Руският СЕМ смъмри вестник за "екстремистка" дейност

Авторката сравнява методите на Кремъл с фашистки
10 окт 2014 20:25,
37
Руският СЕМ смъмри вестник за "екстремистка" дейност
Снимка: Reuters

Известен руски вестник, критичен към правителството, получи днес официално предупреждение заради статия, която сравнява все по-засилващото се антизападно отношение на Москва с писанията на Адолф Хитлер, съобщи ДПА.

Статията на в. "Новая газета" на колумниста Юлия Латинина, публикувана в броя от 9 септември, може да бъде възприета като подбуждаща омраза и нарушава руския закон, който забранява използването на средства за масова информация за екстремистки действия, съобщи руският медиен регулатор Роскомнадзор.

Съгласно руското законодателство две такива предупреждения дават право на властите да закрият медията.

Статията, озаглавена "Ако ние не сме Запада, то тогава какво сме?", защитава тезата, че изтъкването на руската култура като антипод на светските европейски ценности в момент на задънена улица със Запада заради Украйна повтаря стратегията на нацистка Германия.

"Навремето Хитлер в "Моята борба" поставя Северната култура като антипод на европейския разврат и профанство", пише Латинина.

В материала си Латинина твърди, че специална "руска култура" не съществува и че "руската култура е станала велика, когато цялата /.../ е станала част от западната култура", съобщава Интерфакс. Опитите на официалните власти след победата на Майдана да се противопостави "руската култура" на "европейската бездуховност" според журналистката представлява "обичаен метод на фашизма".

"Под лозунга "Връщане към великата руска култура" в стремително фашизиращо се общество на нас ни предлагат да смятаме за исконно руски грубиянщината, пиянството и безкултурието. Внушават ни, че исконно руското е да се пие, да се секат глави и да се вземат подкупи. А всичко останало е гнилия Запад", пише Латинина.

Москва описва конфликта между проруските сепаратисти и украинската армия като борба срещу фашизма и твърди, че прозападното правителство в Киев е подкрепяно от крайнодесни екстремистки групи, отбеляза БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vupros na vreme e *** da bude izritan ot Kreml.