Денят, в който започна промяната в Украйна

На 21 ноември 2013 г. никой не подозира, че най-лошото предстои
Обновена: 21 ное 2014 16:12 | 21 ное 2014 16:00, Бойчо Попов
75
Денят, в който започна промяната в Украйна
Снимка: Reuters

Ако попитате Евгения Белорусец за Майдана, тя ще се сети за такситата. В края на лятото на 2013 г. Евгения, която е фотограф по професия, вече подозира, че нещо се носи във въздуха, и то заради шофьорите на таксита.

„Те се срещат с много хора и имат добра представа за онова, което движи обществото. По онова време много таксиметрови шофьори мечтаеха за радикална революция", припомня си Белорусец в материал на германския икономически канал N-TV. В действителност тези псевдоастролози са били абсолютно прави. Всичко започва на 21 ноември 2013 г., когато украинското правителство преустановява внезапно преговорите по Споразумението за асоцииране с ЕС.

При това именно това правителство дълго беше преговаряло за това споразумение. "Отиваме на Майдан! Кой идва с нас?", публикуват в социалните мрежи разочаровани граждани. Протестът бързо се превръща в масово движение, в което се включват хора от всички социални слоеве.

Хиляди украинци се събират на Майдана, а седмица по-късно десетки, дори стотици хиляди се събират на протест срещу президента Виктор Янукович и искат оставката му.

И колкото по-мощно става протестното движение, толкова по-брутално реагира режимът. В протестите участват и националистически и екстремистки групи.

Тогава никой не подозира, че до срива на държавата остават само три месеца и че най-лошата криза в историята на страната предстои. Една година по-късно Украйна е по-малка по територия, след като Русия анексира Крим, а източната част на страната е под контрола на проруските сепаратисти. Дали протестите са си стрували? „Не е толкова лесно да се отговори на въпроса“, казва Евгения Белорусец и иска лична среща с журналистите в Берлин. „Може би в кафенето „Горки Парк“? „Не, никакви руски кафета, никакви матрьошки", отговаря украинката троснато.

През есента на миналата година 34-годишната фотографка от Киев е сред тълпата, когато съгражданите ѝ излязоха по улиците. Любопитството кара фотографката да иде на „Майдан“. Нейните снимки показват как украинците живеят в лагери, как в продължение на седмици издържат на малко сън и колко неудобна като цяло е революцията. На големия площад тя вижда много таксиметрови шофьори. Те откарват ранените далеч от площада, а на тяхно място карат нови демонстранти. Протестът очарова младата жена. „Украйна няма традиции в протестите, в училищата няма часове по политика“. „Хората винаги гледаха на изборите като на празен ритуал. Никой не вярваше, че нещо може да промени този факт".

Но през декември се случва нещо. Хората на Майдан издигат палатки и барикади, завземат кметството и блокират административни сгради. Трудната зима в Киев вече започва, но протестиращите не се предават. В интернет се продават „комплекти за участници в протести". Те включват термос, хладилна чанта, чадър, подложка за спане, дъждобран, спален чувал, газова готварска печка и храни - за равностойността на около 50 евро. Белорусец постоянно чува истории за студенти, които изчезват от Майдан. Тя разказва за един приятел, който е отвлечен с кола. Мъжете са го предупредили: „Когато се върнеш, майка ти вече няма да се смее".

Протестът на Майдан се променя, той не остава спокоен за дълго време. Вината за това според Белорусец е и на политическите партии, особено на крайнодясната „Свобода“. „Те успяха да наложат своите фрази, макар че малко хора споделят техните ценности", казва тя и дава пример. Един човек от „Свобода“ крещи на Майдан - „Който не скача, е руснак“. Хората са започнали да повтарят това. Било им е студено и затова просто са скачали.

„Много украинци са силно деполитизирани, не биха могли да направят разликата между дясно и ляво", обяснява Белорусец. Резултатът е, че за разлика от Германия дясната риторика функционира относително безпроблемно. А Русия използва това невероятно добре. При това първоначално Майдан въобще не е антируско движение.

