Свалиха най-големия паметник на Ленин, останал в Украйна

С акцията демонстрантите показаха, че са против влиянието на Москва
Обновена: 29 сеп 2014 13:51 | 29 сеп 2014 13:50, Елка Василева
137
Свалиха най-големия паметник на Ленин, останал в Украйна
Снимка: БТА

Най-големият паметник на Ленин, който беше останал в Украйна, бе демонтиран тази нощ от демонстранти националисти в източния град Харков. С акцията срещу основателя на Съветския съюз те демонстрираха, че са против влиянието на Москва, предаде Франс прес.

За два часа работа с верижен трион краката на статуята бяха отрязани. След това, теглена с въже, статуята с височина 8,50 метра падна от пиедестала, а тълпата започна да ръкопляска, описва събитията кореспондентът на Франс прес.

Общата височина на композицията бе 20 метра, уточнява ИТАР-ТАСС.

Паметникът бе съборен вчера по време на голяма демонстрация във втория по големина украински град. Сред участниците в акцията се открояваха ултранационалисти от местния футболен клуб, посочва АФП.

Откакто през февруари падна режимът на проруския президент Виктор Янукович, съдбата на статуята бе повод за спорове в 1,5-милионния град, разположен в Източна Украйна, но в общи линии верен на Киев, макар и с преобладаващо рускоезично население.

Местните власти бяха обещали да демонтират паметника, спазвайки всички технически изисквания. Аргументът бе, че падайки, може да препречи шосето и да повреди тунелите на метрото. Демонстрантите обаче предпочетоха да се справят сами.

Вътрешното министерство образува дело за вандализъм, после набързо го закри, защото ранени нямаше. "Ленин ли? Оставете я тая работа. Да пада. Дано само никой не пострада. Дано този кървав комунистически идол не добави още хора в списъка на жертвите", написа във Фейсбук вътрешният министър Арсен Аваков.

Според Аваков делото е закрито, тъй като свалянето на паметника е било разпоредено от областния губернатор Игор Балута, съобщи ИТАР-ТАСС.

По време на февруарските събития в Украйна бяха съборени и други статуи на Ленин, включително в Киев. Някои обаче все още се извисяват в проруските източни региони, контролирани от сепаратистите.

Кметът на Харков Генадий Кермес обеща пред радио "Руска служба за новини" общината да възстанови сваления монумент. Жителите на града не подкрепят такива вандалски действия, каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тази нощ бе съборен и друг паметник на Ленин в Харковска област - в село Дергачи, съобщи Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
1
 
! Отговори
десен сектор преди 9 години
Браво на Украйнския народ,най вероятно скоро и на тях ще им дишаме прахта
103
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
"Демонстрантите" показаха единствено своята варварщина и простотия.Сега могат да го претоят този паметник,и да отлеят паметник на Хитлер или Чърчил,все едно е.
102
2
 
2
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Те и немците бутаха и палеха, но после дълги години възстановяваха СССР!:)))))) Ще дойде и момента на трудов подем:)))))))))))))))))) Ще си го отработят леваците! И нови два ще построят, ама с песен на уста!:)))))
101
2
 
2
 
! Отговори
украйна в ЕС преди 9 години
На това в Украйна му викат ''ленинопад''.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 120................и Путин.
99
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия са свалили паметника на основателя на държавата си. 70% от сегашната си територия Украйна я има благодарение на Ленин Сталин И Хрушчов
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Утре в Египет ще демонтират пирамидите.Отиваме да гледаме сеир!Кога ще събарят девойката със сладоледа в САЩ?
97
0
 
2
 
! Отговори
кондю лорда преди 9 години
от бакъръ ще да е бил
96
0
 
6
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Абе на кривата Ракета и ...паметника и крив !
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименне познавам никой с заплата под 1000 лева. средна заплата при нас 2500 лева. а който иска да работи има 10000 лв.
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ленин създаде Украйна Хрусчов и подари Крим!
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нали Ленин е създателя на Украинската република в състава на СССР иначе още шяха да си стоят в състава на Руската империя......прости Укропи
92
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А паметника на руския окупатор в София кога?
91
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи герои нема що.На кой му пука за некакъв паметник бе ***.Идва зима и ще ядете дървото.Няма европомощи,няма икономика,само глад и мизерия.И нашия паментик на ленин го бутнаха,ама от това не ни стана по-добре.Бакъра бутна мавзолея с мумията,вместо да им взимаме парите на западняците и паметника с шмайзера да бутнат от това нищо няма да се промени.
90
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 106той СССР фалира още преди да се разпадне :) ама червените невестулки тука още ронят сълзи по клоаката
89
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото разбирам това си е мероприятие на майданистите и техните господари. достатъчно е да прочетеш предпоследния абзац в статията.
88
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това трябваше да бъде свършено отдавна. Браво. Дано повече да няма паметници на каквито и да е *** по света свързани с проливането на много човешка кръв.
87
1
 
10
 
! Отговори
до 105 преди 9 години
Рядко са такива работодатели или фирми в Бг , които да плащат добре и съвестно според труда ти или креативноста ти, повече има стремеж към лична облага на работодателите, отколкото съвестно заплащане , но както и да е , всеки си има свое мнение.
86
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР фалира , примирете се вече с този факт .
85
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив ! Пука ти за ближния защото е твой работник и за да работи съвестно му плащаш добре. Това е разликата. Когато на работника му се плаща добре той започва да мисли креативно в името на фирмата. Там има изградена стройна система за израстване в кариерата. Знаеш че ако постигнеш определен резултат ще получаваш по добра заплата и привилегии. Защо запада е добре развит и устроен с изключителна промишленост и частни фирми на над 100 години а в комунистическа България мизерстваме 70 години вече