В Харков царят проукраински нагласи, смята експерт от Киев

До пролетта Украйна ще се разпадне сама, заяви сепаратист
30 сеп 2014 09:03,
92
В Харков царят проукраински нагласи, смята експерт от Киев
Снимка: Reuters

Събитията в Харков определят развитието на ситуацията в Украйна, пише "Независимая газета". През нощта срещу понеделник бе съборен издигнатият в източноукраинския град паметник на Ленин - най-големият към момента в страната, напомня руският вестник.

"Независимая газета" вижда в събарянето на статуята един вид лакмус за отношенията между властите. Милицията не попречи на радикалите, но тутакси заяви, че образува наказателно дело за вандализъм. Областният губернатор Игор Балута обаче реши постфактум паметникът да бъде свален, посочва вестникът.

През пролетта регионът около Харков, граничещ със сепаратистките Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), бе разглеждан като част "от една бъдеща Новоросия. Сега ситуацията е принципно различна", изтъква изданието. И в Харков, и в другите райони край сепаратистката зона "виждаме засилени проукраински нагласи.

Обяснението е просто и ясно: хората не искат у тях - в градовете и селата им, вкъщи да се повтори това, което става в ДНР и ЛНР", коментира киевският политолог Игор Семиволос. Дори "зелени човечета" вече не могат да дестабилизират ситуацията в региона, допълва той. Аналитикът намеква за въоръжените униформени без отличителни знаци, поели контрола над ред обекти в Крим, преди Русия да анексира полуострова.

Донецк и Луганск според експерта са "икономически резерват" със западнала икономика съветски образец, "където се разпореждат маргинални групи, воюващи помежду си, с опора в по-малко от половината население". Самопровъзгласените ДНР и ЛНР ще изтраят най-много до пролетта, прогнозира той.

В друг материал обаче всекидневникът цитира проруския сепаратистки водач Олег Царьов, който е на обратното мнение и предрича, че "до пролетта Украйна ще се разпадне сама". Царьов е представен като председател на парламента на "Новоросия" или "Нова Русия" - проект, обединяващ самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск. "Допускам скоро цяла Украйна да стане Новоросия", заявява той.

Според Царьов мирното споразумение между Киев и отцепниците всъщност е пълна победа за последните, тъй като без война в днешния си вид киевската власт просто не може да съществува, допълва "Независимая газета".

Руският Следствен комитет определи събитията в Югоизточна Украйна като геноцид на рускоезичното население и образува наказателно дело по съответния член, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Следствието установи, че по време на бойните действия "неустановени лица" от висшето политическо и военно ръководство на Украйна, въоръжените сили на страната, Националната гвардия и групировката "Десен сектор" са нарушавали международноправните актове, осъждащи геноцида - давали са заповеди да бъдат ликвидирани именно рускоезични граждани, жители на ДНР и ЛНР, посочва говорителят на комитета Владимир Маркин, цитиран в материала.

За целта украинските силови структури са използвали според него системи за залпов огън "Град" и "Ураган", тактически ракети "Точка-У", касетни авиобомби и други тежки оръжия с неизбирателно действие.

Според следствието подобни обстрели са довели до смъртта на най-малко 2500 мирни жители. Освен това в непризнатите републики са били разрушени или повредени над 500 жилищни сгради, комунални обекти, болници, детски заведения и др.

Друг повод да бъдат определени като геноцид действията на украинските силови структури са масовите погребения на убити мирни жители, открити в Югоизточна Украйна. Съответният член от руския наказателен кодекс предвижда доживотен затвор, отбелязва "Комерсант".

Федералното следствие е поверило наказателното дело на Александър Диманов, шеф на управлението за разследване на престъпления с употреба на забранени средства и методи за водене на война в Украйна. Той вече е разследвал дело за геноцид на южноосетинското население от страна на грузинските силови структури. Материалите не бяха внесени навремето в руски съд с обща юрисдикция, но са препратени в Международния наказателен съд и Европейския съд по правата на човека, сезирани от пострадали. Явно така ще стане и с материалите от новото дело за геноцид, допуска "Комерсант".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
куче на войната преди 9 години
До Бобив белите камиони няма уръжие има храна медицинско оборудване дрехи гориво се неща вожни за ЛОГИСТИКАТА на войските уръжието директно си влиза с ОТПУСКАРИ и наемници от дегестан
65
0
 