Фотографката е все по-раздразнена от насилието, наличието на ултрадесните и липса на самокритичност у протестното движение. До средата на януари тя документира изтощителната битка в снимки. Когато в средата на февруари силите за сигурност стрелят по протестиращите, а близо 100 души са убити в размириците, тя вече не е там.

А дали 22 февруари, когато Янукович изчезва, е добър ден за Украйна, младата жена не знае. „Фойерверките на триумфа бяха бързо потушени", казва тя. Хората веднага забелязаха, че президентът си отиде, но не и системата. А и без това на протестиращите не им остава време да се осъзнаят.

В края на февруари проруските милиции окупират седалището на правителството в Крим. В спорния референдум 95% от жителите са гласували на 16 март за присъединяването към Руската федерация. През април сценарият се повтаря в източната част на Украйна. Сепаратистите завземат административните сгради в Донецк и Луганск, установяват независими републики, а по-късно дори провеждат собствени избори. Новото украинско правителство и до днес едва успява да стори нещо, за да се противопостави на това.

Струваше ли си? „Никой не очакваше това, което се случи след 22 февруари. Войната в източната част на Украйна и окупацията на Крим не са логично следствие от Майдана", казва Белорусец. И все пак си признава: „По-добре и днес не сме, дори отчасти положението стана още по-сложно". Тя е разочарована от приемниците на Янукович. Президентът Петро Порошенко и премиерът Арсений Яценюк правят непрозрачна политика, подкрепят антисоциални реформи и либерализирането на икономиката, казва тя.

В началото на ноември Белорусец е в Берлин и се наслаждава на честванията на 25-годишнината от падането на Берлинската стена. "Мислех си, че и при нас в Украйна може да се случи такова нещо. Това би могло да бъде пример за нас", казва тя тъжно.

Междувременно фотографката се връща в родината си – в източната част на Украйна. За няколко месеца тя прави снимки в Донбас, където снима подземната работа на миньорите, докато в продължение на дни се води война. Това са "истинските герои на войната". Преди няколко седмици Белорусец за малко е щяла да бъде убита. Украински войници на контролно-пропускателен пункт внезапно са насочили заредени пушки срещу нея. Тя набира номера на свой приятел в правителството в Киев и дава апарата на един от въоръжените мъже. След това ѝ разрешават да свали ръцете си и да продължи по пътя.

Фотографката, която говори добре немски език, се надява подобно нещо да не ѝ се случи отново. И все пак иска да се върне в Донбас. Какво, като ѝ се случи нещо? Евгения просто свива рамене. „Аз трябва да бъда там и да снимам хората“.

Днес в центъра на украинската столица има мемориални събития, полагане на цветя и палене на свещи, а за 18 часа е предвидено провеждането на народно бдение. Мерките за сигурност са засилени и заради гостуването на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и подготвяните вероятни акции на националисти. Те настояват за приемане на декларация, обявяваща Майдана за висша власт, разчитат да съберат до 100 000 души и се заканват да се защитават с всички средства, ако документът не бъде признат.

Снимки от възпоменанията вижте в галерията на Investor.bg

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: украйнаBulgaria ON AIRМайдан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
0
 
! Отговори
елена преди 9 години
До АнонименБраво! По-точно не може да бъде казано!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NAY LOSHOTO TEPURVA PREDSTOI!!!!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Денят, в който замениха айдуците с дудуците.
49
3
 
0
 
! Отговори
Българофил преди 9 години
До 123Забрави да кажеш, че зареждат западните си коли със западен бензин.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние вярвахме на 10 ноември само че 25 години по-късно се събудихме от демократичния сън и разбрахме че сме колонизирани ! Бъдещето на Украйна е нашето настояще! Сега ще пада яко стригане западните корпорации са много огладнели ...да не мислят че украинците ще живеят като европейци пари ще има само за олигарсите а иначе мариополското пристанище ще пълни корабите с жито и суровини за колонизаторите а Украйна я чака тотална деиндустраилзция тя ще стане суровинен придаък
47
2
 
