Африка се въоръжава до зъби

Страните от Черния континент харчат луди пари за оръжия
Обновена: 30 ное 2014 08:08 | 29 ное 2014 19:02,
48
Африка се въоръжава до зъби
Снимка: Reuters

Град Чибок в Северна Нигерия не може да се похвали със спокойствие и сигурност. По-рано през годината бойци от радикалната групировка Боко Харам отвлякоха повече от 200 момичета от това селище. През изминалата седмица пък градът стана арена на кървави сражения между екстремисти и армия, като (както се случва в повечето случаи) най-тежко пострада невинното цивилно население, посочва сп. “Икономист”.

По принцип нигерийската армия, която е сред най-многочислените в Африка, не би трябвало да има сериозни проблеми в боевете срещу джихадистите. Но оскъдният арсенал и слабата подготовка на войниците дават шанс на екстремистите за сериозен отпор.

Правителството побърза да вземе мерки и отдели цели 1 милиард долара за бойни самолети и обучение на военнослужещи. Критиците изтъкват, че едва ли цялата сума ще отиде по предназначение и доста пари ще се озоват в джобовете на корумпирани политици и генерали. Освен това армията в Нигерия отдавна е компрометирана и често е уличавана в извършване на зверства и нарушаване на човешките права.

Оказва се обаче, че въоръжаването е приоритет за по-голямата част от континента. За изминалата година в Африка са похарчени 8.3% повече пари за оръжия спрямо предходната. Това е най-големият ръст в сравнение с останалата част от света. 2 на всеки 3 африкански страни са увеличили значително харчовете си за военни цели в последното десетилетие.

Общо за континента ръстът в разходите за въоръжаване и военна подготовка за 10-годишния период е 65%.

Само за 2013-та година военният бюджет на Ангола е нарастнал с 1/3-та до внушителните 6 милиарда долара. Други страни с подобна амплитуда в разходите за армиите си са Буркина Фасо, Гана, Намибия, Танзания, Замбия и Зимбабве. Безспорният африкански лидер е Алжир с похарчени 10 милиарда долара.

“Някои държави купуват изумителни неща”, разкрива Дейвид Шин, бивш американски дипломат и настоящ преподавател в Университета “Джордж Вашингтон”. Етиопия е закупила 200 украински танка Т-72. Съседният Южен Судан се е сдобил със 100 от същия модел. Крайбрежни държави като Камерун, Мозамбик, Сенегал и Танзания обновиха почти изцяло военноморския си флот, а Анголи дори започна преговори за самолетоносачи от Испания и Италия.

Чад и Уганда пазаруват изстребители от Русия, докато Камерун и Гана наблягат на големите товарни летящи машини, за да могат бързо да дислоцират военни части в отдалечени райони.

Предвид тази тенденция на модернизиране и запасяване с оръжия, изглежда естествено броят на държавите, които се включват в мироопазващи мисии на континента да нараства. Доскоро само поддържащ персонал на войниците от Европа и Азия, днес африканските военни постепенно поемат контрола изцяло. С много хвалебствия са засипвани етиопци и руандци, които освен с възможността да бъдат обучавани от елитни специалисти от Запада, могат да се похвалят и с все по-качествено оборудване.

Редица африкански армии дори се превръщат до голяма степен в професионални. Войниците получават добри заплати, добри условия и редовни отпуски. Дори държави-джуджета като Бенин и Джибути вече разполагат със завиден военен потенциал.

Една от големите въпросителни е дали има достатъчно квалифицирани специалисти, които да работят с новата, модерна техника. В някои страни като Конго-Бразавил изстребителите се вдигат във въздуха само на национални празници. Южна Африка пък “замрази” половината от закупените 26 шведски бойни самолета “Грипен” заради бюджетни съкращения.

Причините за африканската активност на оръжения пазар са различни. Някои лидери купуват, за да демонстрират сила. Други сключват огромни сделки и прибират крупни суми под масата.

Но има и такива, които харчат заради реална заплаха за националната сигурност – екстремисти, сепаратисти, пирати, организирани престъпни групи и враждебно настроени съседи.

Не са малко и тези, които виждат икономическа изгода. Купуват оръжия и техника и сключват договори за поръчки за местни фирми от страна на продавачите. Големи оръжейни европейски компании вече откриха свои огромни заводи в Африка.

