тази политика не е за доброто на България? Българин или турчин си?
8
3
 
12
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
рдоган стана прекалено силен и вече не се нрави на запада. С такива лидери все повече държави ще стават силни и независими. Турция, Унгария и Русия са пример за съвременни държави с целенасочена и хубава политика за самите себе си.
7
8
 
4
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Ердоган на снимката:"Вай, Аллах! Какъв съм лицемер! Чак аз се сащисах!"...Ти лично, Ердоган, си най-големият износител на терористи за ИДИЛ.Ти, Ердоган, си психично болен.САЩ направиха голяма грешка с теб и това ще им струва много.Дай Боже, и на твоята врата посред нощ да почука един турски Ал Сиси!...
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EVALA NA ERDOGAN MYDYR RYKOVODITEL MNOGO E PRAV BRE PAZI SI DYRJAVATA 4OVEKYT NE KAT BOKO
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ние можем да спрем този поток от чуждестранни бойци само ако нашите приятели и партньори, които очакват нашето сътрудничество, на свой ред покажат сътрудничество"Опитите продължават. Туркей търси "приятели" и "партньори" за опитите си да забременеят мъжете. Европата ако иска да им влезе в ролята на приятел и сътрудник при тези или други опити аз прадлагам ние от България да не влизаме в тази роля. От Анадола и приятелите им в Европа да се оправят сами. Или да се оправят един-друг.
4
3
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
САЩ НЕ ИСКАТ ТОЛКОВА СИЛНА ТУРСКА ДЪРЖАВА И ВЕЧЕ МИСЛЯТ КАК ДА Я ЗАМЕСТЯТ С НОВА РЕГИОНАЛНА СИЛА..
3
5
 
8
 
! Отговори
Rem преди 9 години
А в Украйна не свалиха ли избрания президент ???
2
5
 
9
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До емоСАЩ ВЕЧЕ СА ОБЕЩАЛИ НА КЮРДИТЕ ЧЕ ЩЕ ИМАТ СВОЯ ДЪРЖАВА КОЯТО ЩЕ ОБХВАНЕ И ТЕРИТОРИИ ОТ ТУРЦИЯ..СЛЕДВАЩАТА АТАКА НА САЩ ЩЕ Е СРЕЩУ ТУРЦИЯ..
1
8
 
8
 
! Отговори
емо преди 9 години
ердоган и турските тайни служби са част от идил.този да не се прави на ухапан