Френското правителство обяви война на антисемитизма

"Трябва да превърнем борбата с расизма в национална кауза", зави Казньов
7 дек 2014 22:22,
72
Френското правителство обяви война на антисемитизма
Снимка: Reuters, архив

Френското правителство демонстрира днес волята си да превърне борбата срещу расизма и антисемитизма в национална кауза, дни след нападение над еврейско семейство в парижко предградие, предизвикало възмущение във Франция, предаде Франс прес.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов изтъкна засилващото се чувство на безпокойство сред еврейската общност във Франция - най-голямата в Европа - пред една "истинска социална патология", която бележи възход в страната.

"Трябва да превърнем борбата с расизма и антисемитизма в национална кауза, привличайки всички заинтересовани институции, хората на изборни длъжности, организации, представителите на различните вероизповедания", каза министърът.

Казньов говори пред няколкостотин души, събрали се в парижкото предградие Кретьой, за да осъдят нападението преди шест дни в града срещу младо еврейско семейство, жената от което била изнасилена, а апартаментът им - ограбен.

Според следователите тримата нападатели "са изхождали от схващането, че щом някой е евреин, той има пари". Има подозрение, че в началото на ноември същите лица са смазали от
бой седемдесетгодишен евреин в същия град. Деянието отпреди седмица предизвика бурно възмущение в
страната и сред френската еврейска общност. В четвъртък президентът Франсоа Оланд заклейми "злото, което разяжда френското общество".

Казньов призна днес, че антисемитските актове и заплахи във Франция са се увеличили повече от два пъти от началото на годината до октомври и уточни, че през първото полугодие са образувани съдебни дела по повече от 930 случая.

Евреите се чувстват застрашени, някои вече напускат Франция, отбеляза председателят на Представителния съвет на еврейските институции във Франция Роже Кюкерман.

Републиката ще ви защити с всичките си сили, ще ви закриля неизменно от думи и действия, които накърняват основните ценности, върху които тя се гради, увери Казньов.

Със своите половин милион членове еврейската общност във Франция е третата по големина след тези в Израел и САЩ. За първи път обаче миналата година Франция стана страната с най-много емигранти, заминали за Израел (4566), по икономически причини и заради антисемитските настроения във Франция, посочват високопоставени представители на еврейската общност.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за Франция, но в Англия, особено Лондон, има сериозни антисемитични влияния, дори сред образовани, традиционно християнски индивиди. Пресата ги подклажда не знам защо. Светът се връща назад. А последният български цар се е опитвал да спаси евреите.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за Франция, но антисемитзмът е много силен в Англия, особено Лондон, дори сред образовани хора, които поне традиционно са християни, ако не активно практикуващи. Усеща се и в пресата.
50
1
 
3
 
! Отговори
драги "историци преди 9 години
Стига сте писали тези тюркиски глупости. Българите не са тюрки и никога не са говорили тюрски език. Няма никакви доказателства нито в изворите, нито лингвистични, нито в обичаите, нито в имената (преди покръстването).Колкото до така наречените казански татари, те не са българи и не говорят старобългарски. Говорят кипчатски език и повечето от тях имат силно изразени монголоидни черти. Сега се погледнете в огледалото и помислете имате ли нещо общо.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI MRKS-MARLIAKA E OT ROMSKOTO MALZINSTVO,ZATOVA ISKA I TOI DA BADE NIAKAK SI PO TAKA, KATO GOL PROSIK PRED CERKVA.
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франция стана като ивицата Газа.мароканци,тунизиици кюрди,авганци,***,араби от всякъде.За евреите вече не е безопасно там.Да дойдат с парите си в България ние ще ги спасим.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Историкхехехе ти понеже си съвременник на Кана...Ми огледай се да видиш колко български думи има в различни езици и български географски имена по света
46
5
 
2
 
! Отговори
Тодор Живков преди 9 години
До МарксА бе ти, маркс енгелс, си още на нивото на първолак от преди 50 години. В СССР ли си завършил основно образование та са те промили като празна бутилка водка..!Необразован ***!...Чети малко повече бе. И не само Иречек и руските му водещи. Няма ли да измре тая *** *** някога та да си отдъхнем от невежеството и...
45
1
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
*** в Македония, да видиш кво е баш *** и асимилация, все едно си в древна Елада, пфу!
44
1
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Най- чисти са в района на Велико Търново, черни българи.
43
3
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Маркс и при нас е същата *** -все пак и ние сме българи като вас!
42
1
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тюркският е взаймстван за ежедневно говорене. Същинският език е бил свещен и е ползван само при ритуалите, затова се създава такова впечатление.Наричал се е Ватан.
41
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** off evreiski svine
40
3
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Виж анализаторе, да си от Казан, шансът е минимален( изпусна Башкирия), както и да е, но там има вярващи хора, за разлика от тук. Има хора дето търсят и изповядват Истината и само някой трябва да ги запознае с нея... Новото учение може да попадне в благодатна почва и русите да ви дишат пепеляка. Ние тук излязохме чепат народ, ни в Бог вярваме, ни в дявол и затова всичко е с краката нагоре, пфу!
39
1
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Слава на Бога! Благодаря!А за нападателите съм сигурен, че са някои марокански скакалци, дето са търсили пари за дрога и заслужават яко мандръсане, пфу!
38
1
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
МАРКС НЯМА ТАКОВА НЕЩО!
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Париж вече живеят само мароканци и алжирци, и тук там някой французин. А мароканците и алжирците не обичат ммного евреите.
36
3
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Само да питам казанския болгарин, вярно ли е, че турците говорят на старобългарски?
35
2
 
0
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
До 44И в музея къде има сбирки на народната памет бе кречетало?
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анализаторТи наистина си доста *** и с теб не си струва да се спори, но ще ти пиша за последно. Аз съм бил в Симбирск и в музея има много голяма експозиция за Волжска България. Но понеже ти не посещаваш музеи, може би не знаеш какво представляват, прочети нещо в интернет и тогава пиши.
33
0
 
4
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Е, чак независимост не, но скоро ще дадат свобода хората да се пишат българи, ако искат. Ще стане! А иначе с този Ислям, току сте станали някой Емират и сте се върнали с 2000 години назад. Само напред!