Влиятелните гейове в бизнеса

Да си хомосексуалист на работното място продължава да е трудно
9 ное 2014 21:19,
89
Влиятелните гейове в бизнеса
Шефът на Apple Тим Кук, който си призна, че е гей. Снимка Reuters

Когато американски политици, телевизионни водещи и дори свещеници обявят публично, че са хомосексуалисти, това не е особено голяма новина, отбелязва сп. “Икономист”. Но в корпоративния свят нещата стоят по друг начин – преди босът на Apple Тим Кук да разкрие пред обществото, че е гей, никога не е имало изпълнителен директор на някоя от топ 500 компаниите в Съединените щати признал своята хомосексуалност. 

Действията на Кук демонстрираха колко много са се променили условията в работната среда за гейовете, заемащи ръководни постове. В същото време обаче Бордовете на директорите на големите компании продължават да са много назад в сравнение с останалата част от обществото, що се отнася до толерантността към хомосексуалистите.

Средната възраст на изпълнителен директор на американска топ фирма е около 50 години, но все още има и мнозина по-възрастни, които пазят хомосексуалността си в тайна десетилетия наред и едва ли ще се решат на публичност. Но следващото поколение е израстнало в среда и общество, които са далеч по-толерантни към гейовете на работното място.

В миналото работодателите в САЩ избягват назначаването на хомосексуалисти от опасения за реакцията на големи клиенти. Един конкретен пример – Джон Браун, който управлява “Бритиш Петролиум” преди да бъде отстранен през 2007-ма година, споделя, че веригата магазини “Уолмарт” (с централа в консервативния Арканзас) е отхвърлила първоначална оферта към него за ръководен пост заради несъвместимост в религиозните виждания. 

В наши дни подобни случаи едва ли са толкова често явление, въпреки че наскоро имаше хомофобски кампании за бойкот на Starbucks и Target заради политиката им на толерантност към гейовете.

Броят на американските фирми, които имат максимума от 100 точки по скалата за Защита на правата на корпоративните служители (за този резултат е необходима публична подкрепа на хомосексуализма), е нарастнал до 304 през тази година в сравнение с едва 13 през 2002-ра година.

Някои работодатели дори търсят гейове за мениджърски позиции. Според американското законодателство подбор на база сексуална ориентация е забранена, но фирмите за търсене на кадри могат да изготвят списъци на кандидати за работа по определен критерий. Сред клиентите на тези фирми са предимно гей-организации и фондации за борба със СПИН, но има и издателски къщи, адвокатски кантори, фармацевтични компании.

Според “Икономист” работодателите имат сериозни основания да се ориентират към хомосексуалистите. Някои собственици на компании считат, че бизнесът им ще върви много по-добре, ако сред служителите има представители на различни групи, съвместими с групите клиенти.

Изследване дори показва, че служителите са по-доволни да работят за шефове гейове, отколкото за хетеросексуални. От друга страна мъжете хомосексуалисти получават между 10 и 32 процента по-малко от свои хетеросексуални колеги на същите позиции.

Да обявиш в CV-то си, че си гей обаче определено намалява шанса да бъдеш назначен на работа.

От “Икономист” отчитат, че в доста компании отношението към хомосексуалистите се променя в положителна посока, но промените се случват съвсем бавно. Според изданието не е случайно, че първата голяма компания с шеф, който публично признава, че е гей, има слоган “Мисли различно”.

В книгата си “Стъкленият кабинет” гореспоменатият г-н Браун отбелязва че 2/5 от гейовете, бисексуалните и транссексуалните пазят в тайна своята сексуалност на работното място. Хората просто предпочитат да не рискуват за всеки случай. Кенджи Йошино от Нюйоркския университет посочва тенденция, че служителите, които се разкриват пред колегите си, се чувстват далеч по-комфортно в офиса.

