Севернокорейски iPhone, цветен, че и с камера!

Ще върви само с държавния интранет
6 окт 2014 15:15,
44
Севернокорейски iPhone, цветен, че и с камера!
Снимка: Reuters

Докато най-обсъждания смартфон към момента несъмнено е iPhone 6, в Северна Корея също могат да се похвалят с телефон с тъчскрийн, пише Бизнес Инсайдър.

Правителството в Пхенян пусна първия телефон от марката Ариранг през 2013 г. Апаратът използва модифицирана версия на операционната система Андроид. Телефонът се предлага в цяла гама от цветове, а на външен вид напомня за iPhone 3.

И тъй като интернетът в страната е забранен и реално няма, потребителите на смартфоните Ариранг могат да използват контролираната от тоталитарната държава мрежа интранет.

Миналата година при една от обиколките си Ким Чен Ун похвали работниците в завода на Ариранг за тяхната „творческа изобретателност“ и „патриотичен ентусиазъм“. „Колко е хубаво да видиш как телефоните се произвеждат с местни материали“, възкликнал той.

Според БиБиСи лидерът посъветвал работниците да произвеждат телефони в цветове, които ще се харесват на потребителите. Според Ким Чен Ун „ръчният телефон“ е удобен за потребителите, тъй като се управлява с докосване и има вградена камера.

Въпреки че се съобщава, че Ким Чен Ун е посещавал фабрика на iPhone, японски блог съобщава, че Ариранг вероятно е китаийският телефон Uniscope.

Не се знае и дали телефонът е пуснат на свободна продажба, или е достъпен само за елита. Във всички случаи обаче смартфонът е една от луксозните стоки в страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
12
 
15
 
! Отговори
Do 9 преди 9 години
До ОпечаленАБе, man, я се стегни.Не сме закрили нищо, просто вече е в частни ръце. За хубаво или не.А ако си мислиш, че с.корейците са по-добре от нас, направо хващай самолета.Не ми ги хвали тези нещастни хорица с умопомрачени диктатори.Те нямат какво да ядат, смартфони ще ми произвеждат.
8
9
 
12
 
! Отговори
краля слънце преди 9 години
поредните глупости списани по поръчка от някой, който даже не знае къде се намира корея, децат нали пееха чума да тръшне америка, нищо че песента била за животните, после стъпили на слънцето, което вероятно показва че някой го яд че имат космическа програма, лъжите нямат край, ако беше за някоя "европейска" държава щеше да бъде недопустим скандал, ама за тях по команда наизуст дрънкат каквото си искат.
7
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе стотици милиони долари отиват за хранителни помощи за децата в Северна Корея, пък смартфони правили. На гол тумбак чифте пищови, все едно. Айде да не ми ги хвалите тия мизерници...
6
18
 
43
 
! Отговори
Опечален преди 9 години
Абе замислете се "бедните корейци " имат завод и произвеждат смартфони, а ние "напредналите" европейци дори си закрихме завода дето произвеждаше CD и DVD в Стара Загора да не говорим за направа на смартфони. Ех кога ще ги стигнем СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ КОГА?
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що бе ... нали все по комунизма плачете ?
4
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Северно корейски айфон.... А български булфон, кога! Когато и една игла не можем да направим!
3
4
 
33
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
И военните как извадили тефтерчета и си записват мъдрите му слова. Както навремето в нашата казарма трябваше да имаме записан текста на националния химн в тевтерчетата, в случай че го забравим докато спим...
2
2
 
18
 
! Отговори
gogo преди 9 години
добре, добре, напредват!
1
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия са взели най-лошото от комунизма, а сега и от демокрацията....