4
 
! Отговори
До 80 преди 9 години
Те тези хиляди камази са трансформъри, превръщат се танкове самолети и др., пък после руснаците нямали технологии. Руската армия най-вероятно е телепортирана, защото доказателства няма, но 80 има сигурни източници в сащ или украинското правителство, което твърдеше миналата седмица, че били обект на ядрена атака.Ха-ха-ха
64
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещето на русия ще бъде много трудно след като започна да воюва със своите съюзници.
63
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хилдядите военни камази пребоядисани в бяло и доставящи оръжие и муниции на руските войски в Украйна преди месец преди офанзиеата на руската армия определено се бяха заблудили в тъмното и по случайност били попаднали в района на донбас - няма съмнение
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** вандали. Друго си е да воюваш с паметници, победата е сигурна.Добра или лоша историята е история и е добре да се помни, за да не се повтарят грешките, обаче това не може да се обясни на лумпенизираната част от украинското население.Явно понеже не съществува украинска нация за да се самоопредели и обедини обществото се използва яростна русофобия, като нямат на какво друго да се опрат освен Бандера и Галичина.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умнико 76, обясни това на хилядите руските майки които посрещат труповете на децата си
60
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам САЩ и НАТО какво са искали, ни *** нареди на своите войски да нахлуят в братска украйна и да убиват жени, деца и старци.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бобинапример *** генерал като милиционера военен министър на УКРАЙНА който от полковник стана генерал полковник а войната там е в оперативна палза пак ще се почнат
58
1
 
8
 
! Отговори
Про...анти преди 9 години
Няма нито проукраински, нито антируски. Има общочовешки чувства, ценности и качества. А тези морални ценности отричат каквото и да е вандалство. Но разбира се, най-малко за остатъците от укруината може да се каже че има нещо общо с някакви "еуропейски ценности". НЯМА ТАКИВА ЦЕННОСТИ, всичко е стръв, червейче за такива като вас - повърхностни, недоучени, елементарни, с първосигнални реакции и пълни със злоба, недоволни от чуждия успех и черни завистници.Затова настъпвате мотиката и пак, и пак.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименда де жендармерия си е неса вече вътрешни войски а може и да не са дивизия 10000 е много малко за дивизия като нищо може и бригада да са станали иначе името си е верно
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отделната дивизия с оперативно назначение (ОДОН) Дзержински е част от силите за вътрешна сигурност на Руската Федерация.Численост: над 10 000 душиДивизията е взимала участие в спецоперации в Армения, Азербайджан, Нагорни Карабах, Средна Азия, Северна Осетия, Чечня, Дагестан, Крим, Донбас, Луганск
55
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да не отбележа, че пресата в русия дъвче и предъвква темите за размириците в Украйна и лошите ЕС и САЩ. Целта им е да отвлечат вниманието на хората от сериозните теми засягащи боледуващата руска икономика и нерадостното й бъдеще.
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименсамо дето вече няма вътрешни войски в Русия а паметника чудесно че го махат таман ще има място за този на ПУТИН
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
съборен паметник на Ленин - най-големият към момента в страната, напомня руският вестник...Забравя че Путин възстанови името Дзержински на дивизия вътрешни войски.
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата седмица 50 000 души протестираха в Москва срещу цензурата, но "опозиционните" медии "Независимая газета" и "Комерсант", поради проблеми с математиката изброиха само няколко хиляди
51
4
 
8
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
До Анонимен от 63Независимая газета и Комерсант са прозападни опозиционни на Путин издания, затова ги и цитрат нашите, свободни медии.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите журналисти продължавата да цитират "Независимая газета", "Комерсант" и ИТАРТАСС, при положение че кремъл налага тотална цензура на всички медии.
49
10
 
1
 
! Отговори
трол на путлер преди 9 години
Евро-хей, ти който търсиш платени *** на *** - ти си май-МУН!
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен също е нежен да не те земат войник през 1971 в БНА трябва да си сакат или НЕЖЕН
47
10
 
6
 
! Отговори
wad преди 9 години
ленин= хитлер. да живее свободна украйна.