Според “Икономист” подобренията носят и рискове. Амбициозни офицери могат да припознаят в новата военна мощ правото на политическа власт. Освен това оръжията, както показва историята в тази част на света, лесно могат да се окажат в неподходящи ръце. И макар конфликтите между отделни държави (вътрешни са налице почти навсякъде) в тази част на света да не са чак толкова сериозни, че да се стига до война (с някои изключения), въоръжаването до зъби определено създава предпоставка за напрегната обстановка
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
папагал-българин преди 9 години
Промили са им мозъците, тези които произвеждат и продават оръжия. Направили са ги папагали. Сега какви печалби ще паднат!
38
4
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тези мамуни не знаят, че от строителство се краде още по- яко отколкото от оръжия, когато разберат това ще превърнат Африка в строителна площадка и ще има язовир, магистрала, язовир, магисграла.Геееееееерп!
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Попа с картечницата----Не бе попе,просто неискат да им спретнат и на тях някоя цветна революция или някой Майдан....а може би африканска пролет....
36
0
 
21
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
Нали все ревът че са гладни и жадни. Ние балъците да ги подпомагаме а маймуните да се въоръжават че след някой друга година да им порасне работата и като мюслитата да почнат да ни нападат. Следващия път като заревът че са гладни да ядът автомати и патрони.
35
5
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Да се надяваме, че при следващото раздаване и ние ще имаме малка колонийка в Африка и на пазара ще се продават банани "Made in Bulgaria".
34
0
 
7
 
! Отговори
Мбугате Мпайете преди 9 години
Копувам предимно дървени въглища да въртя на шиш пленени чожденци. Бавничко с картофки и краве масло.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В африканските страни по принцип, ако някой връзкар, член на властен род успее да се изучи на запад, и се върне след 5 години с костюм и вратовръзка и западен акцент на английския обезателно бива назначен, по желанието на сънародниците си, които са опиянени от знанията и външният му вид, и най-често става губернатор на някоя област или министър.А от тези военни сделки, повече се набляга на комисионата, която ще вземе новоназначеният управляващ, отколкото, че страната се готви за война.
32
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Третата св. война ще е за ресурсите на Африка.
31
0
 
24
 
! Отговори
Въоръжаване преди 9 години
Кое му е въоръжаването до зъби бе, 130 000 -ната армия на Нигерия ли с население от 170 000 000 и военен бюджет под 4 милиарда долара? Че даже и с нас ги сравняват, че се били въоръжили повече, нашите се водят 35 000 с бюджет над 1 млрд долара на 7 000 000 население и по- добра техника. Три пъти по- малък бюджет на 25 пъти по- малко население. Другият колос Ангола с 24 млн. население и 5млрд. военен бюджет и армия 87 000. Голяма част от бюджетите им се крадат, много повече от при нас.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страните от Черния континент харчат луди пари за оръжия.-----------------------------------Нали нямат пари? Вместо да дават пари за учене, медицина, инфраструктура, културен обмен, те за оръжие... не е ли странно?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен потърси в гугъл angola ban islam hoax и ше видиш
28
1
 
1
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
До 5.Ти не знаеш ли че я САЩ и Англия има радикален екстремизъм и са под наблюдение , та даже и в затвори ??
27
1
 
28
 
! Отговори
СМЯХ преди 9 години
Африка се въоръжава...абе то и България се въоръжава, ама само с чорапи, кубинки и жилетки за армията, доколкото я има...
26
6
 
3
 
! Отговори
Попа с топа преди 9 години
За разлика от всички войни досега ще е съвкупност от много войни. Най вече граждански, расово - религиозни и съседски. И ще победят тия с числено превъзходство. Самолетите очевидно не вършат работа. СССР в Афганистан го показа съвсем ясно.
25
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никой в Африка не гладуванаселението им расте като ***, вече гонят 2 млрд а са били колкото европа преди, сега са 3 пъти повеченаправете си справките - дори Сомалия се размножи до 10 млн, ни Хив ни Ебола могат да ги уплашат, като лека настинка са за тях, какво остава за войни, глад естествено няма, ако се гледа размера на популацията, в БГ сме много по-зле
24
4
 
12
 
! Отговори
Попа с топа преди 9 години
Значи е повече от ясно че ще има Трета световна война. Обаче за разл
23
4
 
48
 
! Отговори
коко перник преди 9 години
*** се въоръжават, а ние се разоръжаваме!ЩО ЗА ЛОГИКА?
22
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАРОДИТЕ ИМ ГЛАДУВАТ. УМИРАТ ОТ БОЛЕСТИ. А ИНАЧЕ БАРОВЦИТЕ ИМ СЕ ОБОГАТЯВАТ НА ГЪРБА ИМ. СЪЩАТА РАБОТА Е И В ТИКВОЛАНДИЯ. ЕДНИ УМИРАТ А ДРУГИТЕ ИМ ГО ЗАБИВАТ. НЕ СЛУЧАЙНО НИ ВОДЯТ ТЕРИТОРИЯ ОТ ТРЕТИЯТ СВЯТ. ПО ТОЧНО АФРИКАНСКА ТЕРИТОРИЯ С АФРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NARODITE IM GLADUVAT,A PRAVITELSTVATA SE VAORAGAVAT.
20
8
 
5
 
! Отговори
Debora преди 9 години
Malko logika Kak stava tova ? Amerika kupuva neft ot arabite. Plashta za nefta no si iska parite obratno. Kak stava tova ? Prodava orajie na arabite i si vrashta parite obratno v Amerika. Kakav e krainia rezultat. V Amerika ostavat parite i nefta, a arabite sas staro orajie bez pari i gladni. Kakvo drugo ne im ostava na arabite, osven da se izbivat pomejdu si zaradi religii .