Русия, ЕС и Украйна са се споразумели за газа

Ще бъдат подновени доставките на руски газ
Обновена: 30 окт 2014 23:13 | 30 окт 2014 23:11, Елка Василева
38
Русия, ЕС и Украйна са се споразумели за газа
Снимка: архив, Reuters

Русия, ЕС и Украйна са постигнали в Брюксел споразумение относно подновяване на доставките на руски природен газ през тази зима, предаде Франс прес, като се позова на европейски източник.

Според източника уреждането на дълга на Украйна към Русия относно газовите доставки, възлизащ на 3,1 милиарда долара, ще стане на два транша. Първият ще бъде платен незабавно, а вторият - до края на годината.

Още по темата

Украинците имат пари, за да платят, уверява източникът.

Споразумението предвижда също така цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ за цялата продължителност на договора - ноември 2014 г. - края на март 2015 г. Плащането ще става авансово за всеки следващ месец.

Киев искаше гаранции, че тази цена няма да се промени по време на периода на действие на договора. Украйна има нужда от 4 милиарда кубични метра газ за зимата. Тя е получила уверения, че споменатата цена няма да  се променя, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
fanimazagaza преди 9 години
...sa se sporazumeli za GAZTA se pishe.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сиренето е с пари даже за приятели. А какво остава за неприятели.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо лъжете? Нищо не са се споразумяли. Газпром е напуснал преговорите и са казали, когато има какво да обсъждат, тогава моля. Сега преговорите са аут.
22
2
 
1
 
! Отговори
Слава на Русия! преди 9 години
Русия за пореден път показа колко е Демократична..... Браво на Путин!!!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е добра новина! Хайде стига сте злобяли всички, не знам до сега с нерви някой да е прокопсал... имам в предвид всички!!
20
2
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Находището в славянск ще го разработва не украйна а Новорусия
19
8
 
3
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
В най-скоро време Украйна ще си разработи находището на газ до Славянск....може и на братска България да дава.Румънците и те си откриха газ.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо Украйна ще купува газ от руснаците. Нали америка щеше да ни наводни с техен. Къде е?Или всичко това е една *** игра на краварите.
17
3
 
9
 
! Отговори
bosnak преди 9 години
Боко подписа за 580$ и се счупи да се хвали колко ефтино се спазарил
16
3
 
10
 
! Отговори
neno преди 9 години
Еххх,ЕС така се е на*ъзил на САЩ,че ще плаща укр. газа Аферим,машала брюкселски зелки Като ви пообеднеят още народите и еврото се срути ,очакваите майдани и по вашите държави И после като за капак граждански воини и цяла ЕС Найс нали???
15
1
 
14
 
! Отговори
отварач на сонсерви преди 9 години
Ха познайте кой е на далавера от споразумението и кой е надупен.Руснаците ще си вземат парите и не ги е..е кой ще плаща, и другия газ ще се предплаща.Хохлите ще имат газ, и няма да бъдат на студено, но кой ще плаща ще се види.Краварите потриват ръце, че те няма да дават пари.Ха да видим как стоят нещата с ЕС, той ще плаща и ще бъде гарант за парите, разбирай всички ние ще плащаме за хохлите.Може да бъдат гарант, да плащат, но се пънат за Южен поток.
14
2
 
13
 
! Отговори
Я стига бе...... преди 9 години
Ако са се споразумяли(в което се съмнявам),това означава само едно--че украинците ще се греят за наша сметка.....е как така,ай сиктир бе......Получава се,че заради американската лакомия и европейската тъпотия ще плащаме ния.....
13
0
 
0
 
! Отговори
ХАРИ преди 9 години
Ако не беше подписано споразумението, ето какво би станало ("Файнаншъл Таймс"):Without the resumption of Gazproms exports to Kiev, Ukraine would have been forced to burn through its own gas reserves, which are only half full. Later, as the winter dragged on, Ukraine would have come under pressure to siphon off gas transiting its territory in pipelines to the EU.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 19.Като Волен е гей,какво прави при него всеки ден жена ти.Верно е,че че изрусения(русия/мъж е гей,но РУСИЯ е най силната страна на света.Затова е тази злоба и ревене.
11
2
 
21
 
! Отговори
огън преди 9 години
с мечката шега не бива
10
3
 
23
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Яко кихат хохлите. Голям рев беше, голямо дърпане! Ама колкото повече мърдат, толкова по-навътре им влиза. И предната газ ще платят, и новата ще предплащат. Сега чакаме странджолина, одисей и другата *** да се разквичи на умряло!И ***.бг чакаме да напише за "Мистрал"-а, дето франсетата не искат да го дават на лошите рашъни, пък после клекнаха.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам пресконференцията.Йотингер- До края на годината ще преведем на Украйна 2 транша.Пак ние ще платим голяма част от украинския газов дълг.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямат за ГАЗ а за шанпанско имат: youtube/watch?v=8nq8LVPd73UИ нашите *** отрочета са същите, света не се е променил.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам пресконференцията.Йотингер- Ми те украинците имат пари ... малко ... и ние ЕС и МВФ имаме програма за помощ, която ще използваме.
6
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на петрола падна, Путин и газ ако не продава, Русия е пред катастрофа!Европа газ винаги ще намери, имат сумати пристанища с оборудване за декомпресия на газ, а Путин с празен джоб какво ще прави?