Еврозоната е изключително уязвима, твърди Меркел

Германия няма да прави инвестиции за сметка на нов дълг, категоричен е канцлерът на страната
4 ное 2014 22:31,
11
Еврозоната е изключително уязвима, твърди Меркел
Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната е изключително уязвима, но въпреки това Германия няма да тегли нов заем, който да използва за инвестиции, заяви германският канцлер Ангела Меркел, устоявайки на натиска на някои от партньорите ѝ да предприеме стъпки за насърчаване на растежа.

Меркел посочи, че и много неща са постигнати от пика на дълговата криза в региона насам, изтъквайки, че Ирландия, Португалия, Испания и Гърция са излезли или са напът да излязат от програмите за спасяване на икономиките си.

По-рано през деня Европейската комисия (ЕК) обяви, че еврозоната ще се нуждае от още една година, за да успее да постигне скромен икономически растеж, понижавайки прогнозите си. Също така Комисията заяви, че очаква ниската инфлация и високата безработица да се задържат.

Германия също понижи прогнозата за растежа си през тази и следващата година съответно до 1,2% от 2% и до 1,3% от 1,8%. Като причини страната посочи слабият световен растеж и международните кризи, както и слабостите на някои от партньорите ѝ, особено Франция и Италия.

Меркел уточни, че германската икономика е стабилна, но геополитическите конфликти, като кризата в Украйна и наложените на Русия санкции, които се отразяват негативно на някои германски фирми, са причина за създаването на несигурен бизнес климат.

Канцлерът наблегна на важността от придържането към Пакта за стабилност и растеж, регулиращ бюджетните дефицити на страните членки на Европейския съюз (ЕС).

„Искаме да се придържаме към Пакта за стабилност и растеж. Той е ориентиран към растежа и трябва да прекратим дебата на тема икономии срещу растеж, тъй като той не ни води до никъде“, каза Меркел, отчитайки, че и двете са нужни.

Меркел и германският финансови министър Волфганг Шойбле по-рано казаха, че ще увеличат инвестициите в Германия, но няма да го правят за сметка на нов дълг. „Инвестициите са нужни, но не и чрез дълг“, каза Меркел.

Тя добави, че правителството ще се опита да привлече повече частни инвестиции, които да бъдат добавени към държавните разходи.

Още международни новини можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
18
 
! Отговори
ZIONISM=GENOCIDE преди 9 години
youtube/watch?v=1eKLAdIagsQ
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хелмут Кол и Шрьодер, бяха политици, тая дърта тетка за нищо не става. Американска изтривалка.
4
1
 
27
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Европа-ЕС я очаква стангация в близките три години , това е оптимистичният вариант , среднооптимистичен вариант е до края на десеитилетието да е криза (дефлация),песемистичният вариант за ЕС е крах на еврото .
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това че не вървят нещата в Е.С. обикновенните граждани го виждат вече няколко години подред.НЕ адекватната политика на Брюксел,вече премина така наречената "точка на невъзврата"---демек--началото на края....
2
6
 
42
 
! Отговори
асд преди 9 години
ами уязвима е на грандиозната глупост проявена от ЕС Германия и САЩ. меркелче кажи какво стана със златото ви у САЩ? май го няма. а уж резервите ви бяха 3 по ред а на русия 5 ти! да не стане че руснаците ще ви задминат по резерви не само природни. а като гледам и стачките ви нещо зачестиха. май нещо заплатите ви се изравниха с гръцките докато се занимавате да управяте русия в правия път!
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега остава руснаците да почнат да продават горива срещу евро и лееко да дигнат или ограничат доствките и гледай европейското чудо наше!