8
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
"Денят, в който започна ПОДмяната" би било по-точно заглавие.
46
3
 
10
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Какво беше това Украйна ?
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си бяха кротували *** сега Украйна щеше да е цяла и няколкото хиляди загинали щяха да са още живи...Всъщност възмездие май трябва да се търси на които участваха в тъй наречения "Мейдан" и най-вече фашистите от Десен сектор, последователи на СС
44
6
 
18
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Ама да почакат малко ,да видят 2015 как ще им се стори Газта ще им свърши тотално,без руския пазар,няма кой да им да им кърпи бюджета Айде ,да видим на 5 година ,как ще са Моя въпрос ще е След 5 години,ли ще са надминали Сомалия и Ангола по мизерия или в по-кратки срокове И да,Порошенко иска да надхърли убитите укр. воиници със САЩ във Виетнам ли? Ако продължава с тия темпове още 1 година и ще надмине 50 000 убити укр. воиници Въпреки,че от сега нема много желаещи да умрат де
43
3
 
21
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Най- лошият ден на Украйна и предстои! Украинците се накървавиха с братска кръв, като Кайн с Авеловата, смятайки, че като изпълнят заповедите на щатите, в Украина ще потече мед и масло и те ще благуват до самия Съден ден. Е няма да стане точно така, ще гладуват и студуват, докато се хванат сами себе си за гушите и закрият олигархичната *** създадена от коминтерна.
42
1
 
18
 
! Отговори
Нищо не Става!!! преди 9 години
Е кво' се промени??? От едни айдуци при други... Едните червени другите шарени кво се промени... И на запад и на изток -Айдуци!!!
41
5
 
21
 
! Отговори
вече не съществува преди 9 години
От момента, в който киевската фашистка хунта започна война срещу собствения си народ, Украйна вече не съществува!
40
4
 
21
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Джон Байдън дойде в Куев, за да назначи правителството. Пардон, колониалната администрация.
39
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Няма по разрушително и тежко робство от лъжливата евроатлантичска ГМО свобода.Освобождението от такова робство е възможно само с реки от кръв и след пълна национална катастрофа - икономически колапс и държавен разпад.Е... разбира се, не е нужно да се пролива кръв - примирението с пълната мизерия или използването на "великата свобода за свободно придвижване" - до тоталното опустяване на държавата (де такъв късмет за Запада) също са решение.
38
2
 
19
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
Жалки парчета пушечно месо във войната, която Щатите водят, за да отмъстят на Русия, че почна да търгува газа и нефта си в рубли и юани. Тия все още си мислят, че са важни за някоя от двете страни. Те са средство за натиск върху противника и докато не се усетят ще продължават да *** като мухи.
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А междувременно днес украинския народ освирка Порошенко с викове "срам" и "долу Порошенко". Това вероятно е местен обичай за изразяване на благодарност и признателност, а ако Джо Байдън не се беше скрил в колата си, вероятно и той щеше да се къпе в народната любов. Не знае какво е изпуснал.
36
2
 
2
 
! Отговори
златен стандарт преди 9 години
питам защото не ми ясно как ще го въведат и какво ще представлява
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тебе па какво те грее този златен стандарт, че си заповтарял като папагал?Или си мислиш че не е вярно? Боже, колко си далече от истината. Даже въобще от обикновенните мисловни процеси.Това, че Русия от няколко години усилено нараства златните си запаси въобще не е случайно. Нещо се мъти. Путин никога не прави нещо току така.
34
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИ за какво беше всичко това?---------------- За да не са под Путин, затова. И няма да са - обратното, Путин ще пукне, но няма да дочака да влезе в Киев.
33
13
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
до 36 , Тъкмо ще освободят място да преселим нашите кухо-русофили на тяхно място :D