33 страни обменят информация за кандидатите за джихад

Лицата се намират в "червения списък" на Интерпол
7 ное 2014 21:05, Анисия Иванова
2
33 страни обменят информация за кандидатите за джихад
Снимка: Reuters

Полицейските служби на 33 страни-членки на Интерпол вече обменят информация за чужденци, които посещават Сирия или Ирак с цел участие в джихад. Това беше една от ключовите теми на 83-тата годишна асамблея на организацията, която приключи днес в Монако, предаде Франс прес.

Инициативата за обмяна на информация за чуждестранните бойци е започнала през 2013 г., уточни Роналд Ноубъл от САЩ, професор по право, който е служил като генерален секретар на Интерпол в продължение на 14 години и приключва последния си мандат на тази среща на организацията.

Всички страни-членки на Интерпол, общо 190 на брой, имат достъп до тази информация, дори ако не са част от инициативата. Вече са били обменени 820 имена.

Лицата, заподозрени в радикализация, се намират в "червения списък" на Интерпол, обява за издирване в цял свят, така че полицията може лесно да ги арестува, когато пресичат границите.

Независимо от това чуждестранните бойци, които пристигат в Ирак и в Сирия, притежават редовни паспорти които трудно могат да бъдат анулирани, подчертава Ноубъл, който предава поста на германския полицай Юрген Щок.

С появата на интернет работата на Интерпол се е променила радикално, улеснявайки обмена на информация. До 2000-та година обмена на информация е бил бавен, минавайки през 160-те бюра на Интерпол и през 2000 г. обмен на информация е бил извършен 2,7 милиона пъти. През 2013 г. са били разменени 17,5 милиона полицейски съобщения чрез сигурни интернет комуникации.

След атентатите от 11 септември 2001 г. Интерпол е създал и база данни за откраднати пътнически документи, които могат да бъдат използвани от терористи.

В момента базата данни включва 43 милиона документа, като се консултира над 800 милиона пъти годишно. През 2013 г. цифровизираното полицейско сътрудничество е довело до ареста на 9 хиляди престъпници, шесткратно  увеличение спрямо 2001 година.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам коментар.