Папа Франциск иска да се срещне с руския патриарх

Папата и Вселенският патриарх Вартоломей Първи се молят за мир в Украйна
2
Папа Франциск иска да се срещне с руския патриарх
Снимка: Ройтерс

Папа Франциск каза, че е готов да се срещне с руския патриарх Кирил където и да е и когато и да е, но изрази дълбоко съмнение, че католическите и православните богослови някога ще постигнат съгласие за прекратяване на 1000-годишната схизма между двете църкви, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Попитан какви са изгледите за среща между него и главата на Руската православна църква, Франциск отговори, че и двамата искат да се срещнат.

"Казах, че ще отида където и да поискате - обаждате ми се и ще отида. И той също желае това", заяви папата на път обратно за Рим след посещение в Турция.

"Но предвид проблемите на войната - горкият човек има толкова много проблеми, така че евентуална среща с папата ще трябва да почака. Но ние наистина искаме да се срещнем. Искаме да вървим напред", заяви главата на Римокатолическата църква.

Преди това в Истанбул Франциск и вселенският патриарх Вартоломей Първи направиха съвместно изявление, в което казаха, че се молят за мир в Украйна, и призоваха "всички замесени страни да следват пътя на диалога и зачитането на международното право, за да сложат край на конфликта и да позволят на всички украинци да живеят в съгласие".

Руската православна църква до голяма степен подкрепя позицията на президента Владимир Путин за Украйна, посочва Асошиейтед прес.

Папата каза, че католиците и православните вървят по път към единство, който трябва да бъде следван.

"Ние вървим по този път, но трябва да изчакаме, докато богословите постигнат съгласие помежду си. Никога няма да стигнем до този ден, уверявам ви. Аз съм скептичен", заяви Франциск.

Той обаче изтъкна, че отделните хора могат да полагат усилия за постигане на единство, като споделят опита си, вършат заедно благотворителна дейност, молят се заедно и работят заедно.

Франциск и Вартоломей Първи също така настояха за спиране на преследването на религиозните малцинства в Сирия и Ирак и призоваха за "конструктивен диалог" с мюсюлманите.

Двамата приканиха лидерите в региона да засилят помощта за жертвите на групировката "Ислямска държава" и особено да позволят на християните, които имат присъствие в региона от 2000 години, да останат в родните си земи.

По-конкретно папата заяви, че всички ислямски лидери би трябвало ясно да осъдят тероризма, така че техните хора да го чуят направо от техните уста.

"Имаме нужда от глобално порицание, включително от мюсюлмани, които да кажат: "Ние не сме такива. Това не е Коранът", заяви Франциск.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НА КОГО СЕ МОЛЯТ ТИЯ. ЦЪРКВАТА Е ЕДИН МАНИПУЛАТОР НА ХОРАТА. ЧИСТА ЗАБЛУДА. АКО Е ИСТИНА ТОВА КОЕТО ПРОПОВЯДВАТ ДОСЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА ВОЙНИ, СТРАШНИ БОЛЕСТИ, ГЛАД, ОМРАЗА МЕЖДУ ЧОВЕЦИТЕ. ЩЕШЕ ДА Е ЗЕМЕН РАЙ!!!