Новозеландците си избират национално знаме на референдум

Премиерът иска папратта да се появи на флага
Обновена: 29 окт 2014 10:36 | 29 окт 2014 10:32, Елка Василева
0
Новозеландците си избират национално знаме на референдум
Снимка: архив, Reuters

Новозеландците ще могат да изберат с референдум дали да запазят или не сегашното си национално знаме, заяви премиерът на страната.

Джон Кий не крие, че би предпочел сребърната папрат, добре позната на всички ръгби фенове, да замести в ъгъла на знамето британския Юниън Джак - символ на бившия колонизатор, предаде Франс прес.

"Според мен за новозеландците е дошло време да помислят за преход към символ, отразяващ по-добре нашия статут като независима и модерна нация", заяви премиерът в комюнике.

Папратта е "запазена марка" на Ол Блекс – новозеландския национален отбор по ръгби, както и на други спортни клубове в страната. Той се разпознава мигновено като символ на Нова Зеландия, също както кленовият лист символизира Канада, изтъкна Джон Кий.

Предвижда се процедура от два етапа. В края на идната година новозеландците ще изберат нов дизайн за националното знаме измежду няколко варианта, подбрани от комисия, включваща известни граждани на страната. Вторият етап е планиран за 2016 г., когато ще се избира дали знамето, получило предходната година най-много гласове, да стане официално или да се запази старото, посочва ТАСС.

Цената на двата общонационални вота за промяна на флага ще бъде почти 26 милиона новозеландски долара (21 милиона американски долара). Вицепремиерът Бил Инглиш, който ще отговаря за процеса, заяви, че повечето от парите ще бъдат похарчени за двете гласувания по пощата и за рекламна кампания, предаде ДПА.

Сегашното знаме на Нова Зеландия представлява син четириъгълник, в чийто горен ляв ъгъл е изобразено знамето на Великобритания (Юниън Джак), а в дясната част - четири червени петолъчки, изобразяващи съзвездието Южен кръст. Критици отбелязват, че този флаг може лесно да бъде объркан със знамената на други бивши британски колонии като Австралия, добавят агенциите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: нова зеландиязнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари