Европа няма да мръзне през зимата

Страни като България ще имат достатъчно газ, заяви Йотингер
Обновена: 31 окт 2014 14:07 | 31 окт 2014 07:24, Александър Попов
84
Европа няма да мръзне през зимата
Снимка: Reuters

Народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия, заяви Барозу, след като трите страни в преговорите подписаха на церемония в Брюксел всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна, предаде ТАСС.

Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Юрий Продан, посочва Франс прес. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, допълва агенцията.

Подписаните документи са споразумението за доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания Газпром и украинската газова компания Нафтогаз Украйна. Това допълнително споразумение беше парафирано от шефовете на двете компании Алексей Милер и Андрий Коболев, допълва Франс прес.

След церемонията по подписването на документите Жозе Барозу изрази увереност, че всички страни ще изпълняват изцяло споразумението за доставките на газ и няма да търсят изгоди от евентуално прекратяване на тези доставки, предаде ТАСС. Барозу подчерта, че народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия и определи споразумението като много важно, допълва ТАСС.

"Тук надделяха политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие", подчерта Барозу, цитиран от Франс прес. Той изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че от тук нататък прилагането на минските договорености за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет, посочва Франс прес.

Гюнтер Йотингер посочи, че споразумението за доставките касае периода до края на март 2015 г. и е на обща стойност 4,6 милиарда долара, предаде Франс прес. То включва плащането на газовия дълг на Украйна на Русия (3,1 милиарда долара) и на доставките на газ до края на март - 1,5 милиарда долара. Цената е фиксирана на 385 долара за 1000 кубични метра газ, добави Йотингер, цитиран от Франс прес и ТАСС. Той увери, че Украйна е в позиция да плати тези суми, посочва Франс прес.

Йотингер добави, че Украйна ще получи средства от МВФ и от ЕС, за да плати доставките на руски газ, предаде ТАСС. Освен това ЕС и МВФ разглеждат възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г., каза еврокомисарят, чийто мандат изтича днес, предаде ТАСС.

Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима, предаде ТАСС. Йотингер увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ, предаде ТАСС.

Подписаното споразумение за руския газ може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс.

"Това е може би първият знак за една мъдра и добре функционираща политика между съседи и е може би първи признак за подобряване на обтегнатите отношения между тези две страни", каза Йотингер.

Той добави, че Украйна и Нафтогаз ще заплатят в близко време 1,6 милиарда долара на Русия за природния газ, предаде ТАСС. Общата стойност на средствата за погасяване на украинския газов дълг, които ще бъдат изплатени до края на годината са в размер на 3,1 милиарда долара, посочи Йотингер, цитиран от ТАСС.

Според ДПА, която също цитира Йотингер, обаче в близките дни Украйна ще плати на Русия 1,45 милиарда долара за закъснели плащания за газ и така ще бъдат подновени газовите доставки. До края на годината Украйна се е съгласила да изплати и още 1,65 милиарда долара по закъснели плащания, допълва ДПА. Йотингер определи тристранните преговори за газа като тежки и трудни, но делови, предаде ТАСС.

Във връзка с подписаното споразумение руският министър на енергетиката Александър Новак увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа, предаде Ройтерс.

Новак съобщи, че в близките дни ще постъпи първи транш за погасяване на украинския газов дълг към Русия за
ноемврийските и декемврийските доставки и този транш ще е в размер на 1,451 милиарда долара, предаде ТАСС. Новак каза, че възобновяването на доставките от Русия за Украйна ще започне веднага като се получи този първи транш, допълва ТАСС. Той поясни, че правителството на Русия пък ще приеме в близките дни постановление за отстъпка от 100 долара за цената, която Украйна ще плаща за 1000 кубични метра природен газ, предаде ТАСС.

За разлика от Йотингер, който говори за цена от 385 долара за 1000 кубични метра газ, Новак каза, че цената на газ за Украйна до края на годината ще е 378 долара за 1000 кубични метра, предаде ТАСС. Цената до края на март 2015 г. ще бъде 365 долара за 1000 кубични метра, добави Продан, цитиран от ТАСС.

Алексей Милер пък заяви, че цената на природния газ за Украйна в първото тримесечие на 2015 г. ще се определя от условията на пазара, предаде ТАСС.

Русия оценява дълга на Украйна за руския газ на 5,3 милиарда долара. Киев обаче не признава 2,2 милиарда долара от тази сума, защото смята, че Газпром през пролетта е продавал газ на Нафтогаз по завишени цени. Русия настоява, че стойността на газа се определя в съответствие с договор, подписан от двете страни през 2009 г. Решението по спора относно истинския размер на украинския дълг към Русия ще вземе арбитражният съд в Стокхолм, припомня ТАСС.

