"Филе" заспа на сянка

Батерията на робота е спряла да работи
Обновена: 15 ное 2014 16:59 | 15 ное 2014 11:15, Камелия Цветанова
12
"Филе" заспа на сянка
Снимка: Ройтерс, архив

Батерията на робота "Филе", който се приземи на повърхността на кометата "Чурюмов-Герасименко" тази седмица, е спряла да работи, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от ДПА.

Сигналът беше загубен и вече няма комуникация с робота, посочва агенцията в съобщение, публикувано в Туитър.

Преди няколко часа ЕКА съобщи, че сигналът е възстановен и "Фила" все още изпраща научни данни към земята от сондажните си дейности.

В сряда роботът кацна върху ядрото на кометата "Чурюмов-Герасименко" на разстояние над 500 милиона км от Земята. След като направи два подскока, роботът се озова върху стръмен склон, като единият му крак бе "във въздуха" или по-скоро насочен към космическото пространство. "Филе" е заобиколен от скали, които го засенчват.
„На батерията й остават само няколко часа живот“, - поясни Филип Годон от Френския национален център за космически изследвания в Тулуза.

След това щафетата трябва да бъде поета от слънчевите батерии, но роботът е в сянка. Затова те осигуряват около 4 пъти по-малко енергия в сравнение с предварителните планове.

Роботът има за цел да открие в ядрото на кометата органични молекули, които вероятно са играли роля за появата на живот на Земята, защото кометите са най-примитивните обекти в Слънчевата система. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: батерияФила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
езичник преди 9 години
до 8 космическата ера на европа тепърва предстои и дори ще надмине постигнатото от америка и русия. моят континент не е америка или азия, а европа, затова аз стискам палци на учените от моят континент. провалите са уроци. следващият път ще успеят.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Руския Фобос още е на дъното на окена понеже са голямата работа."Кой океан? Фобос 1 се губи по път за Марс, Фобос 2 се губи на 50 метра от повърхността на Фобос (луната). Нещо май не ти се отдава да се правиш на информиран...
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе къде се бутат европейските меки китки в космическите изследвания?! Тази материя е за руснаци и американци! Еврогейковците да си правят коли и да си се возят с тях по земята и да си возят еднополовите семейства! Космосът е за мъже!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със същия успех можеха да си спестят 1.5 милиарда евро и да бяха пратили само розета, така и така от цялата мисия само розета върна смислена информация. Тоя лендър е епичен провал - тръстерите му не сработиха, харпуните му не сработиха, не успя да се приземи а по-скоро подскачаше докато не се заби в някаква дупка, където нито соларните му панели работиха, нито успя да пусне бургията. Тя тая мисия от началото не върви, тая комета дори не беше оригиналната мисия, прозореца за която изпуснаха...
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прости хора, кво да ви обяснявам. Един друг вече се е опитал и сте го оплюли.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е язък - кометата се приближава към перихелия си, а така ще има все повече светлина и топлина. Първото ще помогне за зареждането на батериите, а второто - за намаляване на изразходената енергия по размразяването им, преди зареждане. Може в близките седмици да е заспал, но при перихелия е много вероятно да бъде събуден и да продължи с втората фаза на мисията.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Язък