Но когато се стигне до кандидатстване за ръководна длъжност, сексуалността отново се прикрива.
Приемането на гейове в големия бизнес е процес, който вече започна, но до завършването му има много дълъг път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кому е нужно да е гей на работното си място?!?!?
28
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SI GEI V BALGARIA TOVA E GORDOST.GEIOVETE SA NAI-SVOBODNITE HORA.GEIOVETE SA NAI-UMNITE GRAGDANI.I AZ ISKAM DA SAM GEI I DA BADA KATO TIAH.
27
14
 
26
 
! Отговори
динко преди 9 години
долни същества са. не може да се разчита на тях дългосрочно. отмъстителни и злобни към нормалните и към жените. бич за човечеството. не трябва да се допускат до ръководни длъжностти и политика. за един *** могат да продадат интересите и държавата.симулират ценносттна система, а нямат такава.не може да си мъж и да *** и да те е..т и да си достоен човек. няма как!
26
7
 
28
 
! Отговори
анонимен антигей преди 9 години
Гейовете са чудесни като поети , писатели , художници, артисти , певци и музиканти !Много е важно да не ги пускат в бизнеса и политиката където да си разиграват номерата!
25
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези извратеняци са на една стъпка педофилите!
24
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е фирмите да избягват гейовете.Никой работодател не иска допълнителни разходи за ремонт на ауспуси.
23
17
 
23
 
! Отговори
Миро преди 9 години
*** Cook ръководи фирма номер едно в света, и заработва некви си $300 милиона долара заплата. А български гашници седят в сайта на днес.бг и си мислят че някой го интересува мнението им :)
22
8
 
7
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Има хомосексуалист колкото има и хетеросексуалист. Аман от прости драскачи като Александър Томов
21
13
 
22
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Да са живи и здрави! НО, тяхната болест е по зле и от Ебола! Това са болни(ВЕЧЕ НЕЗНАМ ДАЛИ СА ЧОВЕЦИ) хора! Нека ги лекуваме, бъдете толерантни с тях, търсете помощ за тях!!!
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе що ни ги навирате тия гейове постоянно пред носа.....ааа..или и вие като комунистите--испълнявате усърдно партиината линия....И какво сега...май излиза че да си успешен,трябва да си гей?????? *** и ценностите,,,,,,,,скоро ще стане---- ако не си обратен,няма да си намериш работа..........
19
17
 
19
 
! Отговори
майорски преди 9 години
Да си гей е противоприродно и неестествено ....така че е нормално да не се рабираш с нормалните хора и да имаш проблеми там където норалните хора нямат !....АКо гейовете имат проблеми ...да "обърнат резбата" още веднаш..
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на америка казах
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чакам първия гей-президент та америка
16
9
 
6
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Най-влиятелния гей е Ангело Меркеловски.
15
21
 
30
 
! Отговори
truth hurts преди 9 години
Никaкъв респект зa гейовете. Гнусни , психично болни съществa... Трябвa дa вкaрaт зaкон с който всеки който е признaт зa гей , дa плaщa допълнителен дaнък "гей" и дa имa по мaлко прaвa - едно от които ЗAБРAНЕНО осиновявaне.
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От няколко дни този сайт отива твърде далеч в пропагандата на ЦРУ.
13
1
 
10
 
! Отговори
Jimah преди 9 години
До 16То за комунист пак добре ... да не вземе да се обяви за китаец само ... :)))
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя догодина като тръгне да превзема китайския пазар съм сигурен, че ще се обяви и за комунист
11
6
 
18
 
! Отговори
Dedo Torbalan ! преди 9 години
Дайте им бе,дайте им още права ! Ще ви пордаряват за "1-ви Май",в знак на съпричастност-"пластмасови игумени".Попа ви пее 365 дена в годината,така,както и другите "духовни",що не и тези да канонизирате.Честит "1-ви Април".Ден на Тоягата-Дреновият израстък.Сопа-и на попа! Вашта Мама !
10
11
 
25
 
! Отговори
(I) преди 9 години
Явно напоследък е модерно да си пед*раст :) Но нали знаете -модата отминава ,след време отново се завръща ,но разпраните *** остават за цял живот.......