До края на годината Нафтогаз смята за закупи от Газпром 4 милиарда кубични метра газ.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: УкрайнаРусияесгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
laja,laja ,hahaha pytin spirai gaza za tia ...............chetesh li brato .
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на Русия не са й нужни съюзници, ето защо тя не се подмазва и не се съобрзява със "световните господари". Русия има два верни съюзника-армия и флот,а аз бих добавил и русктата зима.-
57
0
 
3
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
12 олигархични фамилии превзеха Радата в Киев? И тъй като олигарх не се става с 8 месечно кибичене по демократските майдани,то хората на предишната партийна номенклатура отново е в окото на бурята/властта/.Проевропейската им ориентация е просто търсене на нов донор за грабежа на Украйна от перестроилата се комунистическа номенклатура.Разрива с Москва не е принципен, а свързан с икономически претенции на разглезени олигарси, усещайки инстиктивно, че в Русия вече са приключили с такива като тях.
56
0
 
1
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
12 олигархични фамилии превзеха Радата в Киев? и тъй като олигарх не се става с 8 месечнокибичене по демократските майдани,то хората на предишната партийна номенклатура отново е в окото на бурята/властта/.Проевропейската им ориентация е просто търсене на нов донор за грабежа на Украйна от перестроилата се комунистическа номенклатура.Разрива с Москва не е принципен, а свързан с икономически претенции на разглезени олигарси,усещайки инстиктивно, че в Русия вече са приключили с такива като тях.
55
0
 
7
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
Като наближи зимата, и украинци, и еврокомисари станаха сговорчиви?!Ама като им се обясни бавно, за да могат да го разберат, алащисаха/тур./В торното изречение "бавно"да се чете" твърдо", "разберат" като "възприемат с нежелание" .Това са предимствата на студения север?!
54
0
 
7
 
! Отговори
т.т. преди 9 години
До АтанасовАбе напълно си прав...и с тая неадекватна и нагъзена политика на Брюксел...скоро май ще стана русофил.Досега няма една новина свързана с Европа и Русия,в която руснаците да не са били прави.....
53
0
 
9
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Йотингер-а нещо умислен ми се вижда. Лятото беше наперен, сега сякаш са му потънали гемиите.И къде е САЩ в цялата картинка, не виждам да са се ангажирали с някаква помощ, нито пък са пратили някой танкер с втечнен газ. Пак излязоха сухи от водата, но хак да им е на ЕС вкл. и на нас. Ще плащаме и за украинците, ние сме свикнали. Пак ще ни стрижат като овце, но с тоз робски манталитет какви други да бъдем, освен агнец?!
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидно Милер е доволен.Гюнтер и Жозе нещо са умислени.По принцип Русия никога не е намалявала или спирала доставките на газ за България.Предишната криза стана,защото хохлите крадяха нашата газ.Така наречената газова принцеса Тимошенко даже беше осъдена за кражби на газ в особено големи количества.Но не може вечно да хрантутиш украинците.Един ден ще им пресъхне кранчето и тогава ще строшът главата на онова човешко недоразумение наречено Яйценюк.
51
0
 
15
 
! Отговори
neno преди 9 години
ЕС е прецакана в случая ,както и Украйна Едните ще трябва вместо за война да плащат на Русия ,а другите ще трябва да плащат на първите сметките,защото са "техни хора" И в крайна сметка губещ ще е ЕС в най-голяма степен Хем плаща газа на Украйна ,хем е на загуби от руските санкции Абе Брюкселските тикви се самонокаутираха с Украйна Бях писал,че Путин не може да фалира ЕС ,ама самия ЕС може да се фалира Сега след като им платят газа,Украйна ще иска от ЕС да им плаща и войната
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейците ще се бръкнат с още няколко милиарда...брейй...винаги съм казвал, че който копое гроб другиму сам пада в него.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е по-малкото зло, другият вариант беше ЕС да остане без газ и икономиката му тотално да се срине, така че по-добре да плащат газта на фашагите.
48
0
 
15
 
! Отговори
Питам преди 9 години
Каква стана тя? ЕС ще дава пари на Украйна да плаща на РУСИЯ. Ами санкциите?
47
1
 
2
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Направете списък на эамраэените продукти!!! По тоэи начин ще энаете какво има във ФРИЭЕРА:-)))!!! Все пак е добре, СПИСЪКЪТ да е актуален нали??? Подходящи эа ЭАМРАЭЯВАНЕ са всички видове меса, стига да не са много ТЛЪСТИ:-)))!!!!
46
3
 
1
 
! Отговори
Арети преди 9 години
Добре поэнатите ни форми эа ЛЕД, могат да имат много приложения:-)))!!! Малки хапки парти, ще получите, ако ЭАМРАЭИТЕ раэлични плодове в сок и боцнете отгоре парти клечката или бамбуково шишче!!! Иэчакайте няколко минути преди да отлепите ПАРТИ ХАПКАТА, иначе клечицата може да остане в ръцете ви:-)))!!!! ЕС - финансови терористи!!!
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младоженеца Европейски съюз иска момата Украйна. Значи да прояви солидарност и да и плаща сметките които до сега плащаше Русия. Момата Украйна си върви с чеиза - съндък пълен с дългове.
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ЕС ще плаща газа на Украйна?Защо ние, които тънем в мизерия, ще плащаме газа на Украйна?Защо ЕС, ако има пари, не подпомага членките си, а някаква Украйна? Защо?
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
един ден на европа ще и писне да плаща газта на украинците...един ден, скоро..
42
1
 
10
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Топлото време вече е в историята (отмина)!!! Сега актуалният въпрос е каква эима ни очаква??? Циклоните в Арктика ще се редуват с антициклони, които ще докарат в Эападна Европа леден въэдух от Баренцово и Карско море!!! Апропо, богатите нации също не са эастраховани!!!
41
1
 
11
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙОВЕТЕ преди 9 години
в ЗАПАДНАЛАТА ЕВРОПА не е лошо и да им позамръзнат малко задниците, че да не им идват в главите мисли да ръчкат мечока с пръчка
40
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наодите на Европа няма да мръзнат тази зима, но дали догодина народите на Пуссия няма да гладуват!?