Германия експертиментира със специални бири

Производителите на алкохолни напитки правят нова стъпка в опит да спасят продажбите на бира
2 окт 2014 17:27, Елена Кирилова
8
Германия експертиментира със специални бири
Снимка: архив Ройтерс

Консумацията на бира в Германия спада главоломно, което накара най-големият производител на пенливата напитка в Европа да потърси помощ не от кого да е, а от САЩ, пише Bloomberg.

Оливър Лемке пътува до Колорадо, Ню Йорк и Калифорния, за да се учи как местните малки пивовари успяват да завземат значителна част от американския пазар. Лемке, който твърди, че американските му колеги са го научили да бъде по-смел и да експериментира с нови видове бира, сега разширява своята пивоварна в Берлин, тъй като тенденцията достига и в Германия. Доказателство за това е, че малките пивоварни са се увеличили с около 30 на сто от 2005 г. досега, достигайки 670 на брой.

„Ние германците сме убедени, че можем да правим най-добрата бира в света, но междувременно не предлагаме разнообразие от бири“, коментира Лемке, докато оптива от най-новото си творение – India Pale Ale, която има нотка на грейпфрут и манго. По думите му подобен тип експерименти с бира представляват интересна и доходоносна ниша, ето защо е било грешка, че компанията му не се е насочила натам по-рано.

Германия, която е дом на най-старата активна пивоварна в света, е синоним на бирата, а индустрията с бира в страната възлиза на 8 млрд. евро. Но консумацията и производството в Германия намалява през последните седем години.

Вместо това германците пият повече вино, кафе в италиански стил и летни коктейли като Aperol Spritz. В отговор на тази тенденция немските пивовари, които търсят начини да върнат интереса към бирата, следват примера на САЩ, където Boston Beer Co. е една от компаниите пионери в създаването на нови видове бира.

Този тип пивовари в САЩ представляват 14% от 100-милиардния американския пазар през 2013 г. според Brewers Association. Въпреки че продажбите на бира в САЩ отчитат спад с 1,9% през миналата година, тези на новите видове бира нарастват със 17 на сто.

В Германия новите бири дълго време не присъстваха на пазара. Местните пивовари, които в момента отбелязват Oktoberfest – най-важното събитие за индустрията, се надяват, че специалните бири могат да помогнат за промяната във възприятията на потребителите и привличането обратно на хората, които целогодишно купуват пенливата напитка.

Radeberger Gruppe AG, най-големият производител на бира в Германия, започна да продава специални бири на цени, които могат да достигнат 24,99 евро за бутилка. Някои отиват още по-далеч. През май Holger Wirtz пусна уебсайт, в който всеки може да създаде своя собствена бира спрямо предпочитанията си. След това напитката се доставя в бутилка за шампанско в рамките на седмица.  

Повече за алкохолната индустрия можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците,кюрдите и арабите не пият бира.А те са страшно много в Германия.Все повече се срещат късокраки плоскоглави същества с черни мустаци,говорещи перфектен немски.Вижте националният отбор на Германия.За третият пол нямам данни,дали пие бира.
3
2
 
7
 
! Отговори
льжата преди 9 години
По хубава от Чехската Бира не сьм пил
2
0
 
8
 
! Отговори
Цифромания преди 9 години
Ами то не може една халба бира да струва 3,60 евро, че и нагоре, и да очаквате хората да пият повече. Направете я едно евро и хората вместо една ще пият 4 бири :)
1
5
 
4
 
! Отговори
немски гей преди 9 години
НОВАТА БИРА ЩЕ СЕ НАРИЧА ЕВРОГЕЙСКА БИРА БЬКАНА С ГЕЙ ХОРМОНИ И ГЕЙ СНИМКИ НА БУТИЛКАТА. ПОСЛЕ МОЖЕ ДА СЕ САМОЗАДОВОЛИТЕ СЛЕД ИЗПИВАНЕ НА ТЕЧНОСТА АКО НЯМА НА БЛИЗО ДРУГ ТРАВЕСТИТ. ПРИЯТНО ПИЕНЕ И ПОСЛЕ ДАНЕ ЗАБРАВИТЕ да ползвате бутилката по преднпзначение може и да има вградена функция вибрация . Наздраве!